Stek Woon & Lifestyle Magazine
Een huis van piepschuim en zeecontainers

Een huis van piepschuim en zeecontainers

Gerben en Heleen wonen samen met hun twee dochters Mira en Saar. Heleen is interieurstylist bij Buro Flip Samen zijn ze gek op projecten. Ze maken niet alleen plannen voor bijvoorbeeld grote reizen, ook hun huis is een groot project. En niet zomaar een: ze bouwden een huis van piepschuim en zeecontainers. Hoe dat eruitziet? Lees en kijk snel verder!

Huis van piepschuim en zeecontainers | Stek Magazine | Binnenkijken
Huis van piepschuim en zeecontainers | Stek Magazine

Enorm prijskaartje

Zo werd hun huis ook een groot project. Toen er een kavel beschikbaar kwam aan de rand van Amersfoort, besloten ze ervoor te gaan. Het werd geen standaard huis, maar een bijzonder en inspirerend exemplaar: een huis van piepschuim en zeecontainers. In eerste instantie was dat om kosten te besparen. “We merkten al snel dat een huis laten bouwen een enorm prijskaartje heeft”, vertelt Heleen. “Zelfs als je een zogenaamde ‘cataloguswoning’ laat bouwen, zijn de kosten erg hoog. Daarom gingen we op zoek naar alternatieven. Toen stuitten we onder andere op bouwen met zeecontainers. Dat leek ons heel aantrekkelijk. Je maakt de constructie van het huis dan namelijk met zeecontainers als basis. Daardoor kun je heel creatief zijn.”

Huis van piepschuim en zeecontainers | Stek Magazine | Binnenkijken
Huis van piepschuim en zeecontainers | Stek Magazine

Andere oplossing

Maar helaas ging dat plan niet door. Heleen: “Veel aannemers wilden er niet aan beginnen, omdat het een ongebruikelijke manier van bouwen is. We moesten dus zoeken naar een andere oplossing.” En die kwam er. “Op een dag vonden we het bedrijf Bouwzelfeenhuis. Zij bouwen met EPS een houtskelet. Daardoor wordt het veel goedkoper. Ook kun je je huis van piepschuim volledig casco op laten leveren. Dan kun je zelf en met onderaannemers de bouw afmaken. Dat leek ons ideaal. Zo bracht mijn man alle elektra en de nodige domotica in het huis aan. Met de hulp van familie en vrienden realiseerden we het grootste deel van de afwerking.”

Uitbouw van zeecontainers

Tijdens zo’n groot bouwproject is het handig om zelf in de buurt te wonen. Ook dat losten Heleen en Gerben creatief op. “We kregen het idee om aan het huis alvast een uitbouw te maken van twee zeecontainers. In eerste instantie wilden we daar met ons gezin in wonen. Later zou ik er mijn kantoor van maken. Voor de uitbouw waren we helemaal zelf verantwoordelijk. Toch hielp Bouwzelfeenhuis ons met de tekeningen. Die hadden we nodig voor bijvoorbeeld de bouwvergunning”, vertelt Heleen.

Huis van piepschuim bouwen | Stek Magazine

Mijn favoriete plek in huis is de eettafel. Ik werk er vaak en we hebben er gezellige etentjes met vrienden en buren. Het is er heerlijk licht, hoe grauw het weer ook is.

Muren van piepschuim | Stek Magazine

Duurzaam wonen

Het huis moest niet alleen mooi en inspirerend worden, maar ook duurzaam. Het viel namelijk onder een project van duurzaam wonen. De manier een huis van piepschuim bouwen paste daar perfect bij. Heleen: “Een woning van EPS met houtskelet is enorm goed geïsoleerd. We wilden eigenlijk ook tweedehands zeecontainers voor de uitbouw, vooral vanwege de duurzaamheid. Tot we in Rotterdam voor een muur van gebruikte zeecontainers stonden en er eentje aan moesten wijzen. Toen hebben we dat toch niet gedaan. Je weet namelijk nooit hoeveel butsen of gaten erin zitten. En het huis moest natuurlijk wel waterdicht zijn.”

Zo viel de keuze dus toch op nieuwe zee-containers. Ook hierbij schoot Bouwzelfeenhuis ze te hulp. Het bedrijf zorgde voor de berekeningen van de fundering. Deze loopt nu in één stuk onder het hoofdhuis en de uitbouw.

Binnenkijken huis van zeecontainers | Stek Magazine
Binnenkijken buro Flip | Combinatie modern en vintage | Stek Magazine

Strakke basis

In het huis zelf kozen Heleen en Gerben voor een rustige afwerking en een strakke basis. “We wilden strak gestucte witte wanden met een lichtgrijze gietvloer”, legt Heleen uit. “Daarna hebben we op verschillende plekken allemaal hetzelfde eikenhout terug laten komen. Niet alleen als groot opvallend element voor de grote kastenwand in de keuken, maar ook op de trap, op de vensterbanken en in de nisjes in het toilet en onder de hoge smalle ramen.”

Zeshoeken

Het hout is niet het enige terugkerende element in huis. Heleen: “In de voorbereidingstijd kwamen we oude tegels in de vorm van een hexagon (zeshoek) tegen. Die vonden we zo mooi dat we zeshoeken ook op verschillende plekken terug laten komen. Zoals in de badkamer en boven de grote lampen in de vide. Van die Big Bubble lampen was ik altijd al fan. Door de enorme hoogte in de woonkamer komen ze perfect tot hun recht. Alex de Witte heeft ze ontworpen. Ze worden met de hand geblazen, waardoor elke lamp uniek is.”

Ik houd niet alleen van een licht, modern huis met designmeubels, maar ook van de retro- en tweedehands elementen die we daarbij hebben. Mijn woonstijl omschrijf ik dus maar als een huis vol design en kringloop.

Moderne badkamer met hexagoon tegels | Stek magazine

Oud en nieuw

De duurzaamheid houdt niet op bij het huis zelf. Heleen heeft namelijk ook een voorliefde voor tweedehands meubels. Tegelijkertijd houdt ze van design. Die combinatie maakt haar interieur heel mooi en eigen. “De Chesterfield was denk ik de eerste grote tweedehands aanschaf voor ons nieuwe huis. De vorige eigenaar heeft een vintage winkel in de stad. Hij plaatste een foto op Facebook. Ik was meteen verliefd. Ik heb dan ook meteen laten weten dat we interesse hadden. We waren niet de enigen, maar na een snelle beslissing was hij van ons. Daar hebben we nooit spijt van gehad. Hij geeft namelijk meteen sfeer en zit ook nog eens heerlijk. Echt een topstuk dus”, vertelt Heleen. Rond de eettafel staan juist nieuwe designstoelen. Heleen: “Dat zijn meubels die hun waarde niet zo snel verliezen. Ze zijn echt van goede kwaliteit en blijven mooi. Nadat ik een aantal keer look-a-like varianten in huis had, merkte ik een groot verschil. Ik vind een designstuk dan ook elke euro investering waard.” Die investeringen doen ze wel stap voor stap. “We schaffen dit soort meubels rustig aan. Zo kochten we er elk jaar een stoel bij. Één keer heb ik gesmokkeld. Toen had een webshop een Vitra Eames in de aanbieding. Die kon ik niet laten schieten.”

Modern en vintage woonstijl | Stek Magazine

Plantentafel

Een ander meubel waar Heleen nog steeds heel blij mee is, is de plantentafel. “Ik heb er nu zelfs tijdschriften in staan. Ik heb hem twee jaar geleden gekocht op de rommelmarkt van Lille en Kemmel. Daar ga ik elk jaar heen met een groep vriendinnen en soms mijn man. Het was aan het eind van de tweede dag struinen. Ik liep er bijna voorbij met de gedachte: wat een gek wiegje is dat. Tot ik nog een keer keer keek en bedacht wat een perfect meubeltje het is. Na wat afdingen liep ik de rest van de markt af met een dikke glimlach.”

Kantoor buro Flip Amersfoort | Stek magazine

Bijzondere bedrijfsnaam

Het bedrijf van Heleen heet Buro Flip. Hoe is ze aan deze leuke naam gekomen? Heleen: “Ik ben geboren in Tiel, waar natuurlijk Flipje Tiel vandaan komt. Daarnaast verwijst het naar houseflipping. Dat betekent dat je een bouwval opkoopt, compleet stript en pimpt en de woning dan weer verkoopt. Dat lijkt me geweldig om een keer te doen. En mijn achtergrond ligt in de communicatie en marketing. Dus ik was vooral op zoek naar een naam die je niet snel vergeet. Dat is goed gelukt.”

Kantoor buro Flip Amersfoort | Stek magazine
Kantoor buro Flip Amersfoort | Stek magazine
Een huis van piepschuim en zeecontainers | Stek Magazine
Heleen Buro Flip | Stek Magazine

Een aanrader

Heleen is tevreden over hoe ze dit project, een huis van piepschuim en zeecontainers, heeft gerealiseerd. “Natuurlijk zijn er details die we achteraf anders zouden doen”, zegt ze. “Maar over het algemeen zijn we superblij met hoe ons huis is geworden. Het is elke dag een cadeautje dat ruimtes voelen en werken zoals we ze een aantal jaar geleden hebben bedacht. Neem bijvoorbeeld de bijkeuken beneden, waar de wasmachine en droger staan. Vanuit de badkamer erboven loopt een waskoker. Ideaal!”

Het is elke dag een cadeautje dat ruimtes voelen en werken zoals we ze een aantal jaar geleden hebben bedacht.

“En wat ik zou aanraden als je een kavel koopt? Als je een beetje doe-het-zelver bent, kun je er het beste zo snel mogelijk gaan wonen. Het is zo fijn als je niet heen en weer hoeft te rijden tussen je bestaande en nieuwe huis. Helemaal in ons geval met twee kinderen. Na het eten begon een van ons meteen met klussen. De andere begon zodra de kinderen sliepen. Zo schoten we echt op en konden we als gezin snel in ons droomhuis gaan wonen.”

Moderne en vintage woonstijl | Stek Magazine

Neem een kijkje op de website van Heleen voor meer informatie en inspiratie voor een huis van piepschuim en zeecontainers of advies op maat buroflip.nl Lees ook andere duurzame woontips op stekmagazine.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.