Stek Woon & Lifestyle Magazine

Duurzaam huis: Binnenkijken bij Anke en Jan-Willem

Jan-Willem en Anke wonen met hun 3 kinderen in een duurzaam huis. Met interieur bezig zijn was eigenlijk niet perse hun hobby, maar gedurende het traject naar hun duurzame huis, kregen ze er steeds meer plezier in. En dat is goed te zien in deze prachtige binnenkijker. In lijn met het duurzame karakter van de woning, koos het stel in de gehele woning voor Marmoleum van Forbo Flooring. Zo is hun huis duurzaam in elk detail.Nieuwe uitdaging: een duurzaam huis

Jan-Willem is public affairs manager, houdt van wielrennen en lezen. Anke is programmamanager bij een ministerie, speelt graag tennis en doet aan yoga. Samen met hun kinderen woonden ze in een fijn jaren dertig huis in een erg leuke straat. Ze stonden voor de keus om naar iets anders op zoek te gaan of om het huis een upgrade te geven. Vooral het verduurzamen van hun huidige woning, wat een grote wens was, zou een behoorlijke klus worden. “Op een dag zag ik een bord staan over de komst van een kleinschalige wijk net buiten het dorp,” vertelt Anke. “Een wijk die duurzaam ontwikkeld zou worden. Dat leek me een fantastische kans. Dat het om een 2-onder-1-kap ging met een grotere tuin was ook een pre. Al in 2017 ging ik naar een voorlichtingsbijeenkomst. Het heeft daarna nog jaren geduurd voordat het echt zover was. In 2019 konden we ons inschrijven. Eerst werden we nog uitgeloot, maar gelukkig kwam er later alsnog een plekje vrij om een duurzaam huis te bouwen.

Duurzaam huis inrichten met Marmoleum | Stek Magazine

Uiteindelijk zijn we in juli 2021 verhuisd. Dat je al moet kiezen waar de stopcontacten komen, terwijl de bouw nog niet eens is begonnen vond ik best lastig. Wat een groot verschil met een bestaand huis kopen! Jan-Willem heeft regelmatig 3D-schetsen voor mij gemaakt als ik het me even niet zo goed kon voorstellen. Toch handig dat hij kleinzoon van een aannemer is. Ik heb veel geleerd van dit proces. Ook leuk om naast mijn werk met iets heel anders bezig te zijn zoals een duurzaam huis bouwen.”

Duurzaamheid is voor ons rekening houden met de volgende generatie. Iedereen kan daar op zijn manier een steentje aan bijdragen. Wij vinden het fijn om dat te kunnen doen in de manier waarop we wonen.

Duurzaam huis inrichten met Marmoleum | Stek Magazine

Kleine aanpassing, groot effect

Het duurzame huis is onderdeel van een kleinschalige woonwijk. De huizen zijn energieneutraal en hebben geen gasaansluiting. De energie uit de natuur (zon, lucht, bodem) wordt gebruikt voor verwarmen, koelen en ventileren. Anke: “Concreet betekent dit dat een duurzaam huis een aardwarmtepomp heeft en geïntegreerde zonnepanelen in het rieten dak. Er is vloerverwarming en koeling onder de Forbo Marmoleum vloer en een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Er is uiteraard goede isolatie waaronder triple glas. We wonen er nog geen jaar, dus we moeten nog even afwachten hoe het uitpakt met de energierekening.” De indeling van hun nieuwbouwhuis was grotendeels bepaald. “We hebben wel een belangrijke wijziging doorgevoerd, waar we erg blij mee zijn”, vertelt Anke. “Ons huis heeft 2 aparte ruimtes beneden, met een gang ertussen. Aan de voorkant was oorspronkelijk de keuken voorzien, en aan de achterkant een woonkamer. Wij besloten die functies om te draaien. Daardoor hebben we nu een grote leefkeuken die grenst aan de tuin. Deze ruimte ligt ook nog eens op het zuiden, dus het is het lichtste deel van het huis. In deze ruimte brengen we verreweg de meeste tijd door. Aan het kookeiland hebben we een bar laten maken die uitkijkt op de tuin. Een heerlijke plek. De andere kamer is nu de zithoek/TV-kamer, waar we meestal alleen ’s avonds zitten. Verder hebben we gebruik gemaakt van de optie om een grote kelder toe te voegen aan het huis: 18 m2 met een hoogte van 2,50 m. Deze is in gebruik als logeer- en werkplek.”

Duurzaam huis inrichten met Marmoleum | Stek Magazine

We kwamen al gauw uit bij Marmoleum, omdat deze vloer bestaat uit natuurlijke materialen en CO2 neutraal geproduceerd wordt.

Duurzaam huis inrichten met Marmoleum | Stek Magazine

Groen tintje

Helemaal in lijn met het karakter van een duurzaam huis, koos het stel voor Marmoleum van Forbo Flooring. “We kwamen al gauw uit bij Marmoleum, omdat deze vloer gemaakt is van natuurlijke materialen en CO2 neutraal wordt geproduceerd”, vertelt Anke. “Dit vonden we mooi bij het principe van het huis passen. Ook is het een vloer die goed te combineren is met vloerverwarming en prettig aan de voeten voelt. We zijn gaan kijken bij een Forbo showroom en hebben veel kleurstalen in huis gehaald. We wilden een betonlook, maar ook daarin zijn verschillende opties. Uiteindelijk hielp het ons om kleuren die we wilden gebruiken bij de vloerdelen te houden. Omdat we beneden graag wilden combineren met groen, kozen we voor de 3724 Orbit.

Marmoleum Orbit

Marmoleum 3724 Orbit

Dikte 2,5 mm / 9,8 mm
Lengte x breedte:
≤ 33 m x 200 cm
30 cm x 30 cm
60 cm x 30 cm

Bestel een staal

We hebben dit in het hele huis, ook de slaapkamers en kelder, vakkundig laten leggen door de firma Marmoleum Thuis. Dat geeft eenheid in het huis. Naast een duurzame vloer als basis wilden we ook letterlijk een groen tintje in huis. Hiervoor hebben we advies gevraagd aan Atelier09. Dat gaf ons net het nodige zetje om de plannen die we hadden, ook echt uit te voeren. Zo hebben we de hele gang beneden, inclusief deuren en plinten, in dezelfde kleur groen, Farrow and Ball Green Smoke, geverfd. Dit hebben we doorgetrokken naar de woonkamer. We waren een beetje bang dat een nieuwbouwhuis een kille sfeer zou hebben en daarom ook echt geïnvesteerd in een goed lichtplan. De meubels hebben we allemaal meegenomen uit het vorige huis. Het grappige is dat je de bank nu vanuit een heel andere hoek ziet dan in ons vorige huis, waardoor veel mensen denken dat hij nieuw is. Toen we nog met z’n tweeën waren, hebben we na onze studie een aantal jaren in Brussel gewoond, tegenover een kringloopwinkel. Het kastje dat we daar indertijd voor 12 euro kochten, gaat sindsdien overal mee naar toe, en heeft nu weer een plekje in de keuken gekregen. Met de Marmoleum vloer als basis, het lichtplan, de groene kleur en al onze eigen meubels heeft het huis echt onze eigen sfeer gekregen en voelen we ons helemaal thuis.”

Duurzaam huis inrichten met Marmoleum | Stek Magazine
Slaapkamer inrichten met Marmoleum | Stek Magazine

Puzzelen met de inrichting

Het huis beschikt over 4 ruime slaapkamers op de bovenverdieping. Met een ruimte van 25m2 en een hoogte van 5 meter, was het een uitdaging om de master bedroom goed in te richten. Anke: “We hebben behoorlijk gepuzzeld met onze slaapkamer. Ook hier komt het groen op de muren terug en hebben we, net als bij onze zoon, Ikea PAX-kasten laten instucen voor onze kleding. Die kan daardoor los in de ruimte staan. Aan het muurtje dat hierdoor ontstond, hebben we mooie accessoires van Craft & Vintage opgehangen. Onder de schuine wand hebben we steigerbuizen opgehangen voor de hangkleding. Zo ontstond een inloopkast. We hebben ook een badkamer in onze slaapkamer, wat enorm luxe voelt.”

Zelfde vloer boven en beneden | Stek Magazine
Marmoleum in kinderkamer | Stek Magazine
Marmoleum in kinderkamer | Stek Magazine

Samen ontwerpen

Ook de kamers van de kinderen zijn ruim en grotendeels hoog. “De kinderen hadden wel ideeën over hun eigen kamer, vooral wat betreft de kleuren”, zegt Anke. “Onze jongste dochter wilde graag een bedstee. Daar leende haar kamer, met een schuine wand, zich ook voor. We hebben veel plaatjes gekeken op Pinterest en op basis daarvan hebben we een schets gemaakt voor dit bed. Samen met Artflex, een meubelmaker uit Voorschoten, hebben we dat idee verder ontwikkeld en is er een prachtig bed van berkenhout gekomen, met een kledingkast er aan vast.”

Marmoleum in kinderkamer | Stek Magazine | Duurzaam huis met Marmoleum
Marmoleum in kinderkamer | Stek Magazine

“Onze zoon slaapt in de dakkapel. Hij wilde graag een ‘chill hoekje’ in zijn kamer. We hebben Ikea PAX-kasten laten instucen voor zijn kleding. Daardoor konden we een hoek bij het raam creëren. Jan-Willem heeft een Ikea Besta met hetzelfde berkenhout omkleed als voor de bedstee is gebruikt. Die gebruiken we dus als boekenkast en bankje tegelijk. Ik heb er kussens van NoFruit bij besteld, zodat hij er echt lekker kan zitten.”

Finishing touch

Net zoals in ieder nieuw huis, hebben ook Jan-Willem en Anke nog een paar puntjes op hun to-do-to list staan. Anke: “Omdat we op de eerste etage hoge ramen hebben, met een bijzondere punt erin, was het uitzoeken van raambekleding echt een uitdaging. We hebben hier best lang over nagedacht, ook omdat het om flinke investering gaat. Uiteindelijk hebben we voor shutters gekozen. Nu hangen er nog tijdelijke vouwgordijnen, echt een tussenoplossing. De shutters komen naar verwachting in april (na een lange levertijd), we zijn ontzettend benieuwd! Ook zijn we momenteel met het volgende project begonnen: onze dochter (10) krijgt een slaapvide op haar kamer. Dit doen we ook samen met de meubelmaker die de bedstee heeft gemaakt. Dat wordt vast weer een fijne coproductie. Onze dochter kan niet wachten.”

Marmoleum in slaapkamer | Stek Magazine

Omdat we op de eerste etage hoge ramen hebben, met een bijzondere punt erin, was het uitzoeken van raambekleding echt een uitdaging.

Eetbare tuin

Volgens de filosofie van de architect is het buurtschap niet ontworpen als woonwijk, maar als landschap waarin gewoond wordt. “De landschapsinrichting maakt integraal onderdeel uit van het plan”, licht Anke toe. “Iets wat ik heel mooi vind. Zo hebben we allemaal fruitbomen in de tuinen. Ook is er een collectief perceel: zogeheten mandelige delen in onze wijk. Stukken grond die van alle 14 bewoners samen zijn. Ook hier staan fruitbomen, waar we gezamenlijk van kunnen oogsten. Over de exacte invulling gaan we nog plannen maken, maar één van de bewoners is imker en heeft er al een bijenkast neergezet. Dat is natuurlijk heel handig met al die fruitbomen. We hebben ook een gemeenschappelijke steiger aan het water, waar de kinderen heerlijk kunnen zwemmen. Mijn tweelingbroer Arjan is tuinontwerper (de.rode.stoel.tuinontwerpen). Natuurlijk hebben we hem gevraagd onze tuin te ontwerpen. Daarna heeft hij deze samen met Jan-Willem aangelegd. Het was fantastisch om dit samen te doen. Wij wilden graag een tuin die kleine vogeltjes en vlinders zou trekken. Arjan heeft gekozen om het thema van de boomgaard door te trekken en een eetbare tuin te ontwerpen.” In de zomer gaan we de tuin fotograferen en kun je alles lezen over het ontwerp van deze eetbare tuin!

Meer informatie over Marmoleum? marmoleum.nl
Upload je eigen foto en bekijk deze vloer in de vloerplanner.
Vind een Forbo dealer.

Reageer