Stek Woon & Lifestyle Magazine
Houten keuken | Stek Magazine

Doe je het met de hand of gebruik je liever wat hulp?

Als het gaat om koken en bakken, zijn er grofweg twee type mensen te onderscheiden. Zij die alles het liefst met de hand doen, en zij die het liefst voor ieder klusje een apparaat gebruiken. In welke groep val jij? Ben jij van mening dat je je ingrediënten en het gerecht dat je maakt pas echt eer aandoet als je erop hebt staan zwoegen, en iedere stap handmatig hebt uitgevoerd, zodat je er echt gevoel bij hebt gekregen? Of is jouw motto ‘gemak dient de mens’, en zou je echt niet weten waarom je enorm moet gaan hakken of kneden als er ook een machine is die je dit uit handen kan nemen?

We wassen tenslotte ook niet meer met de hand

Naar mensen die ook in de keuken graag naar een apparaat grijpen om hen werk uit handen te nemen, wordt door ‘echte’ koks wel eens neerbuigend gekeken. Koken en bakken, dat is vakwerk. Dat doe je met je handen, zodat je de ingrediënten kunt voelen. Alleen dan kun je het perfecte gerecht afleveren, met liefde bereid.

Met de hand koken | Stek Magazine

Onzin, zeggen genoeg anderen. Tijden veranderen. Dat heel veel handelingen in de keuken vroeger met de hand moesten worden uitgevoerd, wil niet zeggen dat dat nu nog steeds het geval is. Vroeger deden we de was ook met de hand, terwijl we daar nu vol overgave een wasmachine voor gebruiken. De vaat zetten we in de vaatwasser, en een bezem pakken om de vloer van stof te ontdoen, dat is ook iets uit het verleden. Daar hebben we nu een stofzuiger voor. Waarom zou je dan tijdens het koken en bakken geen apparaten gebruiken? Ook daar mag het leven best iets gemakkelijker gemaakt worden, toch?

Keukensmaak te pakken | Stek Magazine

Wie heeft er nu gelijk?

Het is lastig om in deze discussie iemand aan te wijzen die gelijk heeft. Het draait uiteindelijk een beetje om je eigen voorkeur. Met blenders kun je fruit en groente bijvoorbeeld veel makkelijker en sneller pureren dan met de hand. Maar daar staat wel tegenover dat je minder snel aan zal voelen wanneer je moet stoppen. Pureer je met de hand dan zie je het proces beter vorderen en zie je het precies wanneer de gewenste structuur bereikt is. In een machine loop je de kans net een seconde of wat te lang door te gaan, zodat het geheel gladder wordt dan je bedoeling was.

Feit is echter wel dat juist door die mooie KitchenAid keukenmachine en al die andere handige hulpjes, veel mensen een stuk meer plezier hebben gekregen in de keuken. Nu het werk een stuk gemakkelijker gaat, is de kans dat zij een verse taart bakken of een net wat uitgebreidere avondmaaltijd bereiden een stuk groter geworden. En daar gaat het uiteindelijk om.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.