Stek Woon & Lifestyle Magazine

DIY: Maak je eigen macramé wandkleed

In mijn vorige blog Warmte met de kleur… liet ik zien dat ik de muur in onze woonkamer een nieuwe kleur heb gegeven. Toen ik na het schrijven van de blog de foto’s nog eens bekeek viel me op dat ik de muur boven de box wel erg kaal vind. Via Instagram werd ik geïnspireerd om er een wandkleed op te hangen. Ik besloot er zelf eentje te maken in mijn favoriete kleur mint. In deze blog laat ik je zien hoe makkelijk het is om (deze variant van) een macramé wandkleed te maken.

Benodigdheden voor deze DIY macramé wandkleed

Voor het knopen van een wandkleed heb je het volgende nodig:

  • Touw of dik garen
  • Houten lat of stok

Het is belangrijk dat het touw makkelijk knoopt en zich mooi vormt. Ik heb textielgaren gebruikt van Hoooked Zpaghetti. Het garen wordt gemaakt van kwalitatief, hoogwaardig en duurzaam restmateriaal uit de mode- en textielindustrie. Het is in heel veel kleuren te verkrijgen, zo ook in deze mooie kleur groen. De stok kocht ik bij de bouwmarkt. Je kunt er ook voor kiezen om een mooie houten tak uit de natuur ervoor te gebruiken.

Stap 1:
Knip de garen op maat. Het aantal en de lengte is afhankelijk van hoe groot het wandkleed wordt. Ik heb draden van drie meter lang geknipt. De knopen nemen ook ruimte in, dus houd hier rekening mee bij het vaststellen van de lengte. Zorg ervoor dat je een even aantal draden hebt. Leg vervolgens de eerste knoop om de stok.

Stap 2:
Verbind de eerste twee draden met een knoop. Je gebruikt hiervoor de twee buitenste draden en sluit de twee binnenste als het ware in.

Stap 3:
Deze knoop leg je nog een keer. Laat hierbij wat ruimte in de knoop zitten.

Stap 4:
Herhaal stap 3 bij alle ’tweetallen’ van draden.

Stap 5:
Nu ga je verder met de tweede rij knopen. Hiervoor moet je de twee buitenste draden aan beide zijkanten niet meenemen. Leg deze dus even opzij zodat je niet in de war raakt. Pak vervolgens van de twee strengen die naast elkaar liggen weer de buitenste draden en leg eenzelfde knoop als bij stap 2.

Stap 6:
Deze knoop leg je nog een keer. Laat hierbij weer wat ruimte in de knoop zitten. Dit is dezelfde handeling als bij stap 3.

Stap 7:
Ook deze knoop leg je weer bij alle ’tweetallen’ van draden. Als je een rij af hebt, kun je de knopen nog even bijstellen zodat ze allemaal op dezelfde hoogte zitten.

Bij de volgende rij knopen kun je de twee buitenste draden aan beide zijkanten er weer bij betrekken zodat het kleed een stukje recht loopt. Doe je dit niet dan heb je minder knopen per rij en knoop je in de vorm van een driehoek. Je kunt zien dat ik bij dit wandkleed bij drie knopen de buitenste draden heb meegenomen, voordat ik vanaf rij zes steeds minder knopen ging leggen per rij. Na het leggen van de laatste knoop kun je nog alle knopen voor de laatste keer bijstellen zodat ze allemaal goed zitten. Daarna knip je de draden aan de onderzijde af. Ik heb ze recht afgeknipt, maar je kunt ze ook mooi in een driehoek laten lopen.

Ophangen maar!

Om het kleed op te hangen heb ik hetzelfde garen gebruikt en met een simpele knoop aan de stok bevestigd. De leuke houten knop waaraan ik het kleed heb opgehangen vond ik bij Praxis.

De tint groen en het hout past fijn bij de rest van ons interieur. Daarnaast voelt de wand nu niet meer zo kaal, dus deze DIY is voor mij geslaagd! En bovendien ook heel erg leuk om te doen! Ga je ook aan de slag? Succes en veel plezier!

3 reacties

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.