Stek Woon & Lifestyle Magazine
RestyleXL houten keuken van wagondelen

Column Rosalisa: Trends in de keuken

What’s cooking?
In september 2013 heb ik al een column geschreven over keukentrends. En, laten we wel zijn, niets is veranderlijker dan een trend. Dus laat je inspireren maar blijf ook gewoon dicht bij jezelf. En nogmaals, ben je niet gezegend met een riante woonkeuken maar met een stads pijpenla keukentje, dan ook kun jij jouw keuken helemaal 2015 oppimpen door allereerst bewust te kiezen voor bijvoorbeeld vakmanschap in plaats van naar de keukenboer te rennen voor de zoveelste standaard keuken. Een unieke keuken is toch veel leuker? Als je ook nog eens bewust gebruik maakt van duurzame en natuurlijke producten mag je jezelf helemaal een schouderklopje geven. Materialen en inrichting  worden zó gekozen zodat er een rustige balans ontstaat en je keuken eenvoud en bescheidenheid uitstraalt.

 

Buitenkeuken-Hout-RestyleXL-keukens-buitenkeukens

 

Foto: RestyleXL

Zacht kleurenpalet
Zachte materialen en materialen met een matte uitstraling zijn hot. De keukenkleuren anno 2015 zijn dan ook de lichte kleuren en natuur- en aardetinten zoals mat sneeuwwit, houttinten en koper accenten. Of een vergrijsd pallet met een rustig, ingetogen karakter. Felle kleuren zijn uit en zó 2014 (Tja… daar zit ik dan met mijn roze en lime-groene keuken). Met als enige uitzondering kekke keuken accessoires. Die mogen dan weer wel in felle kleurtjes! Gelukkig maar!

Ambacht & Vakmanschap
Handwerk is nog steeds populair. We klussen er massaal op los. Zelf maken is gewoon leuk. We zien deze ambachtelijke trend al enkele jaren in het interieur terug. Denk aan een krattenkabinet gemaakt door een ambachtsman of een handgemaakte sofa door de meubelmaker op de hoek. Zo ook worden de keukenkastjes, werkbladen en andere keukenelementen met de hand gemaakt. Je keuken wordt zo uniek, persoonlijk en krijgt allure door je te onderscheiden. Dus demonteer al diezelfde kunststof keukenfrontjes en vervang ze door verschillende formaten en type houten frontjes. Schilder ze in het juiste kleurenpalet en voilá je hebt je eigen unieke funky keuken. Een prachtig voorbeeld van zo’n droomkeuken (smelt) vind je bij Vieira (Colombia).   

vieira colombia

Voor de crisis waren maatwerkkeukens onbetaalbaar. En nog steeds moet je wel even sparen, maar dankzij slimme inkoopstrategieën is een maatwerkkeuken tegenwoordig even duur als of zelfs goedkoper dan een gewone keuken. Dus wat let je?

Lichtbeton en panbeton
We gaan voor stoerder en goedkoper maar wel milieuvriendelijker  en vooral heel erg leefbaar! Met name lichtbeton is een keukentrend die we steeds vaker terugzien. Lichtbeton is een bijzonder materiaal. Het heeft de eigenschappen van beton, maar is 60% lichter. Lichtbeton geeft de keuken een stoere, strakke en industriële uitstraling. Van Concrete LCDA is het Panbeton: Dit is een wandbekleding met een voorkant van echt ruw beton en een lichtgewicht schuim paneel als achterkant. Het is gemakkelijk te snijden en te installeren. Er bestaan 12 standaardmodellen, elk leverbaar in 7 kleuren.  Ook deze panelen bieden een simpele oplossing om een eigentijdse sfeer met een authentiek materiaal als beton te creëren.

Energiezuinige apparatuur & verlichting
Steeds meer mensen gaan ook over op de aanschaf van energiezuinige groene apparatuur, zoals een zuinige vaatwasser of een energievriendelijk fornuis. Het verbruik van deze apparaten ligt een stuk lager dan andere modellen. Dus ook fijn voor je portemonnee. Dankzij de handige energielabels is het gemakkelijk een duurzame keuze te maken. Niet alleen door het gebruik van groene apparatuur maar ook door de aandacht voor natuurlijk koken en voor verse en natuurlijke producten dragen we ons steentje bij. Door talloze groene kruidenplantjes in leuke glazen potjes worden onze keukens dubbel zo groen. We zijn goed en bewust bezig! Een troost: patatjes bakken mag nog steeds hoor, maar dan wel in biologische olie.

Een belevingskeuken vol structuren
De zintuiglijke waardes zoals voelen, ruiken, proeven en ervaren zijn heel belangrijk geworden in onze steeds visueler wordende maatschappij. In de keuken proeven en ruiken we ons al suf. Maar nu willen we ook verschillende structuren en texturen kunnen voelen. Gladde kunststof keukendeurtjes zijn passé en krijgen een voelbare houtnerf alsof het een echte houten deur is. Ook ruwe materialen worden ook steeds meer toegepast. Massief houten (schuif)deuren met flinke knoesten en scheuren of een robuust keukenblad in betonlook met een ruwe en onregelmatige structuur zijn helemaal anno 2015.

.Pitt Cooking
Hier liggen de kookpitten los op het werkblad. De klassieke gasfornuizen hebben 4 of 5 branders. Deze zijn in een vast patroon op het fornuis gemonteerd. Bij Pitt Cooking bepaal je zelf waar de branders op het fornuis komen. Hoe cool is dat! Dankzij de handige montagetechniek kan iedere Pitt eenvoudig worden verplaatst. Zo kun je jouw wok strategisch plaatsen of kleine branders verwisselen met grote branders. Tenminste als we nog langer op gas blijven koken…? 

Keep calm & Stay green!

Have fun!

Rosalisa

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.