Stek Woon & Lifestyle Magazine
Een huis waar eco en stylish samenkomen | Stek Magazine

Binnenkijken: eco en stylish

Iwan en Chantalle wonen samen met hun tweejarig zoontje Tom in Amsterdam West. Iwan is ondernemer en Chantalle is interieurontwerper. Zij kennen elkaar uit het interieur-vak, werkten al samen in de bouw en hebben dit huis samen ontworpen en bedacht. Kijk mee in een bijzonder huis waar eco en stylish samenkomen.

Eco & stylish

Vier jaar geleden vonden Iwan en Chantalle hun huis op Funda. Het stond al een tijdje te koop omdat het huis maar één slaapkamer en vrij ‘hokkerig’ was ingedeeld. “Wij zagen meteen de mogelijkheden om van de huidige keuken een tweede slaap/studeerkamer te maken” vertelt Chantalle. “Het was wel een stuk lastiger dan samenwerken aan een project voor klanten. Nu was het ons eigen huis is en zagen we eindeloze mogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld twee maanden gedaan over het kleurenschema voor de wanden. hoewel het voor het oog er best wit uitziet is het een mix van muisgrijs met een speciaal kleurnummer: antraciet voor al het houtwerk en de deuren.”

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Woonaccessoires
Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine

Na 10 maanden verbouwen was de oude keuken de laatste kamer die het stel nog moest aanpakken. “We wilden er een kantoor van maken. Maar toen bleek ik zwanger te zijn, dus werd het een babykamer. We vonden het belangrijk om de verbouwing duurzaam aan te pakken zodat eco en stylish samenkomen. Ook als je in de stad, woont kun je veel verbeteringen aanbrengen. Zo zijn we van het gas af. Dit was begin 2017 nog niet iets wat werd gesubsidieerd. Dit hebben we zelf gefinancierd. Toen een flinke investering, maar nu hebben we er maandelijks profijt van.”

Warmtepomp, isolatie en ledverlichting

De warmtepomp in het huis verwarmt én koelt. En is dus ook een airco in de hete zomers. “Dat was vorige zomer wel heel prettig. En de warmtepomp zorgt natuurlijk ook voor warm water. Daarnaast hebben we vooral het huis goed geïsoleerd; de gehele schil en buitengevels. Ook kozen we voor triple glas en overal ledverlichting. Met domotica die we op afstand via een app kunnen reguleren. Bijvoorbeeld de temperatuur, ventilatie en verlichting. Zo gebruiken we niets onnodig en besparen we energie.”

Hart van het huis

Middenin de woonkamer staat een kookeiland. “We hebben hiervoor gekozen omdat dit de keuken echt het hart van het huis maakt”, zegt Chantalle. “Alles gebeurt rondom de keuken. Je kan tijdens het koken met je partner kletsen als die of aan de bar of op de bank zit en die kleine van ons ten alle tijden in de gaten houden.”

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine

Allesbehalve stoffig

Met dit project wilde het stel vooral laten zien dat het verduurzamen niet een stoffig imago hoeft te hebben. Je kan het met een modern strak interieur prima duurzaam aanpakken ook al woon je 2 hoog in een jaren 30 woning in Amsterdam. Voor de inrichting maakten ze ook bewuste keuzes. Chantalle: “Mijn woonstijl is een een mix van landelijke invloeden met strakke lijnen. Veel reisschatten, accessoires en kunst maken het huis persoonlijk. Ik houd erg van afkaderen, uitlijnen en de balans in interieurs opzoeken. Net als contrasten, donker en licht. Bijvoorbeeld een raam een contrastkleur te geven aan de kozijnen, geeft een schilderij-effect. Dat versterkt het uitzicht.”

Woonaccessoires trolley
Details in huis
Woonaccessoires boeken

Verantwoorde keuzes

Ook voor de inrichting letten Iwan en Chantalle op het gebruik van materialen. Chantalle: “We hebben alles bewust gekozen in dit huis en ook materialen duurzaam ingekocht. Zo is de badkamervloer van kurk en ook het badkamermeubel is gedeeltelijk met kurk bekleed. Ook hebben we veel kunnen recyclen zoals de schuifdeuren en kozijnen in onze slaapkamer. Het kunstwerk aan de wand heeft een dubbele functie, het is namelijk ook een infraroodpaneel. Deze plaat verwarmt de woonkamer en je kan een willekeurige print kiezen om het te laten lijken op een schilderij.”

Lijstjes aan de muur

Leuke gadget is ons fonteintje, die werkt op een sensor als je met je hand er in gaat. Het fonteintje zit in de wand verwerkt zodat het ruimte bespaart.

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine | Toilet zwart

ZIEN design

Chantalle heeft haar eigen interieurontwerpbureau. “Mijn werk bij ZIEN design is het vertalen van de wensen van de gebruiker naar de aan te passen ruimte(s) . Het werk verschilt per dag: kleur en meubeladvies, lichtplan, materiaal-afwerking tot aan totale renovaties en verkoopstyling. Het is een beleving waar je de opdrachtgever bij kan helpen. Mensen blij maken met een nieuw thuis, geeft elke keer weer een voldoening. Eigenlijk maakt het niet uit welk budget iemand heeft, zolang je er maar creatief mee omgaat. De kunst is het inleven in de bewoner/gebruiker.”

Zien design Amsterdam | Stek Magazine

De glazen puien bestaande uit 4 panelen kunnen in verschillende posities worden geplaatst zodat de doorgang elke keer weer anders bepaald kan worden. Erg functioneel en als de wand dicht is blijft de woonkamer ook lekker warm in de winter. De Curve Ball XL van Tom Dixon maakt de gang echt af.

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine

Warme kinderkamer

“Onze oude vloer hebben we hier hergebruikt en een donkere wax gegeven. Hier hebben we de kozijnen ook donker gemaakt om gelijkheid te krijgen met de rest van het huis. Verder zijn er veel grijstinten te zien die het met de vloer als een warm geheel maken. De blikvanger, Vertigo hanglamp van Petite Friture is favoriet bij mijn zoontje.”

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Kinderkamer auto
Kinderkamer astronaut

Contrast

De slaapkamer is een contrast in vergelijking tot de benedenverdieping. Alles is voornamelijk wit en licht. “Er komt veel licht binnen omdat we dubbele deuren hebben geplaatst waardoor je een inpandig balkonnetje hebt voor de kast” legt chantalle uit. “We delen namelijk het dakterras met de buren en nu heb je dan toch wat meer zitmogelijkheden, zoals in de hangstoel. En onze lamp de Grande Suspension is hier ook weer een ware Eyecatcher die perfect past met het hoge plafond. Achter de kast slapen we onder het schuine dak, dit geeft voor ons het gevoel als een bedstede. Erg knus en met het dakraam boven ons hoofd kunnen we naar de sterren kijken.”

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine

Boutique badkamer

De badkamer is klein maar fijn en net zo stylish als de rest van het huis. Chantalle: “Door het gebruik van de stalen douchedeuren en de geschilderde lambrisering oogt het als een boutiquehotel-achtige badkamer. De beton ciré in de natte ruimte is ook erg praktisch met schoonmaken en geeft een strakke uitstraling bij de UP fall shower. Deze douche is ook een duurzaam product. Het is een mooie regendouche die gebruik maakt van optimale waterdruk door het water te recyclen. In Amsterdam is de waterdruk sowieso niet sterk genoeg voor een goede regendouche en dit lost dat probleem gelijk op, op een duurzamere manier. We hebben in het gehele huis waterbesparende kranen toegepast.”

Eco en stylish | Duurzaam verbouwen | Stek Magazine
Zeeppompje

Inmiddels staat het huis te koop op Funda en is het gezin op zoek naar een volgende uitdaging. We gaan ze zeker weer opzoeken want het wordt hoe dan ook weer duurzaam en stylish verantwoord.

Bijzondere hanglampen

Neem voor meer informatie een kijkje op ZIEN design

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.