Stek Woon & Lifestyle Magazine
Werkplek thuis maken

Een werkplek thuis maken? Lees deze 5 slimme tips!

Werk jij ook graag thuis? We brengen onze werkuren niet alleen meer op kantoor door maar werken ook regelmatig vanuit huis. Voor een werkgever, als ZZP-er, voor onze hobby of als vrijwilliger. Waar ga jij zitten als je thuis werkt? Op de bank, aan de eettafel of op zolder? Een werkplek thuis maken vereist een strategische keuze. Je kan tenslotte niet geconcentreerd werken als je je laptopje openklapt aan de keukentafel en die steeds weer moet opruimen. Een klein hoekje, helemaal voor jezelf, is al voldoende om de focus op je werk te houden en niet op de rest van je huis. Hoe doe je je ideale werkplek thuis maakt? Ik geef je 5 tips!

#1 Een fijn bureau

Werken doe je aan een bureau. Zorg dat je werkblad voldoende ruimte heeft. Bedenkt vooraf wat je allemaal nodig hebt om thuis te werken. Gebruik je alleen je laptop dan heb je aan een klein bureau al voldoende. Teken of lees je daarnaast, gebruik je een scanner, fototoestel, mappen, papier werk, naai- of knutselspullen? Ook daar is de nodige ruimte voor nodig. Zorg dat het bureau ruim genoeg is of dat er plek is voor een kastje. Kies een bureau op een goede hoogte en een fijne bureaustoel waar je ook wat langer op kunt zitten en je rugklachten voorkomt.bureau

#2 Voldoende licht

Een goede verlichting op je werkblad is onmisbaar om je werk goed te kunnen doen. Kies een lamp die je bureau goed verlicht. Een lichtbron die je eventueel kan bijstellen indien nodig. Voldoende daglicht doet een mens goed. Zeker als je aan het werk bent. Direct licht van buiten op je beeldscherm is minder prettig. Zorg voor een goede positie van je computer, zonder dat je last hebt van de zon op je scherm.

#3 Veel opbergruimte

Ook al zijn we flink aan de digitale weg aan het timmeren; onze niet-digitale spullen nemen heel wat meer ruimte in beslag. Zorg dat er voldoende bergruimte aanwezig is om alles een plek te geven. Je hebt al snel behoorlijk wat verzameld en je wil je bureau ook overzichtelijk houden. Heb je weinig ruimte? Denk dan aan een paar planken boven je bureau of kies een bureau met lades.

#4 Genoeg stopcontacten

We slepen steeds meer apparatuur onze werkkamer in. Laptop, scanner, printer, boxen voor een lekker muziekje op de achtergrond. Een extra bureaulamp misschien. Oplaadplek voor je telefoon. Aan alles zit een stekker. Zorg daarom voor voldoende stopcontacten en vermijd een rommelige wirwar van snoeren en stekkerdozen.

150316_slaapkamer_zolder

#5 Een af te sluiten ruimte

Thuiswerkers zijn vaak geneigd tussen kinderen, andere gezinsleden en huishoudelijke klussen hun werk te doen. Geen goed idee. Focussen op je werk of ongestoord telefoneren naar een klant; dat is niet te combineren. Zorg voor een goede afsluitbare deur. Die je dicht kan trekken wanneer jij wil. Heb je geen kamer over? Geen nood. Een fijn werkblad op een rustigere plek in huis is een goed alternatief. Zoals bijvoorbeeld op zolder of in je slaapkamer. Zorg voor een opgeruimde ruimte zodat jij je goed kan concentreren en niet laat afleiden door de dagelijks rondslingerende spullen. Andersom geldt ook; laat je werkspullen niet de ruimte domineren. Berg ze op in afsluitbare kasten, laden of bakken. Zo houd je het dubbele ruimtegebruik werk- én leefbaar.

Hoofdfoto: Souraya Hassan (Binti Home)

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.