Stek Woon & Lifestyle Magazine

5 supertips voor een gezellige keuken

Een droom gaat in vervulling: je gaat op op pad voor een nieuwe keuken. Je ziet jezelf al helemaal stralen tussen je nieuwe spulletjes. Heerlijk. Totdat je de eerste showroom binnenstapt. Is dit de keuze die je hebt? Saaie apparatuur en kleurloze kastjes staren je tegemoet. Laat je echter niet van de wijs brengen door de opstellingen in een showroom! Ook jouw droomkeuken bestaat. Lees de volgende supertips om hem te vinden.

1. Zet je wensen op een rij

Om een keuken te vinden die aan al je wensen voldoet, is het heel belangrijk om die wensen eerst duidelijk op een rij te hebben. Liefs nog voor je voet in een winkel zet. Welke apparatuur wil je een plek geven, hoeveel kastjes heb je nodig, wil je een dubbele of enkele spoelbak? Op zich al genoeg stof tot nadenken. Met zo’n lijstje kun je gericht op zoek naar een functionele indeling voor je keuken. En laat je je niet overdonderen door een verkoper.

Deze ongezellige, standaard opstelling is met verschillende inventieve oplossingen Om te toveren tot een gezellige keuken.
Deze ongezellige, standaard opstelling is met verschillende inventieve oplossingen om te toveren tot een gezellige keuken.

2. Bepaal je sfeer

Een kale, standaard keuken; daar is niet veel lol aan te beleven. De sfeer moet je zelf aan je keuken geven. Dat kan op veel verschillende manieren. De sfeer van een keuken wordt niet alleen bepaald door de keuken zelf. De achterwand, accessoires, een gezellige plank met schalen, een pannenrek; het zijn allemaal details die een flink invloed hebben op het beeld. Ga daarom op zoek naar een sfeer die jou aanspreekt. Verzamel afbeeldingen van keukens waar je enthousiast van wordt. Bijvoorbeeld op Pinterest of in woonbladen. Bestudeer de afbeeldingen goed. Wat kun jij toevoegen aan een keuken om er een sfeervol geheel van te maken?

5 supertips voor een gezellige keuken
Bovenkastjes zijn doorgetrokken boven het aanrecht. Zo valt de keuken in een nis. De achterwand met gezellige houten wandplank zijn echte sfeermakers.

3. Wees inventief

Veel smaakmakers voor de keuken zijn niet standaard in een keukenzaak te vinden.
Wees daarom inventief en kijk verder dan de showroom. Gebruikte bouwmaterialen, gezellige tegeltjes, een grove houten plank voor aan de wand, mooie lampjes boven je blad; allerlei elementen die sfeer maken. Maar waar jij zelf naar op zoek zal moeten. Geef je eigen draai aan je keuken. Durf die stap te wagen. Neem je inspirerende voorbeelden als leidraad en trek erop uit!

5 supertips voor een gezellige keuken
Bovenkastjes zijn doorgetrokken boven het aanrecht. Zo valt de keuken in een nis. De achterwand met gezellige houten wandplank zijn echte sfeermakers.

4. Pas je keuken aan op je woning

De keuken is al jaren geen aparte ruimte meer in huis, maar vormt een geheel met de eetruimte en soms zelfs met de woonkamer. Bij jou ook? Dan is het aan te raden om de keuken qua sfeer te laten aansluiten op de rest van je woning. Zie de keuken niet als aparte hoek van je kamer, maar zoek naar eenheid in stijl, materialen en inrichting met de rest van het huis. Nog een functionele tip: een panoramaview vanaf de bank op een berg vuile afwas is niet aan te raden. Houd daarmee rekening bij de indeling van de ruimte.

5. Maak je keuken af

Te vaak kom ik het tegen; keukens die niet ‘af’ zijn. Een kaal keukenblok met een hoge console voor koelkast of apparatuur. Met daarboven een kaal gat. De bovenkant van een hoge inbouwkoelkast of kastenblok heeft geen functie. Vaak belandt bovenop de kast een verzameling vazen, lege flessen of andere rommel. Geen echte sfeermakers. Bovendien zijn dit perfecte plekken voor lagen stof. Maak je keuken daarom af. Trek keuken-kastjes door boven je aanrecht, voor extra bergruimte. Of werk de ruimte af met een gestucte koof, waardoor je aanrecht in een nis valt. Ideaal om een inbouw afzuigkap en verlichting weg te werken.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.