Stek Woon & Lifestyle Magazine
Librije Stek Magazine

Dekton: steengoed koken

Toen Jonnie en Thérèse Boer besloten hun wereldberoemde restaurant De Librije te verhuizen, wisten ze een ding zeker: middelpunt moest de keuken worden. En dat moest een extra dimensie toevoegen aan de beleving van het restaurant. Met de verhuizing van het kloostercomplex in Zwolle naar de overdekte binnentuin van zijn hotel ging de wens in vervulling. Hoe? Met Dekton by Cosentino

Jonnie en Thérèse Boer, trotse bezitters van maar liefst drie Michelinsterren, werkten al eerder samen met Cosentino. Dit toonaangevende, Spaanse familiebedrijf is ’s werelds grootste producent van innovatieve, kwalitatief hoogstaande oppervlakken voor architectuur en designtoepassingen. In 2012 organiseerden zij een ontwerpwedstrijd voor de chefs’ table van De Librije tijdens de Dutch Design Week. Winnaar werd Dries van Wagenberg, wiens tafel werd vervaardigd uit Silestone® kwarts van Cosentino. Die tafel is nog steeds te bewonderen in het restaurant.

Steengoed koken | Stek Magazine
Steengoed koken | Stek Magazine

Keuken als middelpunt

Over dat resultaat was de Zwolse chef zo tevreden, dat hij voor zijn nieuwe keuken opnieuw een samenwerking met de Spaanse producent aan ging. Jonnie Boer: ‘Toen wij ons nieuwe restaurant wilden gaan bouwen, hadden we daar allerlei wilde plannen voor. En daar zijn wilde plannen van Cosentino bijgekomen.’ Thérèse Boer: ‘We hebben er bewust voor gekozen de keuken midden in het restaurant te plaatsen. Die moest er natuurlijk supermooi uitzien. We wilden ook graag veel natuurlijke materialen toepassen, die heel functioneel moesten zijn.’

Mooi en functioneel

Het werkblad van de keuken, een fraai ontwerp van interieurarchitect Eric Kuster, is gemaakt van Dekton® by Cosentino. Dit revolutionaire oppervlaktemateriaal wordt vervaardigd van geavanceerde grondstoffen die ook bij de productie van glas, porselein en kwartsoppervlakken worden gebruikt. Door zijn unieke eigenschappen waaronder kras-, vlek-, UV-, én hittebestendigheid heeft Dekton® oneindig veel toepassingsmogelijkheden zoals vloeren, gevels, werkbladen en wandbekledingen. En kan het materiaal zowel binnen als buiten worden toegepast.

Dekton: Koken op steen

Net als in de natuur komt Dekton® tot stand onder hoge temperaturen en extreme druk, waardoor het materiaal ultracompact, niet poreus en uitstekend bestand tegen hitte en kou is. Deze eigenschappen waren de inspiratie voor het concept ‘koken op steen’ en de aanleiding tot een unieke samenwerking tussen De Librije, Cosentino en de bedrijven Groku Kampen (grootkeuken meubilair en uitgiftebuffetten), Bouter (grootkeukens) en Binnenwerk Vormgevers.

Steengoed koken | Stek Magazine
Steengoed koken | Stek Magazine

Koken op het keukenblad

Doordat Dekton® zo hittebestendig is, wordt het mogelijk inductiespoelen onder het werkblad te plaatsen. De gebruikelijke glasplaat komt hierbij te vervallen, waardoor een vlak, naadloos blad ontstaat dat ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Het inductieproces geeft géén warmte aan Dekton® door, louter de opwarmende pan zorgt voor een tijdelijke, plaatselijke verwarming van het blad. Via een besturingssysteem kan de temperatuur opgevoerd worden.

Steengoed koken | Stek Magazine

Veel werkruimte over

Dit zorgt voor een uniek plaatje in het restaurant: op het eerste oog staat er een mooi strak tafelblad. Alleen op het moment dat Jonnie gaat koken is het opeens duidelijk dat hij rechtstreeks op het materiaal werkt. Dit creëert de beleving waar de chef naar op zoek was: het verrassingselement. Daarbij is het niet alleen mooi, maar biedt het ook praktische voordelen. Dekton® by Cosentino is zeer gemakkelijk te reinigen, dus als je de pan weghaalt hoef je er enkel een doekje overheen te halen en de vlek én warmte is weg. Het biedt ook veel werkruimte, want op het hele werkblad kan gewerkt worden: dankzij de onzichtbare kookplaat zitten er geen pitten in de weg.

De Librije in Zwolle is momenteel het enige restaurant ter wereld dat de toepassing ‘koken op steen’ met Dekton® heeft toegepast. Wanneer zullen andere restaurants deze smaakvolle trend volgen? Dekton is natuurlijk ook beschikbaar als keukenblad voor consumenten. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bezoek één van de Dekton® verkooppunten

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.