Stek Woon & Lifestyle Magazine

“Als ik naar Kopenhagen ga, vertrek ik met een lege koffer en een volle portemonnee”

In hartje Utrecht wonen Flor en Rudi in een klein maar oh zo fijn huis. Flor is dol op interieurstyling en hun huisje staat dan ook vol design. Haar liefde voor interieur groeide uit tot een Scandinavisch designblog: Nordic Days. Rudi is filmhistoricus en geeft filmcursussen in filmhuizen en scholen in Nederland. Samen delen ze hun passie voor film en reizen ze graag. In juli trouwen ze in Las Vegas.

Rudi woonde al twee jaar in het Utrechtse hofje toen Flor in 2010 bij hem introk. Flor knipoogt: “En dat was te zien. Het was nogal een studentenhuis: beige vloerbedekking met onbestemde vlekken, een vies toilet en een kapotte stofzuiger in de hoek. Maar de architectuur van het appartement (vooral het hoge plafond) en het prachtige uitzicht spraken me meteen aan.”

Nieuwe vloer, vers laagje wit op de muur, nieuwe keuken, nieuwe badkamer; stukje bij beetje werd het huis verbouwd. “Ik had al snel door dat we slim om moesten gaan met de ruimte die we hebben”, zegt Flor. “Vooral IKEA heeft handige oplossingen voor kleinbewoonden, zoals het extra smalle IKEA Lillången badkamerkastje waardoor je badkamer meteen een stuk groter lijkt. De keuken heb ik met een klein budget verbouwd: ik heb het keukenblad (inclusief kookplaat) van onze lelijke systeemkeuken vervangen en de deurtjes van de onderkastjes. De grove bovenkastjes maakten plaats voor de minimalistische (en goedkope) IKEA Botkyrka plankjes. In een klein huis moet je wat creatiever denken. Ik gebruik bijvoorbeeld schoenenkasten in de keuken voor de boodschappen en twee kinderkledingkasten voor onze kleding. En onze 1.200 dvd’s (jawel, ik woon samen met een filmhistoricus) zitten in kleine archiefkisten.”

Liefde voor design

In ieder hoekje van het huis staat wel een designstuk. Rudi vindt de ‘hobby’ van Flor prima en is er helemaal aan gewend dat er regelmatig iets verandert. Zijn enige vereiste is dat nieuwe stoelen wel echt lekker moeten zitten. Flor: “Als dochter van een interieurarchitect hoorde design min of meer bij mijn opvoeding. Tijdens mijn studie Geschiedenis in Utrecht is mijn interieurliefhebberij uitgegroeid tot een Scandinavisch designblog: Nordic Days. Deze maakte heel snel een grote groei door met drie sponsors (red: bijna 1,5 miljoen bezoeken en zo’n 30.000 volgers op sociale media). Tijdens het afronden van mijn scriptie heb ik mijn blog op een laag pitje gezet, maar ik heb het bloggen inmiddels weer opgepakt. Ik werk nu in een prachtige Scandinavische designwinkel bij mij om de hoek. Je snapt dat mijn huis vol staat met merken als Muuto en HAY. Ik ben dol op Scandinavisch design, zowel modern als Midcentury Modern design. Ik houd van meubels met een tijdloze look. Mijn String Pocket rekje is bijvoorbeeld in 1949 ontworpen voor een designwedstrijd en mijn Kay Bojesen aapje is in 1951 geproduceerd voor een kinderprogramma. Ik ben ook dol op de designs van Eames en Bertoia. Verder zie je bij mij thuis veel grafisch zwart-wit, typografie, okergeel, houten accessoires en hexagons.”

Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior

Filmfanaten

Een fijne hoekbank past precies in het hoekje voor de keuken. “Mijn vriend en ik zijn echte film-en serie-verslinders, we hebben elkaar niet toevallig ontmoet in een bioscoop. Mijn favoriete plek in huis is daarom onze bank! Niets fijner dan een avondje Game of Thrones, House of Cards, Breaking Bad, The Knick, Broen of Fargo!” Andere favoriete meubelstukken zijn mijn Arne Jacobsen Floor Lamp, mijn HAY Pivot Shelf en mijn Menu Yeh tafeltje. Ik ben ook nog steeds verliefd op mijn grafische Zilverblauw behang in de gang. Maar de meeste complimentjes krijg ik over mijn uitschuifbare Farringdon Laptop Desk van Leonhard Pfeifer, weer zo’n slim ruimtelijk meubelstuk.” Wat Flor op haar lijstje heeft staan als ultieme interieurdroom? “Als je in een interieurwinkel werkt, dan heb je twee verlanglijstjes: het realistische lijstje en het loterij-lijstje. Op dat eerste lijstje staat bijvoorbeeld de Ant Chair van Arne Jacobsen en de Pastoe SM05 draadstoel. Mocht ik ooit in de prijzen vallen dan zou ik meteen een wand vol String rekken kopen. En als we dan echt groot denken: een split-level loft in hartje Londen met een dakterras.”

Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior

Chipsklemmen van HAY

Naast de woonkamer met open keuken en een badkamer heeft het huis een fijne ruime slaapkamer. Eerst sliepen Rudi en Flor op de vide in de slaapkamer, maar uiteindelijk kozen zij toch voor een comfortabel bed. De vide wordt nu vooral gebruikt als opslag. Voorlopig denken ze er niet aan om te verhuizen. Maar wat zouden ze absoluut meenemen? “Ik heb de afgelopen jaren veel design verzameld dus ik ben stiekem best wel gehecht aan mijn spullen. Zelfs m’n chipsklemmen zijn tegenwoordig van HAY.  Maar als ik ooit groter ga wonen dan ruil ik mijn bank meteen om voor een HAY Mags Sofa en mijn tafel voor een Muuto 70/70 tafel.”

Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior

Even binnenkijken

We vragen Flor waar zij graag eens zou willen binnenkijken. “Mijn favoriete interieurs zijn die van de Noorse bloggers Nina van Stylizimo en Edina van Nordic Leaves, daar zou ik graag eens doorheen wandelen. Ik ben trouwens ook groot fan van het oude huis van de Amerikaanse blogger Jennifer van A Merry Mishap.”

Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior Binnenkijken bij Flor | Stek Magazine | Design | Scandinavion interior

Top shops

Flor werkt in designwinkel Emma B. Welke winkels zijn nog meer favoriet? “Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik ben altijd erg fan geweest van Emma B. Daarnaast is Strand West in Utrecht (ook op de Oudegracht) zeker een favoriet. In Amsterdam ga ik graag naar de HAY winkel naast het Spui en naar Store Without a Home op de Haarlemmerdijk. Mijn favoriete winkelstad is Kopenhagen; vooral HAY en Normann Copenhagen hebben daar fantastische flagshipstores. Die laatste is wat onbekender bij stedentrippers, maar ligt in een oude bioscoop en heeft een kelder vol sale-artikelen. En vergeet ook de Playtype winkel, Designdelicatessen en Stilleben niet. Als ik naar Kopenhagen ga, vertrek ik met een lege koffer en een volle portemonnee ;-). Ik neem ook altijd even de trein naar Malmö in Zweden. Je bent er in een half uurtje en zo pik je toch nog even wat andere leuke winkels mee, zoals Granit en Lagerhaus!”

Wil je meer weten over Flor? Bekijk haar blog Nordic Days

 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.