Stek Woon & Lifestyle Magazine
Zo kies je de juiste plant

Zo kies je de juiste plant

Als je een balkon hebt of klein terras lijkt het onmogelijk om daar een tuintje van te maken. Maar ook op een betrekkelijk klein oppervlak kan je veel met planten doen. De keuze van de plant(en) heeft natuurlijk met smaak te maken maar let ook heel goed op de ligging van jouw balkon. Zo geniet je extra lang van jouw tuintje. Welke ligging heeft jouw balkon?

Noord

Een balkon op het Noorden heeft de hele dag schaduw. Planten die veel zon nodig hebben, zullen het daar niet goed doen. Zorg ook dat de waterafvoer goed geregeld is bij de keuze van de potten. Zonder zon en met te veel vocht kunnen de wortels gaan rotten. Een heel geschikte plant is de Balkonplant van het jaar 2017: de Begonia. Verder doen een Bergenia, Hosta, Fuchsia, Klimop, Camelia en Skimmia het ook goed in de schaduw.

Zo kies je de juiste plant

Oost

Met een balkon op het oosten heb je in de ochtend al een heerlijk zonnetje. Planten die graag in de zon staan voelen zich hier dan ook helemaal thuis. Zorg wel voor voldoende water. In de zon met flink wat vocht groeien ze het snelst. Planten die geschikt zijn voor een balkon op het Oosten zijn: Violen, Geranium, Margriet, Lobelia erinus, Afrikaantje, Verbena, Vrouwenmantel, Wederik Lysimachia, Flanelstruik en Palmlelie.

Zo kies je de juiste plant

West

Ligt jouw balkon op het Westen? Dan heb je wat meer last van wind. Kies dan voor wat grote, brede bloempotten of bakken die niet snel kunnen omwaaien. Tip: met een rietmat of andere balkonafscheiding langs de balustrade neem je de ergste wind vast weg. Planten die tegen een windstootje kunnen zijn onder andere: violen, Pulmonaria, Buxus, Laurier en de Kuiflelie.

Zo kies je de juiste plant

Zuid

Met een balkon op het Zuiden ben je verzekerd van een flinke portie zon. Houd er dan rekening mee dat je op een warme zonnige dag de planten twee keer per dag water geeft. Vooral planten in kleine potten staan al snel droog. Er zijn ook potten te verkrijgen waar onderin een laagje water blijft staan en de wortels bij droogte aan de reserve kunnen beginnen. Deze toppers doen het goed in de zon: Rozen, druif, lavendel, Petunia, Geranium en Lobelia.

Beeld: mooiwatplantendoen

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.