Stek Woon & Lifestyle Magazine

Zo kies je een kleurenpalet voor je interieur

Als interieurstyliste weet Christel van Bragt als geen ander hoe belangrijk het is om met de juiste kleuren en materialen te werken. Ze werkt vanuit de filosofie van Healing Environment, die ervan uitgaat dat de omgeving waarin je verkeert, van invloed is op je onderbewustzijn. En dus bepaalt of je je ergens happy voelt. Lees alles over haar manier van werken en leer van haar tips & tricks voor een perfect kleurenpalet.

Wat betekent voor jou een natuurlijk interieur?

“Bewust kiezen; dat is belangrijk voor een natuurlijk interieur. En daarbij horen uiteraard natuurlijke kleuren en materialen. In deze drukke maatschappij krijgen we al prikkels genoeg en een rustige en sfeervolle omgeving helpt je dan om tot jezelf te komen. Zo komt je mind sneller tot rust. Daarbij vind ik het ook heel belangrijk dat je bewust kiest welke spullen en producten je in huis haalt. Veel producten bevatten stoffen die niet goed zijn voor je gezondheid. Dat is ook de reden dat ik mijn eigen verflijn heb opgezet.”

Amazona krijtverf
Amazona krijtverf geel

Wat is er zo bijzonder aan jouw verf?

“Om met echt natuurlijke materialen te kunnen werken, besloot ik een eigen, natuurlijke verflijn te ontwikkelingen. Ik koos voor 100% ecologische krijtverf en kalkwassen op basis van natuurlijke grondstoffen en kleurpigmenten. Niet te verwarren met eco-friendly verf overigens. Er zijn in Nederland 25 merken krijtverf, die allemaal een acrylbasis hebben. Verf op acrylbasis bevat – ook al is het een waterbasisproduct – synthetische stoffen en oplosmiddellen. Mijn Amazona krijtverf is de enige op minerale basis, 100% natuurlijk en dus echt ecologisch.”

Amazona_2016,-krijtverf

Hoe heb je de kleuren gekozen?

“Na jaren experimenteren en afgaan op mijn intuïtie, is een uitgebalanceerd palet ontstaan van kleuren die een rustgevende werking hebben op het onderbewustzijn. Het palet bestaat ‘maar’ uit 20 kleuren en is verdeeld naar kleurgroepen: de bruinen, de grijzen, accentkleuren, new basics en pasteltinten. De kleurintensiteit is dusdanig dat de verf prachtig op grote vlakken zoals muren kan worden gebruikt, zonder dat hij te opvallend is.”

Hoe kies je het juiste kleurenpalet voor je interieur?

“Mijn tip: maak een kaart met zes tot maximaal 12 kleuren en hou je daaraan. Komt er een leuk stoeltje of kussen in de aanbieding dat niet in de kleur van je palet valt, laat die dan even aan je voorbij gaan! Begin altijd met een wit-tint in je kleurenpalet. Maak die keuze bewust, want ook in wit zijn vele nuances. Dit wordt de kleur voor je plafond en eventueel een muur. Neem ook de bestaande kleuren op die je wilt houden (bijvoorbeeld van de vloer) en kies vervolgens voor je basis drie tot vier ton-sur-tontinten, variërend van licht naar donker zoals Duifgrijs, Leigrijs en Black Pearl. Zet daar vervolgens twee tot drie kleuren bij die sfeerbepalend zijn, bijvoorbeeld Rose, Misty Taupe en Olijfgrijs. Als je kleurenpalet voltooid is, haal je daaruit de kleuren voor verf, behang, gordijnen, verlichting, kleed en meubels. Zo krijg je een totaalplaatje.”

Amazona krijtverf blauw

Tip: schilder ook eens alleen de onderste helft
van een muur.

Fotografie: Stylink

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.