Stek Woon & Lifestyle Magazine

Je woning verwarmen met pelletkachels

Buiten wordt het steeds kouder dus een goed verwarmd huis zorgt voor een aangename sfeer. Alhoewel we natuurlijk allemaal onze woning verwarmen, is verwarmen ook direct gerelateerd aan kosten. Tijd om ons eens te verdiepen in de mogelijkheden.

Besparen op stookkosten

Zonnepanelen zijn sterk in opkomst en we gebruiken apps om de CV even wat lager te zetten als we er niet zijn en ook ’s nachts mag het best wat minder warm in huis zijn. Als het tegen de tijd dat we opstaan maar weer lekker aangenaam in huis is. Ook een nieuwe CV ketel kan je aardig wat kosten besparen. Die investering verdient zich op termijn zeker terug. Een handige site om onder andere te checken welke CV ketel het beste bij jou past of te kijken of zonnepanelen iets voor jou zijn is warmteservice Naast zelf bewust omgaan met de verwarming in huis, zijn er ook nieuwe systemen en mogelijkheden waar je misschien nog niet aan gedacht hebt of bekend mee bent.

Woning verwarmen met pelletkachel

Woning verwarmen met pelletkachel

Heb je bijvoorbeeld weleens kennis gemaakt met de voordelen van een pelletkachel? Maar eerst nog even een omschrijving van een pelletkachel en hoe deze werkt. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel en heeft een ingebouwd reservoir voor pellets (deze bestaan uit samengeperst houtafval). De pellets worden vanuit dat reservoir naar de vuurkorf gebracht. In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard.

Pelletkachel en CV aansluiting

Een pellet kachel kan je dus aardig wat besparen. Fijne bijkomstigheid is dat je ook het sfeertje hebt van een openhaard. Een nieuw type pelletkachel is bijvoorbeeld Dielle Deze heeft ook de mogelijkheid om de CV op aan te sluiten. Je bespaart iets minder maar deze verwarmt dan ook meerdere ruimtes in huis. Naast deze optie heeft de Dielle pelletkachel nog andere voordelen. Handig om even te weten als je je gaat oriënteren op verschillende types pelletkachels. Voor de aanvoer van de pellets wordt gebruik gemaakt van een ‘worm’ waarbij ze in de branderbak glijden. Nadeel is dat je deze bak heel vaak moet reiniger. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten! Dielle heeft een ander systeem en maakt gebruik van een zogenaamde bodemvoeder. Met als resultaat dat de brander niet meer verstopt, je zelf het merk pellet kan uitzoeken, hoger rendement, minder as, stiller en je kan ook andere vormen van brandstof branden. In tegenstelling tot een openhaard kun je deze kachel binnen enkele minuten starten en ook weer stoppen.

 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.