Stek Woon & Lifestyle Magazine
Soort tegel badkamer | Tegeldepot

Goed ventileren voorkomt schimmel in huis

Het is niet het meest inspirerende onderwerp wellicht maar toch wel heel belangrijk. Zeker nu het herfst wordt en het donkerder wordt is het belangrijk om te zorgen dat je leefklimaat in huis optimaal is. Zo voorkom je problemen zoals bijvoorbeeld zwarte schimmel in huis.

Goed isoleren

Goede isolatie voorkomt veel problemen zoals zwarte schimmel en kan je ook kosten besparen. In vaak wat oudere huizen zijn de muren niet geïsoleerd en is het verstandig om isolatiemateriaal aan te brengen en daar gipswanden tegenaan te bevestigen. Vergeet ook de ramen niet. Dubbel glas bijvoorbeeld. Tip: Loop regelmatig een rondje door het huis om te controleren of er geen zwarte schimmel ontstaan is. Een klein plekje in de badkamer is niet zo erg maar grotere delen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Soms is schimmel niet altijd direct zichtbaar. Kijk vooral ook achter en onder meubels of bijvoorbeeld op zolder waar veel opgeslagen is en in donkere ruimtes. Check ook de ruimtes waar minder vaak de verwarming aanstaat. Kou en donker zijn samen de ideale combinatie om schimmel aan te trekken.

badkamer noord

Ventileren

Om zwarte schimmel te voorkomen is naast isoleren, goed ventileren natuurlijk belangrijk. Vooral in de badkamer. Zet na het badderen en douchen het raam open zodat alle condens kan verdwijnen. Sluit deuren van slaapkamers tijdens het douchen om te voorkomen dat het vocht daar naar toe trekt. Zet regelmatig de ramen open om het huis goed te laten luchten. Is het huis of een aantal ruimtes erg vochtig? Gebruik dan bijvoorbeeld een vochtvreter. Je kan ze bij de bouwmarkt kopen maar voor grotere problemen bestaan er ook elektrische varianten. Zo voorkom je gezondsheidsproblemen die kunnen ontstaan door schimmel in huis.

Schimmel in huis verwijderen

Mocht er toch zwarte schimmel ontstaan zijn, verwijder het dan zo snel mogelijk. Kleine hoeveelheden kun je gemakkelijk zelf verwijderen met bijvoorbeeld een goede spray. Als het uit de hand loopt is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen en het probleem grondig aan te pakken. Wil je meer over dit ontwerp lezen? Neem dan een kijkje op stroming.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.