Stek Woon & Lifestyle Magazine

Welke kleur verf kiezen? Lees onze tips

Wil je graag wat meer kleur aan je interieur geven? Of moet jouw huis nodig voorzien worden van een nieuwe laag verf? De juiste kleur verf kiezen kan nog best een uitdaging zijn. We geven je daarom 3 tips.

kleur verf kiezen Sigma verf

Kleur verf kiezen

Alvorens je enthousiast naar de bouwmarkt gaat, is het slim om je kleuren op een rijtje te zetten. Een kleur verf kiezen wordt namelijk een stuk eenvoudiger als je gericht op pad gaat. De eerste stap is om in kaart te brengen welke basiskleuren je in je interieur al hebt of wil hebben. Neem hiervoor maximaal 5 basiskleuren van bijvoorbeeld Sigma verf. Alle basiselementen in de ruimte tellen mee. Dus de kleur van je vloer, de kleur van je bank en de kleuren van de accessoires die je hebt. Alle elementen die in de ruimte blijven, breng je in kaart met de betreffende kleur. Binnen de 5 basiskleuren hoort ook de kleur van de muren en kozijnen. Zo heb je bijvoorbeeld een lichte bruintint van de visgraat parketvloer, een groene kleur van jouw bankstel, een zwarte kleur van de stalen kozijnen en de witte kleur van het plafond of witte plinten. Aan deze 4 kleuren voeg je een vijfde basiskleur toe voor jouw muren. Bijvoorbeeld een grijstint. Zo heb je al een goed begin van de kleur verf kiezen voor je interieur.

kleur verf kiezen Sigma verf

Verschillende kleurtinten verf

Nu je de 5 basistinten heb bepaald, kun je verder gaan met de verschillende tinten in je kleurenschema. Neem als uitgangspunt voor een kleur verf kiezen maximaal 10 verschillende kleurtinten in totaal. Dus 5 basiskleuren, aangevuld met 5 kleurtinten in dezelfde kleurstelling. Heb je gekozen voor bijvoorbeeld een heel lichtgrijze basiskleur voor jouw muren? Dan kan je binnen de grijstinten verschillende kleurnuances kiezen. Zo combineer je een grijze tint met een meer groene grijstint om een kleuraccent aan te brengen en bijvoorbeeld de kleur groen van je bank weer te laten matchen met de rest van je interieur. In de bouwmarkt vind je kleurstalen die een hoofdkleur hebben en vervolgens alle kleurvarianten. Zo kun je gemakkelijk al jouw tinten binnen je kleurkeuze in kaart brengen.

kleur verf kiezen Sigma verf

Kleuren verf kopen

Nu je alle kleuren goed in kaart hebt is het tijd om je verf aan te schaffen. Twijfel je nog over hoe een kleur uitpakt? Koop of bestel dan altijd eerst een tester. De lichtinval bij jou thuis heeft effect op hoe de kleur eruit ziet. Een kleur verf kiezen is dus naast een persoonlijke keuze ook afhankelijk van de situatie in jouw huis. Zo oogt een kleur ook totaal anders als je deze naast een wittinten of bijvoorbeeld een zwarttint plaatst. Een tester is dus heel slim bij een kleur verf kiezen. Zo weet je zeker dat de kleur ook echt zo uitpakt en voorkom je dat je veel geld besteed. Als je zeker weet welke kleuren je nodig heeft, meet je alle oppervlaktes goed op. Je kan ook kleuren speciaal laten mengen. Als een kleur niet beschikbaar is en je wil wel graag het kwalitatieve merk, dan is dat een goede optie. Noteer wel altijd goed de kleurcode zodat je na verloop van tijd precies weet welke verfkleur je nodig hebt.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.