Stek Woon & Lifestyle Magazine

Wat zijn plissé gordijnen?

Er zijn verschillende soorten zonwering te krijgen voor jouw huis. Wat mooi is voor in jouw huis en welke soort bij jouw stijl past ligt natuurlijk ook aan waar jij naar op zoek bent. Er zijn soorten gordijnen die ervoor zorgen dat niemand naar binnen kan kijken. Dit is handig voor ramen waarbij mensen nog wel eens langs kunnen lopen. Zo kun je voorkomen dat zij naar binnen kunnen kijken in jouw huis. In deze tekst gaan wij het hebben over een soort zonwering. Namelijk plissé gordijnen. Als je meer te weten wilt komen over de andere zonwering die er te krijgen is: lees meer op online sites of neem contact op voor meer informatie.

Slaapkamerindeling | Stek Magazine

Waarvoor zijn plissé gordijnen?

Plissé gordijnen zijn erop gemaakt om de zon tegen te houden. Ze voorkomen dat al het zonlicht van buiten jouw huis binnen kan vallen. Plissé gordijnen zijn vaak niet erg verduisterend, dus als jij ze in je slaapkamer wilt ophangen dan moet je daar wel rekening mee houden. Als jij een lichte slaper bent en snel wakker wordt van licht in je kamer, dan kun je misschien beter op zoek gaan naar een ander soort gordijn. Ook kun je plissé gordijnen gebruiken om te voorkomen dat mensen je huis binnen kunnen kijken. Je kunt ze bijvoorbeeld voor het keukenraam hangen en de gordijnen dicht doen als je wat meer privacy wilt. 

Gordijnen keuken

Verschillende soorten plissé gordijnen

Niet alle soorten plissé gordijnen zijn geschikt voor alle soorten ramen. Er zijn bijvoorbeeld plissé gordijnen die speciaal zijn gemaakt voor draaikiep ramen of schuine dakramen. Maar er zijn ook plissé gordijnen of shutters op maat te krijgen. Zo weet je zeker dat de gordijnen goed zijn voor jouw ramen en steken er geen stukken uit. 

Rolgordijnen uitkiezen | Stek Magazine

Ter inspiratie: trends en mogelijkheden van shutters

Dit is nog maar een klein deel van alle soorten plissé gordijnen die er te krijgen zijn. Voor meer informatie en voor meer soorten plissé gordijnen kun je online kijken of langsgaan bij een winkel.

Hoe werkt een plissé gordijn?

Er zijn verschillende manieren waarop je een plissé gordijn kunt gebruiken. Bij het optrekken van een plissé gordijn vouwt deze zich op als een soort van accordeon, met plooien. Je hebt plissé gordijnen waarbij je deze laat zakken vanaf bovenaf, naar onderen. Dit heet ook wel top-down. Ook kun je plissé gordijnen soms van beide kanten open en dicht doen. Dit is top-down, bottom-up. Hierbij kun je het gordijn laten ‘zweven’ in het midden van het raam, waarbij er zowel boven als onder nog licht door het raam kan komen.

Verschillende manieren om een plissé gordijn open en dicht te doen

Er zijn verschillende tools te krijgen waarmee je je plissé gordijnen open en dicht kunt maken. Zo heb je plissé gordijnen die open en dicht gaan met behulp van een koord. Maar er zijn ook gordijnen waarbij je een ketting of een handgreep moet gebruiken om deze open of dicht te krijgen. Denk van tevoren na over wat jij het fijnst vindt om te gebruiken, want je kunt dus kiezen uit verschillende soort hulpmiddelen.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.