Stek Woon & Lifestyle Magazine

Wat kan je doen tegen een stinkende afzuigkap

Is je afzuigkap aan het stinken? Dit kan meerdere redenen hebben. Je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen, zodat je keuken weer fris ruikt. In deze blog gaan we kijken naar de redenen waarom een afzuigkap kan stinken en hoe je dit kan oplossen.

Stek keuken

Wat is de reden dat de afzuigkap stinkt?

Er zijn diverse redenen waarom een afzuigkap gaat stinken. De meest voorkomende oorzaken staan hieronder uitgelegd.

Er zit vuil in de afzuigkap

Wanneer er vuil opgehoopt zit in de kap, dan is de kap aan een grondige schoonmaakbeurt toe. Als dit het geval is, dan is het verstandig om de gehele afzuigkap te reinigen. Zowel de binnenkant, als de buitenkant van de afzuigkap. Hierdoor kunnen de nare luchtjes verdwijnen.

De roosters van de afzuigkap zijn vervuild

Wanneer de roosters zijn vervuild van de kap is het belangrijk om deze te reinigen. Voordat je de filters gaat reinigen, is het belangrijk om even te kijken wat voor filter je afzuigkap heeft. Het grootste deel afzuigkappen hebben een metalen filter. Deze filter moet je reinigen. Dit kan op verschillende manieren. 

stinkende afzuigkap oplossingen

Je kan het filter reinigen met de hand, maar je kan de filter ook in de vaatwasser stoppen. Als je dit hebt gedaan, dan is de kans groot dat je afzuigkap niet meer doet stinken.

De koolstoffilters van de afzuigkap zijn aan vervanging toe

Wanneer je in het bezit bent van een recirculatie afzuigkap, dan werkt deze met koolstoffilters. Om de zoveel tijd is het belangrijk om deze filters te vervangen. Anders gaat de kap stinken. Indien deze filters vol zitten met vuil, dan verliest deze filter zijn werking. Het is dan verstandig om de koolstoffilter te vervangen, zodat de nare luchtjes verdwijnen.

Welke luchtjes kunnen er uit de afzuigkap komen?

De afzuigkap kan stinken naar verschillende luchtjes die je liever niet in de keuken ruikt. Dit kan diverse redenen hebben. In sommige gevallen stinkt de afzuigkap naar het riool of naar vis. Als de afzuigkap naar vis stinkt, dan heb je waarschijnlijk recent vis gegeten. De geur en vetten blijven dan hangen aan de roosters of aan de binnenzijde van de afzuigkap.

Blijft de afzuigkap stinken? Tijd voor een nieuwe!

Als de afzuigkap na het schoonmaken blijft stinken, dan is het verstandig om een nieuwe kap aan te schaffen. Gelukkig zijn er genoeg aanbieders van afzuigkappen. Het is wel verstandig om eerst uit te zoeken, wat voor kap je nodig hebt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten afzuigkappen.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.