Stek Woon & Lifestyle Magazine
huis te verduurzamen

Wanneer moet je zonnepanelen vervangen?

Het rendement van je zonnepanelen gaat na verloop van tijd achteruit. Fabrikanten en distributeurs van zonnepanelen verklaren doorgaans dat hun producten na 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen leveren. Een rendementsverlies van 0,5% tot 2% per jaar is gebruikelijk.

Zonnepanelen vervangen of schoon laten maken

Controleer regelmatig of het vermogen niet ineens achteruit gaat

Bekijk een paar keer per jaar de opbrengsten van je zonnepanelen in de bijgeleverde app of ander monitoringssysteem. Is er een plotselinge daling in je vermogen? Laat dan je zonnepanelen en de bijbehorende omvormer inspecteren. Er kan een defect zijn ontstaan door een storm (barsten door hagel, losgerukt door de wind), fabrieksfout of ouderdom van de omvormer. Een paneel kan door een installateur vervangen worden voor een paneel met hetzelfde vermogen. Ook kunnen panelen vies zijn, waardoor je minder energie opwekt. In dat geval is professioneel laten schoonmaken al voldoende.

Duurzaam verbouwen | Stek Magazine

Vervang de omvormer na 10 tot 15 jaar

Het is belangrijk om niet alleen naar de levensduur van de zonnepanelen te kijken, maar ook naar de omvormer. Een omvormer gaat doorgaans 10 tot 15 jaar mee. Als je zonnepanelen nog jaren vooruit kunnen moet je omvormer dus al worden vervangen. Merk je dat je rendement achteruit gaat en zit je ongeveer halfweg de levensduur van je zonnepanelen? Dan kan het goed tijd zijn om je omvormer te vervangen. Zonder een goede omvormer, zullen de zonnepanelen minder energie opwekken.

Neem contact op met het bedrijf

Gaan jouw opbrengsten achteruit? Dan kan je het beste contact opnemen met dezelfde firma die eerder de zonnepanelen installeerde, omdat ze elk technisch onderdeel van de zonnepaneleninstallatie kennen. Is dit niet mogelijk doordat de firma is gestopt, kies dan voor een installateur die bekend is met jouw merk zonnepanelen en omvormer(s). 

Een tip is om vooraf te controleren of de firma waarmee je in zee gaat al lang actief is en dus niet zomaar omvalt. Zo heb jij de beste service als er iets mis is of je vragen hebt. BINK Solar installeert bijvoorbeeld al vanaf 2009 zonnepanelen in Oosterhout, Zundert en de rest van Zuid-Nederland. Daardoor is dit een betrouwbare installateur. 

Zonnepanelen vervangen of schoon laten maken

Verleng de levensduur met periodiek onderhoud

Door je installatie regelmatig te laten onderhouden, ben je zeker van het maximale rendement. Bij het aanschaffen kan je vaak kiezen voor een onderhoudscontract. Specialisten maken de panelen dan niet alleen schoon maar controleren ook de werking van de installatie. Mocht er iets ongebruikelijks worden gezien, dan wordt dit op tijd gesignaleerd en opgelost.  

Professioneel advies

Twijfel je of het tijd is om je omvormer of zonnepanelen te vervangen? Of vraag je je af of je rendement nog optimaal is? Laat dan een gespecialiseerd bedrijf een berekening voor je maken. Zo weet je in een mum van tijd of jouw zonnepanelen er nog even tegenaan kunnen of dat het tijd is voor een nieuwe set.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.