Stek Woon & Lifestyle Magazine

Waar moet je opletten bij het kopen van een douchewand

De sanitair markt groeit en groeit en dat zie je ook terug in het aanbod van douchedeuren en douchewanden. Ongeacht de vorm, grootte of stijl van jouw badkamer, er is een perfecte douche voor jou. Tegenwoordig heb je veel keuze tussen verschillende modellen, type glas en kleuren. Het maakt niet uit of je een grote badkamer of kleine badkamer hebt. 

In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe douchewand.

Douchewanden

Wat moet ik overwegen bij het aanschaffen van een douche?

Breedte
De breedte is het meest belangrijke aspect waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe douchewand. De grootte van douchewanden kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de totale grootte van de badkamer en hoeveel aandacht jij aan de doucheruimte wilt geven. 

De standaard breedtes van een douchewand zijn 60cm, 70cm, 80cm, 90cm, 100cm en 120cm. Douchedeuren zijn in de breedtes van 60cm, 70cm, 80cm, 90cm en 100cm. Als je kiest voor een douchewand of douchedeur met profiel heb je verstelbaarheid.

Vorm
Als je eenmaal de grootte van de douchewand hebt bepaald, dan kan je kiezen uit verschillende vormen. Als je voor een douchewand gaat dan is er niet veel keuze uit verschillende vormen. Maar voor een complete douchecabine is dit niet het geval.

Een douchecabine kan bestaan uit de gekste vormen, denk bijvoorbeeld aan een vijfhoek cabine. Je kan hierbij ook een bijsluitende douchebak bestellen. Ook zijn de vormen, vierkant, kwartrond en rechthoek beschikbaar.

Type deur
Met een breed assortiment aan beschikbare ontwerpen, kunnen ook douchedeuren worden gekocht voor elke badkamerstijl, van tijdloos en traditioneel tot stijlvol en chic. Als je kiest voor een douchewand dan heb je natuurlijk geen deur nodig. Het is immers een inloopdouche.

Heb je een nis? Dan kan je een douchedeur tussen een nis plaatsen. Meestal kiezen mensen voor een simpele douchedeur met profiel of zonder profiel. Je hebt ook nog ingewikkelde keuzes zoals een schuifdeur of pendeldeur. 

Met een douchecabine kan je ook kiezen tussen verschillende deuren. Wij raden overigens altijd aan voor een simpele scharnierdeur. Alleen als je een relatief kleine badkamer hebt, kan je een schuifdeur overwegen omdat het ruimte bespaart.

Douchewand

Rookglas
Vroeger had je alleen maar helder glas. Dit is ook het standaard glas voor een douchecabine, douchedeur en douchewand. Naarmate de markt zich verder ontwikkelt is er meer vraag ontstaan voor andere soorten glas bijvoorbeeld rookglas, mat glas of gekleurd glas. Rookglas is donkergekleurd glas. Het heeft een bruine gloed, is niet geheel transparant en heeft geen coating maar is door en door gekleurd. Zo is het niet helder en kan je er moeilijker doorheen kijken. Mat glas zegt het zelf al, dit glas is mat en niet helder.

Douchewand installeren

Een douchewand installeren is geen moeilijke klus, een gemiddelde doe-het-zelver kan dit klusje makkelijk klaren. Het is wel verstandig om de installatie met z’n tweeën uit te voeren. Een douchewand is vrij zwaar en je hebt te maken met glas. Glas is zeer breekbaar dus als je per ongeluk ergens tegen aan stoot, kan de douchewand breken.

In de doos van de douchewand zit zeer waarschijnlijk een uitgebreide handleiding in hoe je het monteert. Mocht dit niet het geval zijn, dan raden wij aan om contact op te nemen met de winkel waar je de douchewand hebt aangeschaft. Zij kunnen je voorzien van de juiste stappen. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.