Stek Woon & Lifestyle Magazine
Dakdoorvervoer en ventilatie in de badkamer | Stek Magazine

Waar de dakdoorvoer goed voor is

Heb je plannen om je badkamer te vernieuwen? Dan komen er vast allerlei prachtige plaatjes in je op van een spa-badkamer met een riante inloopdouche en vrijstaand bad. Er komt natuurlijk veel meer kijken bij een nieuwe badkamer maar dat geldt voor elke verbouwing. Alvorens je enthousiast gaat shoppen is het verstandig om de basis goed in kaart te brengen. Zo is een goed ventilatie- en afvoersysteem essentieel voor de rest van je plan. Een goede dakdoorvoer is daar ook een onderdeel van. Waar je allemaal op moet letten? Lees dan even verder!

Dakdoorvervoer en ventilatie in de badkamer | Stek Magazine

Inspiratie

Laten we beginnen met de inspiratie… Bedenk vooraf wat er allemaal in jouw nieuwe badkamer moet komen. Van sanitair tot opbergruimte. Maak een lijst van alle onderdelen die voor jou van belang zijn. Moet er absoluut een ligbad in of vind je een ruime inloopdouche belangrijker? Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Is één wasbak voldoende of moeten het er twee zijn? Heb je elders ruimte voor een apart toilet of wil je deze ook in de badkamer zelf? En moet er plaats zijn voor je wasmachine en of droger? Breng al je wensen in kaart en zoek er alvast wat beelden bij ter inspiratie. Bewaar deze even voor later!

Dakdoorvervoer en ventilatie in de badkamer | Stek Magazine

Goed opmeten

Je hebt je uitgeleefd met je wensenlijstje en daarom is het tijd voor een goede indeling. Meet de badkamer goed op. Houd hierbij ook rekening met waar eventueel ramen zijn. Maak een plattegrond van je badkamer op schaal. Je kan daarbij 1 op 20 aanhouden waarbij één centimeter op je plattegrond in het echt 20 centimeter is. Dus een meter is vijf centimeter op je tekening. Als je alle maten en de hoogte goed in kaart hebt gebracht, teken je hier ook de ramen op en waar alle leidingen zich bevinden. Ook de deur staat aangegeven op je plattegrond.

Dakdoorvervoer en ventilatie in de badkamer | Stek Magazine

Dakdoorvoer en leidingen

Waterleidingen kun je eenvoudig omleggen maar de afvoer van je toilet is niet zo eenvoudig. Vaak loopt deze verticaal door het huis waardoor die afvoer niet zo ver hier vanaf moet komen. De plaats van het toilet is dus al redelijk essentieel en bepalend voor je ontwerp. Een ander belangrijk punt is de ventilatie. Door het vele gebruik van warm water wordt de lucht in de badkamer al snel vochtig. Hierdoor is het noodzakelijk om je badkamer goed te ventileren. Je wil tenslotte geen schimmel en bacteriën die erg slecht zijn voor je gezondheid. Zeker wanneer er weinig daglicht is in de badkamer en veel vocht, kan schimmel al snel ontstaan. Voorkomen van schimmel is beter dan bestrijden. Plaats daarom een dakdoorvoer in de badkamer waardoor er schone lucht in de ruimte wordt gezogen.

Dakdoorvervoer en ventilatie in de badkamer | Stek Magazine

Bevindt jouw badkamer zich direct onder het dak, dan kun je ook overwegen om een ventilatierooster van metaal in het dak te plaatsen. Dit is een veel eenvoudigere en goedkopere oplossing. Het plaatsen van dakdoorvoeren is wel een gespecialiseerde klus. Tenslotte wil je voorkomen dat er lekkage ontstaat. Nu je precies weet welke ruimte je hebt en waar de leidingen en afvoer liggen en waar de ventilatie moet komen, kun je verder gaan inrichten. Neem je wensenlijstje en inspiratie er weer bij en plaats alles op je plattegrond waarbij je rekening kunt houden met alle leidingen en afvoerbuizen. Probeer meer dan één indeling te maken: je komt zo vaak tot een verrassend resultaat!

Dakdoorvervoer en ventilatie in de badkamer | Stek Magazine

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.