Stek Woon & Lifestyle Magazine
Stek Magazine: Kijkje in de tuin

Tuininspiratie: Kijkje in de tuin

Vier seizoenen buiten

We kunnen maar geen afscheid nemen van de zomer en heerlijk buiten zitten. Daarom nog wat fijne tuininspiratie om nog langer te genieten van het buitenleven. Stek Magazine neemt iedere editie een kijkje in verschillende huizen. Dit keer gaan we ook naar buiten, want leven in de tuin is het nieuwe wonen! Deze prachtige tuin in Dronten is ontworpen door tuinarchitect Luke Bouwman. Het huis heeft een strakke, moderne architectuur en de tuin moest daar helemaal op aansluiten. Wandel je mee door zijn ontwerp?

tuin inspiratie

Het hele jaar genieten

Het hele jaar door buitenleven. Zo lang mogelijk genieten van een prachtig ingerichte tuin… Luke Bouwman weet als geen ander wat daarvoor nodig is. “Bij het ontwerpen van een tuin ga ik uit van de wensen van de bewoners”, vertelt Luke. “Deze eigenaren wilden graag een moderne tuin met een zuidelijke uitstraling. Maar niet alleen stijlwensen zijn belangrijk, ook de manier waarop bewoners de tuin gaan gebruiken. Uiteraard moet de tuin ook aansluiten op de gebruikte materialen van het huis en op de rest van de omgeving.”

dsc06771
dsc06717
dsc06781

Zon, schaduw, sneeuw

Voor zijn tuinontwerp in Dronten koos Luke voor een aantal strakke lijnen in combinatie met hoogteverschillen en natuurlijke materialen. “Op die manier komt er sfeer in deze grote tuin en heb je overal fijne zitplekken. Ik houd in mijn ontwerpen rekening met alle seizoenen. Zodat mensen in het vroege voorjaar kunnen genieten van een beginnend zonnetje en in de winter met een vuurkorf gezellig buiten kunnen zitten. In deze tuin heb ik gekozen voor terrassen op meerdere plekken, een diversiteit aan zitmeubelen en een semi-overkapte buitenkeuken. Zo is voor ieder seizoen en ieder weertype een perfecte leefplek ontstaan.”

Juiste plek voor zithoeken

“In de beginfase van een ontwerp moet je met name goed kijken naar de zonstand en de beschutting in de tuin. Op die manier kun je de juiste plekken kiezen voor de zithoeken. Voor een loungeplek is het fijn wanneer je een haag, muur of overkapping hebt aan de rugkant. Bedenk ook vooraf met hoeveel mensen je ergens wil zitten en pas je meubels daarop aan. Bij het bepalen van een plek van de eettafel moet je ook rekening houden met de ligging van het huis en kies je een terras dichtbij de keuken.”

tuin inspiratie

Buiten kokkerellen

Buiten koken is een trend. Zelfs in het najaar en met kerst. Luke: “Een nadrukkelijke wens van deze bewoners was om met een grote groep mensen buiten te kunnen kokkerellen. Daarom heb ik gekozen voor de Zuid Afrikaanse braai van Suiderzon. Met dit type barbecue maak je je eigen kolen van hout en kan het vlees op een bijzondere manier garen. Een ander groot voordeel is dat de barbecue ook als kachel gebruikt kan worden. Extra lang natafelen dus.”

tuininspiratie

Rechte lijnen, vloeiend geheel

Een belangrijke fase in een tuinontwerp is het kiezen van de juiste planten en bomen. “Het ontwerp van deze tuin is vrij strak. Zo volgen de dakplatanen de lijn van het platte dak. Leibomen geven de rand van de patiomuur aan. Omdat het een vrij grote tuin is, hebben we gekozen voor hetzelfde soort planten in grote groepen. Zowel strak beplant als gemengd, waardoor een vloeiend geheel ontstaat. De verschillende soorten gras geven de tuin een rustige en natuurlijke uitstraling en de groenblijvende hagen zorgen voor kleurige lijnen in de winter.”

tuininspiratie

Stoere & natuurlijke materialen

In de tuin komen ook de materialen van het huis weer terug. Zo zijn de bamboeplanken uit de woning ook verwerkt in de tuin; als zitelement en vlonder. “Voor een moderne uitstraling kies je bij voorkeur zo min mogelijk verschillende materialen. Voor de bestrating is gekozen voor de Schellevis 100×100 betontegels. Door de open structuur heeft de tegel een natuurlijke uitstraling. Voor de eenvoud zijn de tegels, trappen en muurelementen uitgevoerd in hetzelfde materiaal.”

dsc06765
dsc06726
dsc06721

Styling: Baukje Snieder
Fotografie: Urban Hippos

Voor meer informatie over Luke Bouwman bouwmanbuitenleven.nl

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover