Stek Woon & Lifestyle Magazine
Stek Magazine: Kijkje in de tuin

Tuininspiratie: Kijkje in de tuin

Stek Magazine neemt iedere editie een kijkje in verschillende huizen. Dit keer gaan we ook naar buiten, want leven in de tuin is het nieuwe wonen! Deze prachtige tuin in Dronten is ontworpen door tuinarchitect Luke Bouwman. De woning zelf heeft een strakke, moderne architectuur. De tuin moest daar volledig op aansluiten. Doe tuininspiratie op met deze mooie buitenkijker!

Tuininspiratie opdoen met buitenkijkers | Stek Magazine

Tuininspiratie voor 4 seizoenen

Het hele jaar genieten van je tuin. Tuinarchitect Luke Bouwman weet wat daarvoor nodig is. “Bij het ontwerp van een tuin ga ik volledig uit van de wensen van de bewoners”, vertelt Luke. “De eigenaren van deze moderne woning wilden ook een tuin met dezelfde uitstraling. Als tuininspiratie hadden ze met name een ‘zuidelijk’ tintje in gedachten. Maar niet alleen stijlwensen zijn belangrijk. De wijze waarop bewoners de tuin gaan gebruiken is nog meer van belang. Daarbij moet de tuin ook aansluiten op de gebruikte materialen van het huis en op de rest van de omgeving.”

dsc06771
dsc06717
dsc06781

Zon, schaduw, sneeuw

Voor het moderne tuinontwerp in Dronten koos Luke Bouwman voor een strakke lijnen in combinatie met hoogteverschillen. Daarbij koos hij met name voor natuurlijke materialen. “Zo komt er sfeer in een grote tuin en heb je overal fijne zitplekken. Ik houd in mijn ontwerpen rekening met alle seizoenen. Zodat mensen in het vroege voorjaar kunnen genieten van een beginnend zonnetje en in de winter met een vuurkorf gezellig buiten kunnen zitten. In deze tuin heb ik gekozen voor terrassen op meerdere plekken, een diversiteit aan zitmeubelen en een semi-overkapte buitenkeuken. Zo is voor ieder seizoen en ieder weertype een perfecte leefplek ontstaan.” Genoeg ideeën dus voor wat leuke tuininspiratie.

Juiste plek voor zithoeken

“In de beginfase van een tuinontwerp moet je met name goed kijken naar de zonstand en de schaduwplekken in de tuin. Op die manier kun je de juiste plekken kiezen voor de zithoeken. Voor een loungehoek is het plezierig wanneer je een haag, muur of overkapping hebt aan de rugzijde. Bedenk ook vooraf met hoeveel mensen je ergens wil zitten en pas je meubels daarop aan. Bij het bepalen van een plek van de eettafel moet je ook rekening houden met de ligging van het huis en kies je een terras dichtbij de keuken. Wanneer je tuininspiratie gaat opdoen voor nieuw meubilair is het belangrijk om die punten mee te nemen!”

Tuininspiratie voor een mooie zithoek op een houten terras | Stek Magazine

Buiten koken

Buiten kokkerellen is een trend. Zelfs in het najaar en met kerst. Luke: “Een nadrukkelijke wens van deze bewoners was om met een grote groep mensen buiten te kunnen koken en barbecuen. Daarom heb ik gekozen voor een Zuid Afrikaanse braai. Met dit type barbecue maak je je eigen kolen van hout en kan het vlees op een bijzondere manier garen. Een ander groot voordeel is dat de barbecue ook als kachel gebruikt kan worden. Extra lang natafelen dus.”

Tuininspiratie voor een buitenkeuken | Stek Magazine

Rechte lijnen, vloeiend geheel

Een belangrijke fase in een tuinontwerp is het kiezen van de juiste planten en bomen. “Het ontwerp van deze tuin is vrij strak. Zo volgen de dakplatanen de lijn van het platte dak. Leibomen geven de rand van de patiomuur aan. Omdat het een vrij grote tuin is, hebben we gekozen voor hetzelfde soort planten in grote groepen. Zowel strak beplant als gemengd, waardoor een vloeiend geheel ontstaat. De verschillende soorten gras geven de tuin een rustige en natuurlijke uitstraling en de groenblijvende hagen zorgen voor kleurige lijnen in de winter.”

Tuininspiratie opdoen met buitenkijkers | Stek Magazine

Stoere & natuurlijke materialen

In de tuin komen ook de materialen van het huis weer terug. Zo zijn de bamboeplanken uit de woning ook verwerkt in de tuin; als zitelement en vlonder. “Voor een moderne uitstraling kies je bij voorkeur zo min mogelijk verschillende materialen. Voor de bestrating is gekozen voor de Schellevis 100×100 betontegels. Door de open structuur heeft de tegel een natuurlijke uitstraling. Voor de eenvoud zijn de tegels, trappen en muurelementen uitgevoerd in hetzelfde materiaal.”

dsc06765
dsc06726
dsc06721

Styling & tuininspiratie: Baukje Snieder
Fotografie: Urban Hippos

Voor meer informatie over Luke Bouwman bouwmanbuitenleven.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.