Stek Woon & Lifestyle Magazine
Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis

Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis

Ik heb het al in mijn vorige blogs verteld: ik maak graag hergebruik van materialen en objecten die schijnbaar waardeloos zijn geworden. Vaak zijn deze materialen voor mij het uitgangspunt om iets moois van te maken. Behalve dat het mooi is moet het ook functioneel zijn. Mijn ultieme project tot nu toe is wel ons tuinhuis. Graag vertel ik je hoe ik hier oud met nieuw heb gematcht.

Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis

Oude tegeltjes

Toen ik ging samenwonen besloten we eerst grondig de bovenverdieping en zolder van ons twintiger jaren huis te verbouwen. Tijdens deze verbouwing werd er veel materiaal uit ons huis gesloopt. Maar met beleid! Want ik heb de bouwvakkers nadrukkelijk de opdracht gegeven bepaalde materialen zoveel mogelijk intact te laten. Zaken waarvan ik dacht dat ik deze (ooit) wilde hergebruiken. Houten planken, oude tegeltjes, een porseleinen wasbak en marmeren wastafelplaten en zelfs een houtkachel werden in de schuur gestald.

Tuinhuis verbouwen

Na ongeveer een jaar begon het te kriebelen, het volgende project diende zich aan. De verbouwing van ons tuinhuis. Al jaren stond het leeg en het was vervallen tot één groot spinnennest. Dat terwijl ik er wel de potentie van in zag! Veel glas en houten kozijnen en op een beschut plekje achter in de diepe tuin…

Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis

Minihuisje in de tuin

Allereerst vormde zich het idee; een knus tuinhuis met de functie van ‘minihuisje’. Ook hier begon het ontwerpen met de gedachte welke materialen ik allemaal nog in de schuur had staan. Het leek mij geweldig om zoveel mogelijk te hergebruiken. De betonnen wanden moesten worden afgetimmerd, ik wilde een bedbank met veel kussens en een klein keukenblokje plaatsen zodat we er ook gedurende de nacht zouden kunnen verblijven.

Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis

Recycled materiaal

Samen met een goede timmerman heb ik het plan uitgewerkt. De wanden zijn van nieuw hout en in white-wash’ gezet. Maar het keukenblokje is geheel van recycled materiaal gemaakt; planken van zolder, de oude wasbak en de marmeren wastafelplaten werden aanrechtblad. De kachel kreeg een prominente plek, je moet je er in het voor- en najaar lekker kunnen warmen. Achter de kachel is een nis gemaakt waarin ik de antieke blauw-witte tegeltjes uit ons huis heb geplaatst.

Sloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuisSloophout uit woonhuis wordt hergebruikt voor de verbouwing van het tuinhuis

Glas in lood

In één van de houten wanden zitten nu twee kastjes waarvan de deurtjes van oude glas-in-lood bovenlichten zijn gemaakt. Leuk detail; er zit verlichting in de kastjes zodat je ‘s avonds prachtig verlichte ramen krijgt.

Heb jij ook een interieurobject in huis dat je hebt gemaakt van oude materialen? Laat je reactie hieronder achter en vertel jouw verhaal!

Producten die ik zelf heb gemaakt met hergebruik van oude materialen vind je in mijn webshop

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.