Stek Woon & Lifestyle Magazine
Van 100 jaar oude Franse kaasmal tot hippe industriële interieurlamp

Van 100 jaar oude Franse kaasmal tot hippe industriële interieurlamp

Hallo! Omdat dit de eerste keer is dat ik voor Stek Magazine een gastblog schrijf stel ik me graag eerst even kort voor. Mijn naam is Jantien Broere en ik ben moeder van drie kinderen (15,16 en 18) en woon met mijn man samen in een oud doktershuis uit 1928 in het dorpje Didam.

Grote oude werkbank

Al mijn hele leven struin ik rommelmarkten af, op zoek naar spullen met een verhaal. Dat kan van alles zijn, oude brieven, serviesgoed, linnengoed, maar ook meubeltjes. Sinds twee jaar zoek ik gericht naar spullen op marktjes waar ik een mooi interieurobject van kan maken. Dit doe ik in mijn studio, DesignStudio Jantien Broere, waar ik een grote oude werkbank een prominente plek inneemt en ik me omring met alle spullen die mij inspireren. Zo kan ik mijn creativiteit hier de vrije loop laten. Ik vind het geweldig om iets te vinden waarbij ik het object een tweede leven kan geven. Het object krijgt zoveel meer waarde wanneer het getekend is door de tand des tijds en dan toch weer een mooi en hippe woonaccessoire wordt.

100 jaar oude stenen kaasmal

Het zijn veelal lampen die ik nu maak. Zo vond ik afgelopen zomer in hartje Frankrijk een nieuw object waarvan mijn hart sneller ging kloppen. Een prachtige wel 100 jaar oude stenen kaasmal, grijzig geglazuurd en primitief gegrafeerd met een cijfer. Die details maken het nog mooier. Ik zag het direct voor me. Dit kan een prachtige lamp worden!

Lastig klusje

Ik heb voor deze lamp linnen textielsnoer gebruikt en een messing fitting en trekontlaster. Deze naturel kleuren matchen perfect met de ambachtelijke stenen mal. Het boren van een gat was nog het lastigste klusje. Het kostte nogal wat tijd en spierballen om er een mooi gat in te krijgen, voorzichtigheid was geboden! Met een gewone steenboor, eerst een 6mm en daarna de 10mm boor lukte het uiteindelijk! Het is inmiddels een routineklus om de fitting en draden aan te sluiten. Het is een feestje, elke keer weer, wanneer ik de lamp aansluit en zie dat hij brandt. Voila! Een nieuw ontwerp is geboren!

Van 100 jaar oude Franse kaasmal tot hippe industriële interieurlamp

Mijn ontwerpen zijn te zien en te koop in de Etsy webshop

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.