Stek Woon & Lifestyle Magazine
Energie besparen

Op welke manieren kun je energie besparen in huis?

Met de huidige energieprijzen is het noodzakelijk dat we allemaal letten op ons energieverbruik. De prijzen zijn zo hoog geworden dat veel huishoudens in financiële problemen. Gelukkig zijn er wel manieren waarop je energie kunt besparen, sommige zijn voor de hand liggend en aan andere tips had je wellicht nog nooit gedacht. In dit artikel bespreken we op welke manieren je energie kunt besparen in huis. 

Energie besparen anwb

Lampen uit

Wist je dat er in veel huishoudens lampen branden in kamers waar niet eens iemand is? Zonde van de energie toch?! Leer jezelf aan dat je het licht uit doet, zodra je een ruimte verlaat. Heb je meerdere lampen in één ruimte? Doe ze dan niet allemaal aan, maar gebruik één lamp. Investeer ook in spaarlampen, dat scheelt op jaar basis ook veel energie!

Energie besparen anwb tips

Haal de stekkers uit het stopcontact

Laat jij wel eens je oplader van de telefoon de hele dag in het stopcontact zitten? Niet meer doen. Je verbruikt daardoor de hele dag stroom, ook al laad je op dat moment je telefoon niet op. Dit noemen we sluip verbruik en kun je dus heel makkelijk voorkomen. Dit geldt overigens niet alleen voor telefoon opladers, maar ook voor andere stekkers zoals bijvoorbeeld die van het koffiezetapparaat en de waterkoker. Relatief gezien levert dit niet het grootste resultaat op, maar alle beetjes helpen!

Zet de verwarming een graadje lager

De koukleumen gaan hier niet blij mee zijn, maar de verwarming een graadje of twee lager zetten scheelt echt bizar veel energie. Je hoeft het niet koud te hebben, zorg voor lekkere warme sloffen, een dekentje op de bank en een kopje thee ’s avonds. Op die manier hoeft de verwarming niet te loeien en dat scheelt enorm in de portemonnee. 

Energie besparen

Koop radiatorfolie

Nog een goede tip is radiatorfolie. Dit is een soort aluminium doek die je achter je radiator plaatst. Normaal gesproken gaat er namelijk heel veel warmte stralingen verloren door de buiten muren en door het gebruik van radiator folie voorkom je dit. De warmte blijft op die manier in de woning en daardoor hoef je minder te stoken. Radiatorfolie is geen grote investering en het is binnen no time geplaatst; kleine moeite, groot plezier! Dus als je wilt profiteren van een goedkope energie rekening, kun je beginnen met het kopen van radiatorfolie.

Bevestig raamfolie

Als jij een oude woning hebt waar nog enkel glas in zit, gaat er veel warmte verloren via de ramen. Dit is echt zonde, maar alle ramen vervangen voor dubbel glas is een mega investering die niet door iedereen gedaan kan worden. Een goed alternatief is het bevestigen van raamfolie. Je plakt dit niet op je raam, maar je bevestigd het er iets vanaf zodat je een extra luchtlaag creëert tussen het raam en de folie. Hiermee boots je als het ware dubbel glas na, waardoor er minder warmte verloren gaat door het venster. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.