Stek Woon & Lifestyle Magazine
huis te verduurzamen

Manieren om jouw huis te verduurzamen

Met alle stijgende kosten is het verstandig om je huis te (laten) verduurzamen. Dit scheelt je enorm in de portemonnee en is tegelijkertijd ook goed voor het milieu. Er zijn veel verschillende manieren om je huis te verduurzamen, het een zal beter bij je passen dan een andere manier. Al investeer je maar in één ding dat je huis duurzamer maakt, betaalt zich dat al terug na een tijdje. Kun je nagaan als je je hele huis verduurzaamd. In dit artikel zetten we een aantal manieren op een rijtje, zodat jij kunt kijken welke manier voor jou haalbaar is.

zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak

Het plaatsen van zonnepalen is -vooral de laatste tijd- erg populair. Je kunt hiermee stroom terug leveren aan de leverancier, waardoor jouw maandelijkse tarief omlaag gaat. Je wordt hiermee (deels) zelfvoorzienend en dat kan nooit kwaad. Let wel op de salderingsregeling. Hierdoor mag je ieder jaar minder terug leveren totdat het stopt. Na een aantal jaar heb je je investering weer terug verdiend, maar wat vooral lekker is, is dat het scheelt in de maandelijkse kosten! Stel dat jij nu maandelijks €120 euro aan stroom betaald en je levert €60 terug, scheelt dat je dus €60 op je maandelijkse kosten. Dat zijn 60 euro’s die je aan iets anders kunt uitgeven. Op de bank krijg je toch geen rente meer voor je spaargeld, je kunt het dus maar beter op deze manier besteden. Als je daarnaast ook nog dakisolatieplaten laat plaatsen, gaat het helemaal hard. 

huis te verduurzamen

Je huis isoleren

Nieuwbouwhuizen zijn over het algemeen goed geïsoleerd, maar met name oudere huizen kunnen nog wel wat verbetering gebruiken. Tegenwoordig zijn de eisen veel strenger, waardoor de huizen beter geïsoleerd zijn. Dit kun je op meerdere manieren doen: je kunt kiezen voor dubbele ramen, spouwmuren isoleren en je vloer of je dak isoleren met pir platen. Het grote voordeel hiervan is dat je de kou buiten de deur houdt, waardoor je minder hoeft te stoken. Het werkt ook de andere kant op: in de zomer houdt het de hitte uit je huis. Je kunt ervoor kiezen om in een keer je hele huis aan te pakken, maar je kunt natuurlijk ook een voor een alles aanpakken. Het is even een investering, maar uiteindelijk scheelt het heel veel in je portemonnee!

huis te verduurzamen

Heb je recht op subsidie?

Gemeentes hebben geld beschikbaar om subsidies te geven wanneer iemand zijn huis wil isoleren. Dit komt omdat we nu allemaal met het milieu bezig zijn en als jij een steentje wil bijdragen, wordt je hiervoor beloond door middel van een subsidie. Je huis isoleren is altijd een goed idee, maar als je nog kunt profiteren van een subsidie is dat helemaal mooi meegenomen. Vraag het wel eerst na bij jouw gemeente, de regels veranderen namelijk aldoor.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.