Stek Woon & Lifestyle Magazine
Kamerplanten te stekken

Op jezelf wonen? Deze woonverzekeringen heb je nodig

Ga je binnenkort op jezelf wonen? Dan krijg je met van alles en nog wat te maken. Doordat er zoveel geregeld moet worden, kan het gebeuren dat je iets vergeet. Verzekeringen zijn hier een goed voorbeeld van. Toch doe je er goed aan om je hier tijdig in te verdiepen. Het is namelijk belangrijk dat je goed verzekerd bent voordat je in jouw nieuwe woning trekt. Weet je niet welke verzekeringen je af moet sluiten? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk op een rijtje welke woonverzekeringen je nodig hebt als je op jezelf gaat wonen.

Op jezelf wonen en verzekeren | Stek Magazine


1. Inboedelverzekering


Ondanks dat een inboedelverzekering niet verplicht is, sluit eigenlijk iedereen die op zichzelf gaat wonen deze verzekering af. Waarom? Omdat je met een inboedelverzekering de spullen in jouw huis verzekert voor schade door water, storm, brand of diefstal. Het gaat in dit geval puur om de losse spullen in huis, zoals meubels. Daarnaast vallen laptops, tablets en smartphones ook binnen de dekking van deze verzekering. Een inboedelverzekering heeft overigens niet alleen betrekking op de inboedel van jouw woning. Ook de inboedel die bedoeld is om in de tuin te gebruiken valt namelijk binnen de dekking. Dit geldt eveneens voor fietsen en gereedschappen in een afsluitbare schuur.

Op jezelf wonen eerste meubels

2. Opstalverzekering 

Waar het bij een inboedelverzekering niet uitmaakt of je koopt of huurt, is dit bij een opstalverzekering wel het geval. Je hoeft deze verzekering namelijk alleen maar af te sluiten als je de eigenaar van een pand bent. Heb je een huis gekocht? Dan heb je een opstalverzekering nodig. Met deze verzekering verzeker jij jouw woning tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, inbraak of storm. Als gevolg hiervan kan er flink wat schade ontstaan. De kosten voor het herstellen van deze schade kunnen behoorlijk hoog uitvallen. Met een opstalverzekering draai je hier niet zelf voor op.

Werkplek hoekje | Stek Magazine


Is er schade ontstaan door brand, inbraak of storm? Dien dan een claim in bij de verzekeraar en de kans is groot dat je (een deel van) de schade vergoed krijgt. Dit is overigens niet altijd het geval. Als de schade het gevolg is van achterstallig onderhoud, keert de verzekeraar geen geld uit. Is de schade ontstaan door opzet of grove schuld? Dan heeft het eveneens geen zin om een claim in te dienen. Dit is tevens het geval als de schade is ontstaan door grondwater, overstroming of een aardbeving.

Op jezelf wonen en verzekeringen

 
3. Woonlastenverzekering 


Als je een huis koopt, raden wij je aan een woonlastenverzekering te overwegen. Waarom? Omdat jij je met deze verzekering verzekert tegen inkomensverlies. Als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, komt er minder geld binnen. Hierdoor heb je mogelijk problemen om jouw hypotheek te betalen. Met een woonlastenverzekering hoef jij je hier geen zorgen om te maken. Heb je deze verzekering afgesloten en krijg je te maken met arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Dan keert de verzekeraar jou iedere maand een bedrag uit. Op deze manier kun je jouw hypotheek betalen en hoef je jouw woning niet te verkopen. 

Je eerste huis inrichten


4. Aansprakelijkheidsverzekering 


Ga je op jezelf wonen? Dan raden wij je aan om je ook te verzekeren voor aansprakelijkheid. Dit doe je door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Veel mensen zien alleen niet in waarom dit tot de woonverzekeringen gerekend wordt. Toch is dit betrekkelijk eenvoudig te verklaren. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je immers ook schade die door jouw woning wordt veroorzaakt. Tijdens een storm kan bijvoorbeeld een dakpan van jouw huis waaien en door de ruit van de overbuurman vliegen. Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je deze schade vergoed krijgen.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.