Stek Woon & Lifestyle Magazine
forbo marmoleum

Marmoleum: gek op de natuur, goed voor de aarde!

Je interieur is een weerspiegeling van jezelf. Daarom kies je met zorg de kleur op de muur, de accessoires… en de vloer natuurlijk. Misschien wel van marmoleum: lekker bewust en planet friendly. Marmoleum is een oer-Hollands natuurproduct. Eindeloos te combineren, ideaal voor vloerverwarming, makkelijk schoon te houden én het kan tegen een stootje.

Maak kennis met de meest duurzame vloer ever: marmoleum. Dit product – een handelsnaam voor linoleum – wordt gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten. Een belangrijk bestanddeel is verantwoord geteelde lijnzaad. Dit kleine superfood zaadje wordt vaak in gezonde voedingsmiddelen gebruikt. Van muesli tot brood en zelfs in koekjes. En dus ook in deze milieuvriendelijke (niet eetbare) vloer. De vloer is 100% pvc-vrij, bevat geen phthalaten of andere weekwekers en is daardoor veilig voor je gezondheid.

Jij blij, natuur blij

Het productieproces van Marmoleum heeft een minimale impact op het milieu. Na een levensduur van zo’n dertig jaar kan de Marmoleum-cyclus opnieuw beginnen. De vloer is biologisch afbreekbaar en kan worden vermalen voor hergebruik. Lekker efficiënt gebruik van de grondstoffen dus. Jij blij, natuur blij.

The making of…
  1. Lijnolie en hars worden gemengd in oxydatievaten. Daardoor ontstaat linoleumcement, de sponsachtige basis voor Marmoleum.
  2. Aan het cement worden droge stoffen toegevoegd, zoals houtmeel, kalksteen en pigmenten.
  3. Het korrelachtig mengsel doorloopt daarna diverse productiestappen om te eindigen op een brede loopband. Die band voert naar een indrukwekkende kalanderpers. Door de manier waarop het mengsel op de juterug wordt geperst ontstaan de dessins.
  4. Om de juiste kwaliteit te verkrijgen worden de linoleumbanen (vaak 18 kilometer lang!) te drogen gehangen in de enorme droogkamers.
  5. De banen worden gesneden en afgewerkt met een finish. De finish beschermt tegen vuil, slijtage en krassen.
  6. De Marmoleumbanen worden als handzame rollen klaargemaakt voor wereldwijde verzending.
Vrijheid met Marmoleum

Marmoleum is verkrijgbaar in banen van 2 meter breed, in heel veel verschillende kleuren. Binnen deze collectie heeft Piet Boon een selectie gemaakt van vloeren die helemaal passen bij zijn design-filosofie: vloeren met een industriële en minimalistische uitstraling. Daarnaast is er de Marmoleum Modular by vtwonen vloer, een marmoleum vloerenpallet bestaande uit diverse stroken en tegels. Marmoleum Modular geeft de vrijheid om te combineren en zelf een vloer samen te stellen, van tegels, naar kwartsteensverband of visgraat. Lees hier het artikel over Marmoleum Modular by vtwonen.

Voor nog meer creativiteit is er nu ook de nieuwe Marmoleum Click collectie. Marmoleum Click is een hoogwaardige en eenvoudig te installeren vloer van natuurlijk materiaal. Deze vloer is los te installeren (verlijmen is dus niet nodig) en daarmee ook mee te verhuizen. Het is leverbaar in een groot kleurenpalet en is ideaal voor keuken, woonkamer, hal, slaapkamer, speelkamer en studeerkamer. Marmoleum Click wordt geleverd in 90 x 30 cm, 60 x 30 cm panelen en 30 x 30 cm squares. Die vloerdelen klik je snel en probleemloos aan elkaar dankzij een uniek en gepatenteerd clicksysteem. Met Marmoleum Click worden al je creatieve dromen in een handomdraai werkelijkheid.

Eindeloos combineren

Als je kiest voor Marmoleum Modular by vtwonen kun je kiezen uit drie dessins: Lines, Shades en Marble en in totaal 17 kleuren. Of je nu gaat voor een betonlook, een visgraat of vrolijke blokken, je stemt het helemaal af op jouw woonstijl. Je hebt de look die je wil en de voordelen van Marmoleum.

thuisselectie-2

Kies je kleur bewust

Minstens even belangrijk is de vraag waarvoor de kamer wordt gebruikt. Voor woonkamers en slaapkamers zijn donkere, warmere kleuren geschikter, terwijl lichte, frisse kleuren het vaak beter doen in een keuken. En dan het meubilair: hoe meer je in een vertrek hebt staan, des te minder zie je van de vloer. Dan is een simpel ontwerp misschien een betere keuze. Maar omgekeerd kun je ook verbluffende effecten bereiken met een fleurig en pittig dessin!

Meer informatie over Marmoleum van Forbo: forbo-flooring.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.