Stek Woon & Lifestyle Magazine
Bespaar op verlichting Gacoli

5 tips om te besparen in huis

Een duurzame lifestyle navolgen is helemaal niet zo moeilijk. Iedereen kan het en je kunt er vandaag zelfs al mee aan de slag! Lees onze tips om zowel water als energie te besparen in huis.  

Tekst: TALK ABOUT

besparen in huis | Villeroy & boch antheus | Stek Magazine

Besparen in huis

Een snelle douche is natuurlijk het beste voor het milieu, je verbruikt het minste water, maar voor wie op z’n tijd ongestoord wilt genieten van een lekker bad kan bij Villeroy & Boch terecht voor een milieuvriendelijke oplossing. De Loop & Friends baden bijvoorbeeld zijn slechts 44 cm diep en hebben daardoor een gering waterverbruik. Zo kun je toch heerlijk relaxen en tegelijkertijd het milieu sparen. Ook tijdens het douchen kun je letten op je water- en energieverbruik. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een waterbesparende douchekop, een thermostatische douchekraan of heel simpel een douchewekker ophangen, zodat je nooit langer dan 5 minuten onder de douche blijft staan. Als je 5 minuten doucht in plaats van de 8 minuten die een gemiddelde Nederlander onder de douche staat, bespaar je al snel een kleine 35 liter water.

Verwarming

Een heerlijk verwarmd en gezellig huis is het fijnste wat er is. Het lekkerste is toch wel om na een lange wandeling bij te komen bij de verwarming. Het verwarmen van een volledig huis kan echter flink in de kosten lopen. Toch kun je gemiddeld 600 euro besparen door op je stookgedrag te letten. Ook helpt het om kritisch naar je radiatoren te kijken. Zo zijn er duurzame en zuinige uitvoeringen, zoals de Low-H2O radiatoren van Jaga, die beter zijn voor het milieu én voldoende warmte en comfort bieden. Zo kun je eenvoudig besparen in huis in alle ruimtes.

besparen in huis

Besparen in … het kleinste kamertje

Wie wist dat je zelfs water kunt besparen in huis in het kleinste kamertje? Ongeveer eenderde van ons water gebruiken we om het toilet door te spoelen. Wat neerkomt op zo’n 5,7 liter per keer. Er valt dus nog genoeg te winnen! Villeroy&Boch heeft daarom een speciaal waterverdeelsysteem ontwikkeld om met weinig water toch grondig te spoelen. Per spoeling verbruikt het wandcloset maximaal 3,5 liter. Dit levert een besparing op van wel 40%. Zo zit je pas echt comfortabel!

Slim meten

De laatste jaren is het aantal elektronische apparaten in huis flink gestegen. Denk aan al de smartphones, tablets, computers en laptops die er zijn bijgekomen. Hoe handig is het om het energieverbruik van alle apparaten nauwlettend in de gaten te houden? Met slimme thermostaten zoals de Nest-thermostaat of de Easy app van Nefit bedien je je thermostaat heel gemakkelijk vanachter je laptop, tablet of smartphone. Met deze meters zie je in één oogopslag wat je aan stroom en gas verbruikt per dag, week of maand. Zo kun je flink wat energie en geld besparen in huis!

Bespaar op … verlichting

Verlichting in en rondom het huis is een flinke kostenpost op de energierekening. Maar je kunt heel wat euro’s besparen in huis én het milieu ontzien door de gloeilampen de deur uit te zetten en te vervangen voor energiezuinige lampen. Een gloeilamp verbruikt namelijk vijf keer zoveel stroom als een spaar- of LED-lamp. Deze zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar. Ook in de tuin kun je voor een besparende variant kiezen. Alle lampen van Gacoli zijn voorzien van een Energy Management Unit (EMU). Op de EMU zitten zonnepanelen die energie uit daglicht opnemen en omzetten in warm witte LED-verlichting. Elektriciteit is dus niet nodig en zo is het makkelijk besparen in huis.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.