Stek Woon & Lifestyle Magazine
In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine

In 4 stappen een duurzaam interieur

Vaak zie je aan de buitenkant van een huis duidelijk dat er duurzame keuzes gemaakt zijn. Zonnepanelen, een dak van natuurlijk groen en bijvoorbeeld stenen van leem. Maar ook voor een duurzaam interieur kun je stylish en tegelijkertijd milieuvriendelijke keuzes maken. Dat die combinatie heel goed samen gaat, bewijst Forbo Flooring En dat begint al bij de voordeur.

In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine
Fotografie: Ossip Architectuurfotografie
Forbo Flooring | Stek Magazine
Fotografie: Ossip Architectuurfotografie

1. De hal als visitekaartje

De hal is de eerste ruimte van het huis die je ziet. Maak er je visitekaartje van! Dat begint met een mooie en milieuvriendelijke deurmat. Zo bestaan veel Coral-matten vooral uit Econyl garen. Dat is geregenereerd garen. Dit betekent dat je de grondstof oneindig vaak kunt hergebruiken, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Het garen bestaat onder andere uit gebruikte visnetten van de Urker vissersvloot.

Coral deurmat | Stek Magazine
In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine
In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine

Ook krijgt Econyl een deel van haar visnetten vanuit het Healthy Seas Initiative. Dit is een mooi initiatief, waarbij de bodem van de wereldzeeën wordt schoongemaakt. Een deel van het gevonden afval vormt een grondstof voor Coral. In de meest duurzame entreemat, de Coral Welcome, zitten zelfs gerecyclede petflessen. En dat is dubbel goed nieuws voor jouw stap naar een duurzaam interieur: Coral-matten hebben een lange levensduur en zijn goed voor het milieu!

2. De vloer: een natural beauty

Een mooie vloer vormt de basis voor elke ruimte in huis. Ga je verhuizen of verbouwen en is de vloer niet naar je zin? Investeer hier dan eerst in. Want je kunt nog zo’n mooie keuken laten plaatsen of de geweldigste bank aanschaffen: zonder een goede vloer komen ze niet tot hun recht.

Je wilt daarnaast natuurlijk dat je vloer jarenlang meegaat. Ook dan kun je kiezen voor duurzaam. Niemand die het direct ziet, maar hoe leuk is het als jouw vloer ook nog eens een goed verhaal heeft? Marmoleum heeft dit allemaal! Deze vloer bestaat uit natuurlijke materialen: lijnolie, hars, houtmeel en jute. De productie ervan is CO2-neutraal. Het voelt lekker warm aan je voeten en onderhouden is heel eenvoudig. Alle ingrediënten dus voor een duurzame en fijne vloer. En stylish? Ook op dat vlak zit het goed: je kunt kiezen uit verrassend veel prachtige kleuren die helemaal passen bij jouw woonstijl!

Over woonstijlen gesproken… Spreekt een milieubewuste vloer je aan? Eentje die ook makkelijk in onderhoud is en lang meegaat? Maar ben je wel fan van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen? Dan zijn Allura PVC-vloeren een goed alternatief. Allura is 100% ftalaatvrij en bevat gerecycled materiaal. Bovendien gebeurt de productie met 100% groene stroom. Je krijgt 15 jaar garantie, dus met die lange levensduur zit het ook goed.

In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine

Een Allura PVC-vloer is gemaakt van kunststof, maar heeft een natuurlijke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan die van een houten vloer. Of kies voor een stoere betonlook of donker leisteen. The sky is the limit: bij elke woonstijl vind je een mooie vloer.

In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine

3. Verantwoord verven

Met de vloer leg je de basis voor jouw woonstijl. Een duurzame basis waar je jarenlang plezier van hebt. Maar daar laten we het natuurlijk niet bij voor een duurzaam interieur. Ook de verf voor kozijnen, deuren, plinten en muren kies je milieubewust. Alleen watergedragen verf is niet voldoende. Hier zitten namelijk vaak parabenen of vluchtige stoffen in. Deze komen vrij tijdens het verven of bij het uitharden van de verf. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Zeker in de kinderkamer! Kies daarom voor een verf met natuurlijke pigmenten. Let erop dat de basis van kalk of gips is.

Ook de verf voor kozijnen, deuren, plinten en muren kies je milieubewust. Alleen watergedragen verf is niet voldoende. Hier zitten namelijk vaak parabenen of vluchtige stoffen in.

Forbo vloer marmoleum | Stek Magazine

4. De finishing touch

Jouw stylish en milieuvriendelijke basis is een feit: een mooie vloer en een frisse verflaag. Tijd voor de inrichting. Bewust kiezen betekent weten waar iets vandaan komt en waar het van gemaakt is. Er zijn veel goede merken die hun producten in Nederland maken. Merken als Fair Trade en Return to Sender hebben bijvoorbeeld mooie accessoires. Daarmee steun je meteen ambachten in armere landen. Zo kunnen zij bouwen aan een mooiere toekomst en heb jij een bijzonder en duurzaam interieur. Tot slot kan groen natuurlijk ook niet ontbreken. Planten hebben een positieve invloed op de luchtzuivering. Voor elke ruimte is wel een geschikte groene beauty te vinden.

In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine
In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine
In 4 stappen een duurzaam interieur | Stek Magazine

Meer weten?

Voor meer informatie over een duurzame basis neem je een kijkje op forbo-flooring.nl

Fotografie hoofdbeeld: Ossip Architectuurfotografie

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.