Stek Woon & Lifestyle Magazine

In 3 stappen een stijlvol verlichtingsplan

De sfeer in huis wordt voor een groot deel bepaald door mooie verlichting. We leggen je uit hoe je in 3 stappen een stijlvol verlichtingsplan maakt. Daar komen niet alleen de lampen zelf bij kijken maar ook de afwerking. De schakelaars en stopcontacten dragen ook bij aan een mooi geheel, passend in jouw woonstijl.

stijlvol verlichtingsplan

Tip stijlvol verlichtingsplan

Een belangrijk uitgangspunt bij het uitkiezen van verlichting is waar je verlichting nodig hebt. Wanneer je gaat verbouwen, bouwen of verhuizen is het aan te raden om je verlichting mee te nemen in je totale plan. Zo kun je ook alle bedrading keurig wegwerken en zorgen dat je op de juiste plekken een stopcontact hebt en voldoende aansluitpunten hebt. De start van een stijlvol verlichtingsplan is het bepalen per ruimte welk type verlichting je nodig hebt. Je kunt dit verdelen in 3 categorieën: basisverlichting, directe verlichting en accentverlichting. De basisverlichting bestaat uit voldoende lichtpunten in bijvoorbeeld de keuken, woonkamer en slaapkamers. Bij directe verlichting kun je denken aan de hal bij binnenkomst of aan verlichting bij de tuindeur. Deze moet gemakkelijk met één knop aangaan en direct licht geven. Accentverlichting breng je als laatste aan. Zoals een leeslamp of verlichting bij een bureau.

Verlichting in jouw woonstijl

Nu je bepaald hebt in welke ruimtes je verlichting nodig hebt, is het tijd voor de nodige inspiratie. De lampen die je uitzoekt bepalen voor een groot gedeelte ook de sfeer en woonstijl die je wenst. Neem in een stijlvol verlichtingsplan ook de afwerking mee. Schakelaars en stopcontacten zijn er in heel veel verschillende kleuren, vormen en stijlen. Ook hiermee geef je vorm aan een woonstijl. Denk aan strakke design lichtschakelaars maar ook aan gekleurde schakelaars of stopcontacten. Zo kan je deze prachtig wegwerken in bijvoorbeeld een trendy gekleurde muur. Of in een Japandi-stijl achterwand. Tip: Neem eens een kijkje bij SE.com om inspiratie op te doen over de vele soorten en stijlen lichtschakelaars. Zo ontdek je al snel hoeveel er mogelijk is!

sfeervol verlichtingsplan

Upgrade je huis

Ook als je niet gaat verhuizen of verbouwen kan nieuwe verlichting en met name schakelaars een upgrade geven aan je woning. Met het vervangen van bijvoorbeeld verouderde stopcontacten door een moderne variant, ziet het er al veel mooier uit. Een moderne uitstraling creëer je ook door simpelweg witte stopcontacten te vervangen door zwarte stopcontacten. In combinatie met zwarte lampen is de look opeens totaal anders in een ruimte. Ook nieuwe lichtschakelaars geven een ruimte een upgrade. Zeker wanneer je kiest voor design. Een investering die je woning veel mooier maakt en waar je weer jarenlang plezier van hebt!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.