Stek Woon & Lifestyle Magazine

Huis van de toekomst: Auto en huis worden één

Op de autoshow in Frankfurt presenteerde Renault het project SYMBIOZ waarbij de nieuwe conceptcar SYMBIOZ is gekoppeld aan een compleet huis van de toekomst. In 2030 lopen huis en auto naadloos in elkaar over.

Huis van de toekomst: Auto en huis worden één | Stek Magazine | Renault Symbioz

“De innovaties die Renault de afgelopen 120 jaar heeft geïntroduceerd, hebben niet alleen de manier waarop we autorijden veranderd, maar ook de wijze waarop auto’s in onze levens passen.” Thierry Bolloré — Chief Competitive Officer

Toekomstvisie

Met de Renault SYMBIOZ presenteert het merk zijn toekomstvisie. “SYMBIOZ is veel meer dan alleen een vervoermiddel”, aldus Laurens van den Acker (Senior Vice President, Corporate Design). “De auto wordt onderdeel van het dagelijks leven. SYMBIOZ is op vele manieren in te zetten. We zien voor de toekomst geen huis en auto, maar een mobiel huis waar beide fysiek met elkaar verbonden zijn.” Het huis, geschikt voor in de stad en op het platteland, is rechthoekig, heeft twee verdiepingen en bestaat voor 80% uit glas wat zorgt voor heerlijk veel daglicht.”

Extra mobiele kamer

Het interieur van SYMBIOZ is geïnspireerd op de inrichting van huizen. Niet alleen voel je je thuis onderweg, maar heb je er thuis ook een extra compacte, gezellige en modulaire kamer bij. De lift in het huis van de toekomst kan de auto verplaatsen naar bijvoorbeeld het dakterras. Een overkapping is dan niet meer nodig want in SYMBIOZ kun je alle dagen van het jaar genieten van het uitzicht. En wat dacht je van een home office? SYMBIOZ is zo uitgerust en ingericht dat je hier comfortabel een dagje kunt werken. Ook handig: wanneer iemand aanbelt, krijg je het gezicht van die persoon te zien op je dashboard.

Huis van de toekomst: Auto en huis worden één | Stek Magazine | Renault Symbioz

“Studies (EMD) laten zien dat auto’s in stedelijke gebieden 95% van de tijd ongebruikt stil staan. Het project SYMBIOZ verbindt de auto met thuis. Hierdoor staat de auto weer centraal in de familie en wordt deze door de gezinsleden intensiever gebruikt als mobiele, multifunctionele leefruimte.” Stéphane Janin Director, Concept Cars Design

Voor het interieur van de auto en het huis zijn dezelfde materialen gebruikt, zoals koper, marmer en porselein. Enkele meubels en huiselijke apparaten zijn ontworpen door veelbelovende Franse ontwerpers die dezelfde passie hebben voor innovatie en authenticiteit. Zoals Ionna Vautrin (verlichting, bureaus), Constance Guisset (spiegels, poefs), Jean-Louis Iratzoki (tafel, stoelen), Guillaume Delvigne (marmeren objecten, kristallen glazen), Samuel Accoceberry (spiegel, tapijt) en Cléo Joffre, Anthonis Cardew en Antony Bonniot (servies).

Huis van de toekomst: Auto en huis worden één | Stek Magazine | Renault Symbioz

Energie delen

Uiteraard is SYMBIOZ een elektrische auto, slim verbonden met het huis. Geen geplande ritjes voor de komende 48 uur? Een minimale hoeveelheid stroom blijft achter in de batterij en verdeelt het optimaal in huis. Een weekendje weg? Op vrijdagavond laadt het systeem de batterij volledig op waarbij de temperatuur van de verwarming ‘s nachts geleidelijk omlaag gaat. Het ligt allemaal nog in de toekomst, maar met SYMBIOZ is de aanzet gemaakt tot een wel heel ‘Easy Life’.

Huis van de toekomst: Auto en huis worden één | Stek Magazine | Renault Symbioz

Vind een Renault dealer bij jou in de buurt. Informatie over Renault SYMBIOZ en de designfilosofie van Renault? Ga naar renault.nl/design

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.