Het is deze dagen het gesprek van de dag: de stijgende energieprijzen. Alles wordt duurder en er is bijna niemand die hier niet door geraakt wordt. De inflatie en de oorlog in Oekraïne eisen hun tol en het einde van deze ontwikkelingen is ook nog niet in zicht. Gelukkig hoef je niet met lede ogen toe te kijken hoe een groot deel van je budget opgeslokt wordt door je energiekosten. Je kunt namelijk je woning gaan verduurzamen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen op korte termijn je vaste lasten verlaagt, maar dat je ook op de lange termijn aanzienlijk veel geld bespaart.
Begin met zonnepanelen
Op de weg naar verduurzaming zijn zonnepanelen vaak de eerste stap. Zonnepanelen kun je bij veel aanbieders krijgen, maar vergelijk de opties goed want de prijzen kunnen sterk verschillen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site www.veranderstroom.nl. Hier kun je zonnepanelen aanvragen voor een goede prijs omdat men werkt met eerlijke tarieven. Je kunt een afspraak maken met een specialist om de situatie bij jouw huis te bekijken. Je dak moet namelijk geschikt zijn voor de panelen. De expert zal voor je uitrekenen of het dak in staat is om het gewicht te dragen. Ook zal gekeken worden waar je omvormer geplaatst moet worden en of je meterkast geschikt is voor de panelen. Is dit allemaal eenmaal duidelijk in kaart gebracht, dan krijg je te horen wat het plan van aanpak is.
Hoeveel panelen heb je nodig?
Met zonnepanelen kun je niet alleen je eigen stroom opwekken, je kunt er ook geld mee verdienen door stroom af te staan aan het elektriciteitsnetwerk. Dit was vroeger echter gunstiger dan vandaag de dag omdat heel veel mensen reeds zonnepanelen hebben en stroom afstaan. Het is daarom beter om je te richten op je eigen verbruik. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Bedenk van tevoren goed of je ook meer elektriciteit gaat gebruiken in de toekomst. Vaak is het zo dat wanneer je eenmaal zonnepanelen hebt, je steeds meer gebruik gaat maken van elektrische toepassingen zoals bijvoorbeeld een elektrische auto. Neem dergelijke plannen dus mee wanneer je gaat bekijken hoeveel zonnepanelen je op je dak wilt plaatsen.
Tot slot enkele handige tips
Zonnepanelen worden doorgaans op de zuidkant van je dak geplaatst. Kan dit echter niet, dan kun je ook uitwijken naar de tuin waar je een raster met panelen kunt aanbrengen. Zorg ervoor dat je je panelen goed schoonhoudt want vuil kan zonlicht blokkeren en dat kan ten koste gaan van je rendement. Kijk ook altijd even of je subsidie kunt krijgen in jouw gemeente voor verduurzaming, wil je bijvoorbeeld zonnepanelen Wijchen, dan kun je profiteren van aantrekkelijke regelingen. Zo haal je optimaal rendement uit je panelen en draag je ook bij aan een duurzamere wereld!
Reageer