Stek Woon & Lifestyle Magazine
prefab dakgoot

Wil jij misschien zonnepanelen laten installeren? 

Het leven is in het eerste kwartaal van 2022 aanzienlijk duurder geworden. De boodschappen kosten meer geld, de benzineprijs is omhooggegaan en ook voor onze energie moeten we meer betalen. Dit is daarom het jaar om over te stappen op duurzame energie. Een van de meest toegepaste vormen van verduurzaming, is zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak, kun je zelf je eigen stroom opwekken. Dat is een investering die niet alleen goed is voor het milieu, je merkt het verschil ook al heel snel in je portemonnee. 

zonnepanelen

Wat moet je weten als je zonnepanelen kopen wilt? 

Lukraak zonnepanelen aanschaffen is niet verstandig. Je moet namelijk zorgen dat je weet wat je nodig hebt aan energie. Je leverancier zal daarom met jou gaan kijken naar je gemiddelde verbruik. Een doorsnee Nederlands gezin verbruikt per jaar ongeveer 3500 Kilowatt aan stroom. Zorg dat je zonnepanelen kunnen leveren wat jij nodig hebt en kies niet voor meer. Je kunt namelijk je overschot aan stroom aan het energienetwerk afleveren, maar de salderingsregeling – de vergoeding die je krijgt wanneer je energie terug levert aan het net – wordt in de toekomst afgeschaft. Stem daarom de opbrengst van je panelen zo nauwkeurig mogelijk af op je verbruik zodat je optimaal rendement kunt maken. 

Het verschil tussen opwekkingsvermogen en rendement

Ieder zonnepaneel heeft een specifiek opwekkingsvermogen. Hiermee wordt bedoeld wat het paneel onder de meest gunstige omstandigheden kan opwekken. In de praktijk zijn de omstandigheden niet altijd optimaal; het kan een dag bewolkt zijn, de panelen zijn niet optimaal schoon of het is winter waardoor er minder licht is. Om in te schatten wat je uiteindelijke rendement zal zijn (datgene wat je panelen daadwerkelijk produceren aan stroom) wordt de stelregel 0,85 x het opwekkingsvermogen gehanteerd. Zo kun je een realistische inschatting maken van wat je uiteindelijke rendement zal worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kom je niet in de problemen, omdat je rendement te laag uitvalt. 

EPDM dakbekleding

Wat kun je doen om je rendement te verhogen? 

Je kunt een aantal dingen zelf doen om je rendement te verhogen. Ten eerste moet je zorgen dat je je panelen op de zuidkant van je dak aanbrengt. Dat is namelijk de kant waar je de meeste zon kunt pakken. Vervolgens is het belangrijk om te zorgen dat je je panelen goed schoonhoudt. Schone panelen leveren meer rendement op omdat de zon niet tegengehouden wordt door het vuil. Blokkeert een boom de lichtinval op je panelen? Dan kan het verstandig zijn om deze boom even bij te snoeien. Je zult in de statistieken van je panelen zien dat dit een wereld van verschil kan maken. Vraag naar meer tips bij je leverancier. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.