Stek Woon & Lifestyle Magazine

HELP! Kleuren matchen interieur

Onlangs klopte een stel bij mij aan met het verzoek om een nieuwe badkamer voor hen te ontwerpen. Blauw van kleur, want dat deed ze denken aan de zee en het strand. Dat kleuren matchen interieur voor iedereen anders is blijkt uit mijn volgende verhaal.

Om een concreet beeld te krijgen van hun wensen, presenteerde ik twee schetsen. Nummer één had blauwe tegels op de muur, een blauw bad en een zelfs een diepblauwe glazen wastafel. Als contrast had ik er witte handdoeken bij opgehangen. Toegegeven, het was wat over de top, maar dat is de vertaling van een blauwe badkamer, toch? De tweede schets was het tegenovergestelde. De basis was wit, met een matgrijze vloer. In plaats van de witte handhoeken had ik blauwe handdoeken – in verschillende tinten – opgerold in een open houten kast gelegd. Aan de wand naast de douche hingen twee lichtblauwe badjassen en onder de spiegel had ik een plank voorgesteld van vergrijsd hout.

Kleuren matchen interieur

De reactie was geweldig. Een blauw bad… wat dacht ik wel. En die blauwe tegels deed hen denken aan een zwembad. De tweede, meer ingetogen variant was een schot in de roos. De combinatie van basic met het hout en de blauwe accenten; dat was het helemaal. De blauwe badkamer die ze zochten was dus eigenlijk een badkamer met blauwe accenten. Bij een kleine ruimte zoals een badkamer werkt het heel goed om te spelen met kleuraccenten. In grotere ruimtes is het net omgekeerd. Daar geeft een groter gebaar juist rust. Bijvoorbeeld door een hele wand in de woonkamer een kleur geven. Maar welke?

Kleuren matchen interieur | Stek Magazine

Wat is jouw kleur?

In de woonprogramma’s en woonbladen komen regelmatig de laatste kleurtrends voorbij. Gister waren dat pastels en vandaag zijn het de vollere diepen kleuren. Dit proces is constant aan verandering onderhevig en niet te sturen. Het zijn net golven, de trends komen af en aan. Pak daarom de golf die jou een goed gevoel geeft, maar ga wel voorbereid te werk.

Toon lef

Verzamel voorbeelden waarvan jij blij wordt. Maak een collage of gebruik een online tool zoals Pinterest. Verzamel daarop foto’s van interieurs en producten die je aanspreken. Samen vormen de voorbeelden na verloop van tijd jouw smaak-DNA. De volgende stap: moed verzamelen om er echt voor te gaan. Toon lef en verf die muur in de woonkamer oudroze of okergeel. Heerlijk: dat voelt als verhuizen in je eigen huis. (Maar dan zonder het gesjouw met dozen.) Veel plezier!

Marc

Marc Th. Van der Voorn is all round productontwerper met een voorliefde voor verlichting. Het merk AAN-UIT is zijn speeltuin op het gebied van verlichting.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.