Stek Woon & Lifestyle Magazine
Folio edition Q | Alape | Designnieuw Stek Magazine

Gespot Folio Edition Q: Een uniek product met historie

De redactie van Stek Magazine houdt van producten met een verhaal. We willen dan ook graag dit unieke badkamermeubel met je delen. In 2016 introduceerde Alape «Folio»: een innovatief wastafelmeubel, waarbij het geglazuurde staal van 3 mm dik zich exact om het wastafelmeubel heen vouwt en dit als een flinterdun blad ommantelt. Met «Folio Edition Q» brengt Alape een buitengewoon product op de markt: een wastafelmeubel in Limited Edition uitvoering, vervaardigd uit het gladde, absoluut perfecte geglazuurde staal gecombineerd met robuust oud hout, afkomstig uit oude Duitse vakwerkhuizen. Een prachtige combinatie van oud en nieuw.

Folio edition Q | Alape | Designnieuw Stek Magazine

Limited edition

«Folio Edition Q» is geproduceerd in een gelimiteerde oplage van 500 stuks. De grondstof is tenslotte gelimiteerd, daar het minimaal 100 jaar oud eikenhout uit voormalige vakwerkhuizen betreft. In de naamgeving is dit ook terug te vinden. De ‘Q’ staat voor het Latijnse woord ‘Quercus’, wat eik betekent. Dat elk stuk uniek is, is ook terug te vinden in het certificaat van echtheid; elk meubel draagt aan de binnenzijde van het ladefront het Alape logo en het opeenvolgende nummer van het huidige model.

Oud & nieuw

Elk wastafelmeubel uit de «Folio Edition Q» serie is bijzonder in zijn soort. Het rauwe, warme en karakteristieke hout herbergt, in contrast met het gladde en filigraan geglazuurde staal, een rijke historie, die aan de kleur en de structuur van het eikenhout kan worden afgelezen. Middels ‘Upcycling’ maakt Alape op exclusieve wijze een esthetisch, uniek nieuw product. Voor het front van «Folio Edition Q» gebruikt Alape uitsluitend gecontroleerd eikenhout, dat voornamelijk uit de regio Oldenburg in Noord-Duitsland afkomstig is en daar vroeger voor historisch vakwerk is gebruikt. Het hout is altijd als bouwmateriaal gebruikt, omdat het natuurlijke eigenschappen combineert met creatieve speelruimte. Juist deze eigenschappen maken het een ideale grondstof om aan het einde van zijn levenscyclus opnieuw vorm te geven in een upcycled product.

Folio edition Q | Alape | Designnieuw Stek Magazine

Uniek product

Voordat het waardevolle eikenhout voor de fronten van «Folio Edition Q» kan worden gebruikt, is er veel werk nodig. Ten eerste wordt het hout gesorteerd op geschiktheid; het voor de fronten geselecteerde hout wordt schoongemaakt en ontdaan van spijkers en pennen. Daarna vindt een thermische behandeling plaats. Vervolgens wordt het hout op maat gezaagd en geborsteld, dan samengeperst met multiplex van ca. negen millimeter dik, waardoor voorkomen wordt, dat het hout later kromtrekt. De onderlaag bestaat weer uit oud hout, dat in tegenstelling tot de bovenlaag geschuurd wordt. Nu wordt het materiaal op maat gezaagd tot het uiteindelijke front en worden eventueel uitstekende splinters en defecten in het oppervlak verwijderd. Ter verzegeling worden de fronten tweemaal met harde wasolie behandeld. Nu kan het front worden vastgeschroefd op de binnenlade van het wastafelmeubel. Aan het einde van het fabricageproces krijgt iedere ‘masterpiece’ aan de binnenzijde van de lade een brandmerk met het Alape logo en het lopende nummer van het gelimiteerde product. «Folio Edition Q» is in ieder opzicht een unicaat, waarvan de echtheid wordt bevestigd door een meegeleverd certificaat.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.