Stek Woon & Lifestyle Magazine
Plantenwinkels Tuincentrum het Oosten

Een goed binnenklimaat zorgt voor woonplezier!

De definitie van een fijn huis is voor iedereen weer anders. De één houdt van lekker veel kleur en flink wat accessoires en de ander voelt zich het meest thuis in een meer sober en strak interieur. Niet alleen hoe een huis eruit ziet maar ook hoe het aanvoelt bepaalt of je prettig woont. Zo heb je een optimaal binnenklimaat nodig om te zorgen dat je geen gezondheidsklachten of andere negatieve dingen ervaart in huis.

Binnenklimaat | Meer zuurstof met planten

Onderzoek binnenklimaat

Je staat er vast niet vaak bij stil maar toch kan een slecht binnenklimaat zorgen voor vervelende klachten. We moeten denken aan die geweldige serie ‘House’ waar een eigengereide arts regelmatig zijn team naar het huis van de patiënt, met een onverklaarbaar ziektebeeld, stuurde om op onderzoek uit te gaan. Alles is wel een keertje voorbijgekomen. Van vreemde schimmels, chemicaliën tot combinaties van stoffen die geleid hadden tot de ziekte van de patiënt en waar totdat dit naar voren kwam geen medicijn werkte. Vermakelijk om naar te kijken maar als je het in de praktijk meemaakt is het natuurlijk vreselijk. Je kan hier zelf ook onderzoek naar laten doen. Wist je dat het CO2-niveau, temperatuur en de luchtvochtigheid al kunnen zorgen voor benauwdheid, hoofdpijn en concentratieproblemen? In dit onderzoek wordt ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld nare geurtjes in huis.

Ook buitenshuis

Nu kan je toch last hebben van klachten maar is je huis wel ’tip-top’ in orde. Denk dan ook eens aan de andere plaatsen waar je heel veel tijd doorbrengt. Zoals bijvoorbeeld op je werk of voor kinderen op school. Een binnenklimaat school dat niet optimaal is kan ook zorgen voor problemen. Daar kunnen ook onderzoeken ondersteunen of juist al adviseren bij de bouw van een nieuwe school.

Zelf doen

Je kan natuurlijk ook zelf het één en ander doen om het binnenklimaat in jouw woning te checken. Je kunt de luchtvochtigheid goed in de gaten houden en vooral ruimtes waar het donker is en of weinig verwarmd wordt regelmatig controleren op schimmel en behandelen. Al verschillen de theorieën hierover, ook planten zijn een goede manier om te lucht te zuiveren. Zo is de lepelplant bijvoorbeeld een plant die echt zijn best doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. En niet onbelangrijk, hij is heel makkelijk in het onderhoud. Daarnaast zijn varens ook heel goede en ook makkelijk te verzorgen planten voor schone lucht. In ieder geval geeft groen een gezellige sfeer in huis!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.