Stek Woon & Lifestyle Magazine
EPDM dakbekleding

Dit zijn alle voordelen van EPDM dakbedekking

EPDM is een afkorting van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en wordt ook wel dakrubber genoemd. Het is een materiaal dat bij uitstek geschikt is als dakbedekking voor platte of licht hellende daken, maar kent ook andere toepassingen. Zo wordt EPDM ook gebruikt bij het maken van sommige auto’s. Hoewel het materiaal al sinds de jaren 60 gebruikt wordt, is het pas sinds de laatste 10 jaar bekend bij het algemene publiek. Dit komt met name vanwege hoe makkelijk het te gebruiken is en het feit dat de prijs opweegt tegen de kwaliteit. In dit artikel benoemen we de belangrijkste voordelen van EPDM.

Het is naadloos en waterdicht

EPDM leg je niet in stroken op het dak. Het bestaat uit één grote rol van waterdicht rubberfolie. Omdat je hierdoor veel minder naden in je dakbedekking hebt, heb je ook minder risico op lekken. Ook zal de dekking veel minder snel los raken dan andere materialen. Als je namelijk wel naden in je dakbedekking hebt, zullen de naden na verloop van tijd verouderen en los raken. Wanneer je EPDM op de voorgeschreven manier plaatst (met een kimfixatie) dan zal deze nooit los gaan zitten.

EPDM dakbekleding duurzaam | Stek Magazine

Het is elastisch en bestand tegen UV straling

Een van de grootste voordelen van EPDM is de duurzaamheid ervan. Dankzij de hoge mate van elasticiteit die het materiaal eigen is, zal EPDM bij blootstelling aan extreem warme of koude weersomstandigheden niet scheuren of barsten. Daarbovenop is EPDM compleet bestand tegen schadelijke UV straling van de zon. Dankzij deze combinatie kan een EPDM dak zonder problemen 50 jaar of langer mee.

Je hoeft geen open vuur te gebruiken bij het plaatsen

Bij een ander materiaal als bijvoorbeeld bitumen heb je een brander nodig om je dak te bedekken. Bij EPDM is dit niet het geval. Dankzij de grote elasticiteit en plaatsingsmogelijkheden kun je EPDM gemakkelijk op iedere constructie plaatsen. Onder de mogelijkheden vallen: volledige verlijming, losse plaatsing met behulp van ballast of mechanisch bevestigen. De plaatsingsmogelijkheid die het best bij jouw situatie past, hangt af van de constructie waarop je het dak wilt bevestigen. Denk dat bijvoorbeeld aan wat de draagkracht is of van welk materiaal de constructie is gemaakt. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

Tuin als woonkamer | Styling | Stek Magazine

Het is ook geschikt voor renovaties

EPDM is een perfect materiaal voor het renoveren van daken. Het grote voordeel is dat je de oude dakbedekking niet van te voren hoeft weg te halen. Je kunt simpelweg (na de nodige voorbereidingen) een nieuwe laag EPDM over het oude dak heen leggen en bevestigen. Dit scheelt ook weer in de stortkosten.

Geen last van plantengroei

Je zult met een dak van EPDM nooit last hebben van mos of andere plantengroei. EPDM folie is namelijk wortelwerend.

Waar is EPDM verkrijgbaar?

EPDM is inmiddels bij de meeste bouwmarkten te koop. Er zijn gelukkig ook websites die volledig gespecialiseerd zijn in EPDM. Kijk bijvoorbeeld eens bij Interexpres waar je een ruime keuze hebt en zo een EPDM pakket kunt kopen.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.