Stek Woon & Lifestyle Magazine
prefab dakgoot

Met deze tips kun je de dakranden netjes afwerken 

Wil jij weten hoe je de waarde van jouw huis kunt verhogen? Bij het renoveren van een dak is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan de afwerking van de dakranden. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je de dakranden kunt afwerken en decoreren. Zo verhoog je op een eenvoudige manier de waarde van jouw woning!

Onderhoudsvrij

Wanneer je de dakrand van jouw huis wilt beschermen, dan kun je overwegen om een boeideel aan te schaffen: de opstaande rand van een dakrand, dakgoot of plat dak. Wist je dat unipanel voor het maken van boeidelen een geschikt materiaal is? Unipanel is namelijk rotvrij, vochtbestendig en onderhoudsarm. Dit massieve en homogene materiaal is te bewerken als hout, met dezelfde gereedschappen. Zo zijn de boeidelen altijd in de gewenste maat en vorm te realiseren!

dakranden goed afwerken tips

Kunststof boeidelen 

Hoewel de dakranden en -goten veel te verduren hebben, behouden de kunststof boeidelen juist hun goede vorm, kleur en kwaliteit. Ze kunnen geen vocht opnemen, waardoor ze ook niet zullen afbladderen of delamineren. Bovendien verkleurt een kunststof boeideel niet door de inwerking van zonlicht. Met afwerkdopjes, een bitje en schroeven kun je de kunststof boeidelen vrijwel onzichtbaar afwerken. Hierdoor hoef je niet meer te plamuren, schuren en schilderen!

Toepassing

Doordat elk project uniek is en een eigen aanpak vergt, is het raadzaam om na te denken over de specifieke toepassing. Of je nu een hellend dak hebt of een plat dak van een dakkapel, garage of uitbouw: in alle situaties kun je unipanel toepassen voor de dakrand. Hierbij behoren zowel een dakrand zonder overstek als een dakrand met overstek tot de mogelijkheden. 

Windveer

Wist je dat windveren beeldbepalende elementen zijn van een woning? Doordat een windveer op hoogte zit, is het verstandig om windveren te maken van een onderhoudsarm materiaal. Daarvoor is unipanel zeer geschikt. Het leent zich zelfs voor decoratieve bewerkingen. Met een frees kun je bijvoorbeeld een mooi decoratief patroon aanbrengen in de windveer, zoals een geschulpte rand. Elke gewenste vorm is mogelijk!

Afwerking

Unipanel laat zich bewerken als hout, met hetzelfde gereedschap en dezelfde verbindingen en mogelijkheden. Zo kun je overwegen om de gezaagde en gefreesde zijden af te werken, om zo vuilaanhechting te voorkomen. Met behulp van schroeven of RVS nagels kun je de bouwpanelen bevestigen. Net zoals bij hout kun je de gaten daarna vullen met een houtplamuur en vervolgens schuren en verven. 

Waterbord

Daarnaast kun je unipanel eveneens inzetten als waterbord. Dit is de dekplank die bovenop de windveer ligt om de naad tussen de windveer en de dakpannen af te dichten en inregenen te voorkomen. Door het gebruik van gevelpannen ontbreekt dit bord vaak in de nieuwere woningen. Een houten waterbord is meestal geen lang leven beschoren, terwijl met unipanel wel een lange levensduur is gewaarborgd!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.