Stek Woon & Lifestyle Magazine
Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis

Binnenkijken: Van koetshuis naar familiehuis

Jetze en Anyke wonen met hun vier kinderen in het oude centrum van Leeuwarden. Jetze heeft een eigen bouwbedrijf en dat kwam goed van pas. Na zeven maanden verbouwen kon het voormalige koetshuis worden ingericht en sinds 2007 bewoond. Het resultaat is een prachtig familiehuis waar het gezin met heel veel plezier woont.

De bewoners

Jetze Lont (36 jaar, aannemer/eigenaar Bouwbedrijf Lont)
Anyke Lont (34 jaar, eigenaresse Vierseizoenen)
Dirk Lont (9 jaar, voetbal, gamen)
Rixt Lont (8 jaar, knutselen, scouting, logeren met vriendinnen)
Roos Lont (6 jaar, turnen, knutselen)
Jort Lont (2 jaar, met auto’s spelen)

Voormalig koetshuis wordt familiehuis

Jetze groeide op in Sint Annaparochie waar zijn bouwbedrijf nog steeds is gevestigd. Samen met Anyke bouwde hij daar een prachtig nieuwbouwhuis, maar het stel miste uiteindelijk toch de reuring van het stadsleven. “We waren met het bouwbedrijf bezig om de woningen in het Patershuis in Leeuwarden te renoveren”, vertelt Anyke. “Het koetshuis werd als bouwkeet gebruikt. Het was een enorme bouwval en nog nooit eerder bewoond geweest. We waren op slag verliefd op dit pand! Het staat middenin het oude centrum van Leeuwarden, tussen de gezelligste winkelstraten. Het huis is ongeveer 350 jaar geleden gebouwd als koetshuis. Het hoorde bij het klooster en het patershuis dat aan ons huis grenst. Doordat er een kloostertuin bij het geheel zit, hebben wij een eigen tuin. En een gedeelde tuin met de buren waarin we onze auto’s kwijt kunnen.”

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis | Stek Magazine

Het kastje is een oude papierkast uit de school van de kinderen. Het is een knipoog naar de tijd dat ik juf was. Net als de schoolbanken. Deze bijzondere elementen verhuizen we altijd mee, waar we ook wonen!

Van koetshuis naar familiehuis - Binnenkijker

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis Van koetshuis naar familiehuis - Binnenkijker

Flinke portie geduld

Het voormalige koetshuis is een gemeentelijk monument waarbij je rekening moet houden met de nodige vergunningen en vereisten. In 2014 kocht het gezin het huis van hun buurman erbij, een voormalige haringleggerij. “De verbouwing hebben wij samen gedaan met Adema Architecten uit Dokkum en Jan de Jong interieur uit Leeuwarden zelf. Het liep heel goed, alleen de behandeling van zwam en schimmel was een grote uitdaging. Bij deze tweede verbouwing maakten we een doorgang bij onze keuken om extra ruimte te creëren voor een kantoor en een speelkamer. Ook konden onze fietsen eindelijk binnen staan. Met vier kleine kinderen geen overbodige luxe. We hebben eindeloos veel vergunningen aangevraagd. Met een portie geduld slaagde het vrij vlot. Vooral de kleuren op de panden waren een dingetje, omdat het allebei monumenten zijn moet dat vrij precies. Gelukkig zijn we zeer tevreden met het resultaat.”

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis

Gek op roze

Samen met de architect en Jan de Jong zijn de panden een prachtig samenhangend geheel geworden. Anyke heeft veel affiniteit met interieur en kleur. Anyke: “Ik ben gek op roze. Die kleur zit vanaf het begin op de wand en de rest van de kleuren zijn erop afgestemd. Ik heb als basis pastel, wit en roze en verander regelmatig met accessoires. Jan de Jong heeft ons ideeën gegeven voor de inrichting, door de tijd heen hebben we meubels vervangen. De stoelen in de keuken zijn van Hay en vervelen nooit. De keukentafel is een stukje nostalgie. Hij is gemaakt door mijn vader en komt uit mijn ouderlijk huis; daar heb ik de eerste 20 jaar van mijn leven aan gezeten. Het is onze favoriete plek in huis. Hier eten we, zitten we samen aan tafel, wordt altijd geknutseld en op de tafel mag en kan alles. Heerlijk!”

Van koetshuis naar familiehuis - Binnenkijker

De keukentafel is een stukje nostalgie. Hij is gemaakt door mijn vader en komt uit mijn ouderlijk huis. Het is onze favoriete plek in huis.

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis

Van koetshuis naar familiehuis - Binnenkijker

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis

De meisjeskamer heeft een stapelbed van Woood van de Karwei. We zagen hem een keer op de woonbeurs en waren opslag verliefd. Het behang van Pip zit al vanaf het begin op de muur en de oude kast kochten we tweedehands.

Het bedje in het kamertje van Jort komt van marktplaats en hebben we geel geschilderd, geheel naar eigen idee.

Dirk heeft een bedstee in zijn kamer. Mijn vader heeft het getekend en bedacht en het bouwbedrijf heeft het uitgevoerd. Heerlijk zo’n knus eigen plekje.

Van koetshuis naar familiehuis - Binnenkijker

Droomwinkel

De passie voor interieur en styling zien we ook terug in de winkel van Anyke. “Ik heb jarenlang met veel plezier in het speciaal onderwijs gewerkt maar een winkel is altijd een droom geweest”, vertelt Anyke. Toen een heel leuke winkel in Leeuwarden haar deuren sloot, besloot ze haar droom te realiseren. “Het voelt net alsof er een baby bij is gekomen”, lacht Anyke. “De kraamtijd van de kids waren net zo geweldig en intensief.” Ze kreeg de sleutel op 8 januari. “Met ons bouwbedrijf Lont en Jan de Jong interieur hebben we een plan gemaakt en al op 14 februari gingen de deuren open. De timmerman heeft de balie zelf gemaakt. Zo ontzettend knap. Echt een parel! In de winkel kun je terecht voor kinderkleding van 0 – 12 jaar en mooie spullen. Anyke: “De winkel Vier Seizoenen is bijzonder omdat het een andere stijl is dan veel bekende merken. Mijn eigen smaak is duidelijk te zien en ik hoop dat klanten daar op af komen. We willen cadeautjes zo mooi mogelijk inpakken, ook bij de webshop-bestellingen. De mooiste producten vind ik degenen die 100 procent circulair zijn. Zoals de tassen en jassen die gemaakt zijn van petflessen en de schoenen van rubber, kurk en visleer. Heel bijzonder.”

De kinderen mogen altijd in de winkel komen. Ze vinden het leuk om te helpen of lekker te knutselen in hun onesie en op sokken. Ze horen erbij en ik houd daarvan. Zo heb ik ze toch om me heen!

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis

Van koetshuis naar familiehuis - Binnenkijker

Binnenkijken bij Anyke: Van koetshuis naar familiehuis

 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.