Stek Woon & Lifestyle Magazine
Sfeerverlichting aanleggen met hanglampen | Industriële eettafels | Stek Magazine

Binnen of buiten sfeerverlichting aanleggen? Alle benodigdheden op een platform!

Voordat je enthousiast op pad gaat of het internet afstruint naar de mooiste lampen, is het verstandig om eerst een goed plan te maken. Sfeerverlichting aanleggen voor binnen of buiten is meer dan mooie lampen. Tenslotte wil je geen wirwar aan snoeren en draden. Lees daarom even een paar van onze tips.

Een goed begin

Ben je van plan om te verbouwen of ga je je tuin (opnieuw) aanleggen. Neem dan vanaf het begin je verlichtingsplan mee in de ontwerpen. Zo kun je alle snoeren en kabels goed wegwerken en voorkom je dat je achteraf op bepaalde punten geen aansluiting hebt waar je wel licht nodig hebt. Houd ook rekening met het formaat van je tafel in bijvoorbeeld de keuken. Heb je een lange tafel dan zijn twee hanglampen nodig.

Sfeerverlichting aanleggen met hanglampen

 

Soorten verlichting

Neem in je plan mee welke soorten verlichting je overal nodig hebt. Allereerst de basisverlichting. In de hal bijvoorbeeld. En buiten bij de deuren of bij de schuur. Je kan hierbij denken aan wandlampen, inbouwspotjes of plafondlampen. Maak een rondje door je huis en tuin en noteer alle punten die in ieder geval als ruimte verlicht moeten kunnen worden. Kijk vervolgens waar je bijvoorbeeld een werkplek wil hebben of waar je goed wil kunnen lezen. Deze plekken vragen om een lamp die feller verlicht kan worden. Tenslotte voeg je sfeerverlichting toe om het binnen en buiten gezellig te maken of een gave lamp als design statement toe te voegen.

Sfeerverlichting aanleggen

Nu je al deze punten in beeld hebt kun je een plattegrond maken van elke ruimte in huis en in de tuin. Geef op je plattegrond aan waar alle lampen en het soort lamp moet komen en waar je dus stekkers en schakelaars nodig hebt. Begin met de basisverlichting en eindig met de sfeerlichting. Een tafellamp of staande lamp zet je zo even ergens anders maar voor ingebouwde verlichting wil je na je verbouwing geen kabels meer hoeven weg te werken. Neem eens een kijkje voor verschillende soorten kabels bij Elektrobode waar je ook alles op één platform vindt om verlichting aan te brengen. Van draden en snoeren tot dimmers, schakelaars en lichtknopjes. Dat kan je helpen om eenvoudig alles voor jouw verlichtingsplan in huis te halen.

 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.