Stek Woon & Lifestyle Magazine
ontwerpen van een nieuwe keuken

Aan de slag met het ontwerpen van een nieuwe keuken

Past de bestaande keuken in huis niet langer binnen je persoonlijke smaak, of de rest van het interieur in huis? Zijn de keukenapparaten steeds vaker defect? Het zijn goede redenen om de aanschaf van een nieuwe keuken te overwegen. Bij het ontwerpen van een keuken zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kies je bijvoorbeeld voor een L-vormige keuken, of ga je voor een U-vormig ontwerp? Laat je de afzuigkap weg in de nieuwe inrichting, om deze vervolgens te vervangen voor een kookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem? Het zijn voorbeelden van de mogelijkheden die je hebt. In dit artikel lees je meer over het ontwerpen van een nieuwe keuken. Wat zijn de belangrijkste aspecten om hierbij rekening mee te houden? 

Ontwerpen van een nieuwe keuken

Bepaal de meest geschikte opstelling voor de keuken

Reeds las je al dat keukens in verschillende opstellingen worden aangeboden. Een L keuken opstelling is een van de populairste opstellingen, evenals bijvoorbeeld de U-vormige keuken. Het voordeel van een L-vormige keuken is de ruimtelijke uitstraling hiervan, daar waar een U-vormig ontwerp de keuken vaak al snel compacter maakt. Daarbij valt een L-vormig ontwerp goed te combineren met bijvoorbeeld een kookeiland. Een kookeiland is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat komt onder meer doordat het gebruik van de keuken veranderd is. Men gebruikt de keuken regelmatig als plek om aan het eind van de dag bij te praten met een partner of de kinderen. Aan het kookeiland kun je een aantal hoge barkrukken kwijt, die dit mogelijk maken. In het ontwerp van de keuken kun je met verschillende hoogtes werken, om deze een speelse touch te geven. 

sfeervol verlichtingsplan

Tip: kijk eens naar de verschillende keukenopstellingen bij Wooning. Het geeft je een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt. Welke van deze keukenopstellingen past goed bij jouw woning? 

Gebruik van natuurlijke materialen en zachte kleuren

 Wanneer je de indeling van de keuken bepaald hebt, is het zaak om na te denken over het gebruik van kleuren en materialen. Populair in 2024 is de keuken met een zachte kleur, zoals een zandtint. Deze kleur valt goed te combineren met verschillende natuurlijke materialen. Denk aan een aanrechtblad van marmer of keukenkastjes van een robuuste houtsoort. Hout heeft van nature een warme uitstraling, wat een positieve impact heeft op de sfeer in een keuken. 

Zwarte keuken | Stek Magazine

Naast de zachte, lichte kleuren is ook de zwarte keuken in trek. Een zwarte keuken bestaat vaak uit mat zwarte keukenkasten, gecombineerd met een aanrechtblad van composiet of graniet. Het zijn natuurlijke materialen die lang mooi blijven en maar weinig onderhoud nodig hebben. Voeg kleur toe aan de keuken door deze van goudkleurige accenten te voorzien; een goudkleurige kraan, goudkleurige handgrepen op de keukenkasten, enzovoorts. 

Moderne en luxe keukenapparatuur in het ontwerp opnemen

De laatste stap bij het ontwerpen van de keuken is het uitzoeken van de keukenapparatuur. Dat lijkt misschien de makkelijkste stap, maar dat is het zeker niet. Het aanbod aan keukenapparaten van verschillende A-merken is momenteel groot. Eerder werd de kookplaat op inductie met een geïntegreerd afzuigsysteem al genoemd. Het maakt de afzuigkap aan de muur overbodig. Niet alleen laat het de keuken ruimtelijker en strakker ogen; ook biedt het ruimte voor bijvoorbeeld een houten plankje aan de wand. 

Lichte keuken | Stek Magazine

Naast de kookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem wint de kokendwaterkraan aan populariteit. Steeds meer huishoudens nemen dit type kraan op in hun ontwerp. Wil je het nog luxer maken? Kies in dat geval voor een kraan die niet alleen kokend water biedt, maar daarnaast ook bruisend en gekoeld water. Zeker in de warme zomerperiode profiteer je van deze extra functionaliteit.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.