Stek Woon & Lifestyle Magazine
Schuifpui

5 slimme tips voor een prachtige overgang tussen binnen en buiten

Muren houden de kou buiten; een dak is noodzakelijk tegen regen. Maar helaas worden ook daglicht en een mooi uitzicht hiermee buitengesloten. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat mogelijkheden om je woning bij de omgeving te betrekken. Lees de slimste tips om de overgang van binnen en buiten naadloos op elkaar aan te sluiten.

#1 Maak slim gebruik van glas

Je krijgt zoveel meer ruimtelijkheid in je huis als je je woning opent naar buiten. Hoe meer glas, des te meer zicht op de omgeving. Natuurlijk wil je niet in een aquarium wonen. Door op strategische punten in de gevel glasvlakken te plaatsen, zie je wat je wil zien: dat spectaculaire uitzicht of je heerlijke tuin. Zicht op de buurvrouw, auto’s of vervelende inkijk blokkeer je door de gevel op die punten gewoon te laten doorlopen.

#2 Kies de juiste pui

Niet iedere pui heeft eenzelfde effect op de ruimtelijke beleving. Het glasoppervlak in je pui bepaalt hoeveel contact je hebt met buiten. Houten puien zijn zwaar. Kozijnen en deuren belemmeren, net als muren, je zicht. Met stalen en aluminium puien ben je flexibeler en kun je relatief meer glas opnemen. Realiseer je van tevoren goed welke stijl pui bij je woning past. En ook wat het effect van de omgeving op je interieur is!

overgang maken van binnen naar buiten

#3 Laat de vloer doorlopen

Zo min mogelijk scheiding tussen binnen en buiten; dat is de truc voor een optimaal ruimtelijk gevoel. Je kan dat ruimtelijke gevoel extra benadrukken door binnen en buiten nog meer in elkaar te laten overvloeien. Trek bijvoorbeeld je vloer door naar buiten – op het zelfde niveau. Pas binnen en buiten hetzelfde materiaal toe voor nog meer ruimtelijk effect. Zo ontstaat een eenheid.

overgang maken van binnen naar buiten

#4 Trek het plafond door

Wat voor de vloer geldt, geldt ook voor het plafond. Trek je plafond in de woning in een lijn door in bijvoorbeeld het overstek van je dak of in een veranda, voor een prachtige eenheid. Hoe minder verspringing, des te minder barrière tussen binnen en buiten.

overgang maken van binnen naar buiten

#5 Creëer eenheid in stijl

Kies binnen en buiten voor één stijl om een gelijkmatige sfeer te creëren. Kies je voor twee verschillende stijlen, dan maak je van de overgang van binnen en buiten twee op zichzelf staande werelden. Maak je gebruik van dezelfde materialen of een gelijk kleurenpalet, dan sluit je de beleving binnen en buiten op elkaar aan. Met natuurlijke materialen en planten in je woning, verwijs je eenvoudig naar de natuur buiten. Binnen naar buiten brengen? Laat dan kleuren uit je interieur in de tuin terugkomen. En ja, andersom kan natuurlijk ook.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.