Stek Woon & Lifestyle Magazine

5 praktische tips voor een opgeruimd huis

Ooit was je huis netjes opgeruimd. Maar nu? Je weet van ellende niet meer waar je met al je spullen naartoe moet. Je schaft maar weer een volgend Ikea-kastje aan voor het speelgoed van de kinderen. Een handige opberger ernaast voor je administratie. Totdat ook die uitpuilt. Eigenlijk voelt je huis niet meer als thuis. Je irriteert je. En jouw stijl is allang niet meer terug te vinden in deze warboel. Wat nu? Verhuizen, verbouwen? Help! Herkenbaar? De volgende tips leren je hoe je structuur aanbrengt in de warboel.

1. Ruim op! Verhuizen of verbouwen.

Het zijn misschien de eerste oplossingen waar je aan denkt als je je huis uitgroeit. Een fris nieuw begin. Heerlijk. Maar vergeet niet: ook na een verbouwing of verhuizing zal je huis na een aantal jaren vollopen met spullen. Een dure manier om erachter te komen dat je weer tegen dezelfde lamp aanloopt! Leer jezelf aan om constant op te ruimen. Door constant op te ruimen houd je overzicht in huis. Vraag je bij alles wat door je handen gaat af: heb ik dit echt nodig of kan het weg? Eens per half jaar groots opruimen geeft je huis nog meer lucht. Je kledingkast ontdoen van alle kleding die je al jaren niet meer hebt gedragen. Papieren doorspitten en weggooien wat niet meer belangrijk is. Misschien doe je anderen een groot plezier met het speelgoed dat je kinderen is ontgroeid.

2. Maak een opberg-plan

Is je huis in de loop der jaren verrommeld door de aanschaf van een scala aan kasten en opbergsystemen? Start dan met een schone lei. Maak een opbergplan, waarin je per ruimte maximaal twee, maar het liefst één opbergsysteem een plek geeft. Zo creëer je weer rust en structuur in huis. Bovendien is dit een goed moment om lekker op te ruimen.

3. Zorg voor voldoende bergruimte

Voldoende bergruimte in huis is geen overbodige luxe. Als je gaat verbouwen realiseer je dan dat je in de komende jaren meer bergruimte nodig zal hebben. Kinderen worden groter, krijgen andere interesses. Maar ook jouw spullen hebben een plek nodig. Anticipeer hier dus op. En houd hier rekening mee bij het maken van je plannen! Scheid daarbij 2 opbergsystemen:

Bergruimte
Zorg voor voldoende berging. Bijvoorbeeld op zolder, in de kelder of schuur. Bergruimte reserveer je voor grote incourante spullen. Denk aan kampeergerei, ski’s en koffers. Deze zaken heb je niet iedere dag nodig.

Kastruimte
In de kastruimte bewaar je meer gangbare spullen. Kleding, beddengoed, maar ook je administratie. Kasten zijn overzichtelijk ingedeeld. Zo zie je in één oogopslag wat er opgeborgen ligt. En liggen al je spullen binnen handbereik. Zorg voor kastruimte met deuren; ook in je leefruimte! Zo is de minder toonbare inhoud toch keurig weggewerkt. Denk bijvoorbeeld aan plastic speelgoedbakken, ordners, DVD’s, apparatuur. Niemand zal er om treuren niet meer tegen deze ongezellige rommel aan te kijken.

4. Kies voor grote opbergwanden

Durf het groots aan te pakken. Veel kleine kasten naast elkaar zorgen voor wanorde. Een onoverzichtelijke kamer lijkt veel kleiner dan een geordende ruimte. Durf daarom grote elementen toe te passen. Kies voor wandvullende, repeterende systemen als je een rustig beeld wil. Zoals een plafondhoge kastenwand in je slaapkamer. De kasten bieden gigantisch veel opbergruimte maar vallen niet direct op. Ze stralen eenheid en rust uit. Zo ligt de nadruk juist op de andere inrichting en aankleding van de ruimte.

Low-budget Kastenwand
Denk je dat de kosten voor een kastenwand-op-maat gigantisch zijn? Dat hoeft niet! Met een inventieve aanpak houd je de kosten laag. Voor de inhoud van de kasten kan je goed terecht bij Ikea. Koop een paar kasten zonder deuren. Handig en makkelijk in te delen! Systemen voor het plaatsen van schuifdeuren zijn in iedere bouwmarkt te koop. Deze bevestig je eenvoudig tegen wand of plafond. Hang op maat gezaagde panelen in het rolsysteem. En voila! Jouw kast is gereed.

5. Benut onhandige hoeken

Onbenutte hoeken zijn zó om te toveren tot een zee aan kastruimte! Voorzie de hoek van legplanken. Een stoere schuifdeur ervoor en voila, jij hebt een prachtige kast. Handig voor in de hal of slaapkamer.

Tot slot

Ruim je troep nu écht eens goed op. Pak het grondig aan. Maak één opberg-plan waarin je voldoende berg- en kastruimte opneemt. Durf het groots aan te pakken. Zo irriteer je je voor lange tijd niet meer aan je rommel. En voorkom je een wanorde aan kastjes.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.