Stek Woon & Lifestyle Magazine
lostudio

10 verkoopstyling tips: Meer ruimte in huis

Heb jij jouw huis te koop staan of wil je jouw huis ruimtelijker maken? Dan deel ik graag mijn verkoopstyling tips met jou. In dit artikel ga ik in op het creëeren van ruimte. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen op zoek gaan naar een nieuw huis is ruimte. In de meeste gevallen willen mensen meer ruimte. Maar… Meer ruimte is niet altijd meer vloeroppervlak. Ruimte is ook subjectief, het gaat vaak ook om het ‘gevoel van ruimte’. Waarschijnlijk heb je zelf wel eens ervaren dat het ene huis ruimer aanvoelt dan het andere.

Verkoopstyling tips voor meer ruimte

Een heel belangrijk onderdeel van ruimte is licht. Licht kan een kamer veel ruimer laten aanvoelen. Hoe lichter een kamer, des te groter die lijkt. Vandaar dat verkoopstylistes, zoals ik, je altijd adviseren een ruimte zo licht mogelijk te maken. In dit artikel geef ik je 10 verkoopstyling tips, waarmee je op eenvoudige en snelle wijze je huis snel lichter maakt, waardoor jouw huis een stuk aantrekkelijk wordt voor potentiële kopers.

1 Haal zoveel mogelijk daglicht naar binnen

Dat doe je door je gordijnen, vitrages en lamellen zover als mogelijk te openen. Zelfs vitrages houden heel veel licht tegen. Prima tegen de inkijk, maar als je een bezichtiging hebt, doe ze dan vooral open. Check ook of er geen meubels ‘in de weg staan’, die het daglicht tegenhouden. Ik zie vaak dat verkopers in kleine slaapkamers een kast deels voor het raam hebben staan, bijvoorbeeld door ruimtegebrek. Zet ‘m op een andere plaats, in een andere kamer, doe ‘m weg of sla ‘m tijdens de verkoopperiode op. Jouw kamer zonder die kast wordt veel lichter en daardoor veel aantrekkelijker.

2 Lap je ramen

Je kunt wel al je gordijnen open hebben, maar vieze ramen zorgen ervoor dat er nog steeds veel licht buiten blijft. Lappen dus! Vooral serres en schuine dakramen worden snel vies. Naast dat vieze ramen licht tegenhouden, geeft het kopers een slecht gevoel over de staat van onderhoud van je huis. Een extra keer ramen lappen tijdens de verkoopperiode is daarom zeker geen overbodige luxe.

Check de kleur van je muren

Spierwit is de beste kleur die je kunt gebruiken om een ruimte lichter te maken. Waarom? Omdat wit het meeste licht reflecteert waardoor een ruimte groter oogt. Val niet in de valkuil van lichte tinten. Je denkt misschien dat die hetzelfde effect als spierwit hebben, maar in werkelijkheid absorberen zelfs lichte tinten, zoals beige, heel veel licht. Bij verkeerd gebruik kan een ruimte hierdoor al snel veel donkerder worden en kleiner aanvoelen. Pas op voor het ‘badkamer-effect’. Alleen maar spierwitte muren kan heel ongezellig overkomen. RAL 9010 is een veilige keuze. Dat is een ‘warme’ wit die veel licht reflecteert. En één muur in een bijpassende tint mag best. Kies echter wel de juiste muur uit, namelijk die muur waar al veel licht op valt en de ruimte niet donkerder maakt. Op onderstaande foto zie je wel veel witte muren zonder ‘badkamer-effect’ vanwege de combinatie met een warme houten vloer en lichtgrijze meubels.

Verkoopstyling tips | Stek Magazine

4 Zorg voor een lichte vloer

Donkere vloeren zijn prachtig, ze geven een ruimte sfeer en cachet. Helaas kunnen ze een ruimte ook veel donkerder maken wanneer ze veel licht absorberen. Een hoogglanzende afwerking zorgt voor veel reflectie en hoeft daarom geen probleem te zijn. Een matte, bijvoorbeeld antraciete natuurstenen, vloer maakt een ruimte wel een stuk donkerder. Zo’n vloer is natuurlijk prachtig, laat die vooral liggen . De kunst is dan om dat grote absorberende vlak te doorbreken met lichte, witte meubelen en woonaccessoires. Een wit vloerkleed reflecteert veel licht en maakt deze ‘donkere’ kamer lichter.

Verkoopstyling tips | Stek Magazine

5 Vermijd zware donkere meubels in de woonkamer

Ook al heb je mooie witte muren, heel veel donkere en zware meubels kunnen je woonkamer toch zwaarmoediger maken. Ik zie in veel huizen waar ik voor verkoopstylingadvies of woningfotografie kom, ‘lompe’ donkere banken staan. Heerlijk om in weg te zakken, maar met donkere kussens erop wordt de bank een ‘donkere vlek’ in je woonkamer. De oplossing? Maak die meubels lichter en ‘luchtiger’ door ze te combineren met lichte woonaccessoires. Bijvoorbeeld een beige sprei over een donkerbruine bank, witte kussens in een donkerblauwe fauteuil of een grote witte vaas in een zwarte kast. De witte kussens op de zwarte bank zorgen voor balans in combinatie met de antraciete muren.

6 Vervang ‘lichtvangers’

Donkere velours gordijnen zijn echte lichtvangers. Perfect om warmte en sfeer te creëren in je huis. Tijdens de verkoopperiode van je huis absorberen ze helaas veel te veel daglicht. Gordijnen hangen naast en soms deels voor het raam. Veel licht dat daar je woonkamer binnenvalt, wordt gelijk opgeslurpt door die gordijnen. Zonde! Pak deze gordijnen alvast in voor je nieuwe huis en hang tijdelijk lichte witte gordijnen op. Je zult versteld staan van het effect!

7 Check je tuin

Zomer’s als je tuin in volle bloei staat, is de kans groot dat struiken of bomen daglicht tegenhouden. Snoei takken van bomen die veel licht tegenhouden. Verplaats of verwijder struiken die te dicht bij de ramen staan waardoor ze licht tegenhouden. Bepaal ook of het handig is om je zonnescherm tijdens bezichtigingen open te houden. Je woonkamer blijft wel lekker koel tijdens een warme dag, maar tijdens een bezichtiging is het vaak slimmer om te laten zien hoeveel licht er in jouw huis valt.

lostudio4

8 Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Eén van mijn gouden verkoopstyling tips is het gebruik van spiegels. Spiegels reflecteren heel veel licht. Ze geven daarnaast ‘doorkijkjes’ in een muur, waardoor je woonkamer, hal of slaapkamer veel ruimtelijker wordt. Spiegels zijn de perfecte ‘lichtmakers’ en ideaal om op te hangen op plaatsen waar anders een donker schilderij hing of andere persoonlijke wandversieringen zoals familiefoto’s.

Doe lampen aan

Tijdens donkere dagen, zeker in de winter als de dagen kort zijn, kan het zelfs in ‘lichte huizen’ de hele dag somber en donker blijven. Heb je die dag toevallig een bezichtiging gepland? Doe dan die lampen aan die jouw huis optimaal verlichten. Nog beter, doe de lampen van te voren al aan! Laat een kijker nooit een donkere onverlichte ruimte binnen stappen. Maak het daarom van te voren in alle kamers en ruimtes al lekker licht. Dat geeft een kijker een veel beter gevoel dan in een ‘donker hol’ binnen stappen.

10 Plan een bezichtiging op het juiste moment van de dag

In Nederland weet je nooit van te voren wat voor weer het gaat worden. Waar je wel invloed op hebt, is het tijdstip van een bezichtiging. Plan altijd een eerste bezichtiging overdag! Dan heb je de meeste kans op veel daglicht in huis. Heb je een hele mooie achtertuin op het zuiden waar ’s middags pas de zon in valt, dan is dat tijdstip voor jou dat het beste moment om een bezichtiging te plannen. Van zon worden mensen opgewekt en blij, zeker in het voorjaar. Maar er gebruik van!

Download gratis het Stek Magazine styling advies boekje Wil je nog meer verkoopstyling tips of advies? Kijk dan op mijn website lo-studio.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.