Stek Woon & Lifestyle Magazine
Plantenwinkels Wildernis Amsterdam

Wildernis: Urban Jungle in de city

Onder het motto ‘Amsterdam moet groener!’ openden Mila en Emma vorig jaar de eerste stadstuinwinkel, Wildernis, in Amsterdam. Een hippe winkel met elke week een nieuw aanbod van planten waar je ook een kopje koffie of thee met een taartje kan nemen. Zet deze groene conceptstore bovenaan je lijstje wanneer je in de hoofdstad bent!

wildernis stadstuin
wildernis stadstuin Amsterdam
Wildernis stadstuinwinkel

Mix van buiten & binnen

Mila en Emma zijn al jarenlang goede vriendinnen. Mila werkte als journalist voor veel tijdschriften en was eindredacteur bij tuinblad ‘Tuinieren’. Emma heeft echt groene vingers en een onmiskenbaar gevoel voor styling. Een perfect duo voor een totaal nieuw concept in Amsterdam. “Ik wilde graag iets voor mezelf beginnen en met Emma kwam alles zo mooi samen”, vertelt Mila. “We wilden Amsterdam groener maken. Zowel binnen als buiten. We hebben onze spaarcentjes bij elkaar geraapt en openden onze stadstuinwinkel ‘Wildernis’ op de Bilderdijkstraat. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van tuinieren. We willen een mix zijn van buiten en binnen. We kijken daarbij goed naar de seizoenen. In het voorjaar vind je bij ons bijvoorbeeld zadenpakketjes voor vierkantemetertuintjes. In december haken we in op de kerstsfeer maar dan wel op de Wildernis stijl: een combinatie van natuurelementen en een winterse sfeer.”

stadstuinwinkel Wildernis
stadstuinwinkel Wildernis

Groene belevenis

Als je bij Wildernis binnenstapt, ben je even helemaal weg uit de drukte van de stad. Een oase aan groen in combinatie met hippe accessoires. Je kunt er ook genieten van een lekker kopje koffie of thee met een taartje. Even een rustmoment op een drukke dag. En zonder twijfel: je gaat de deur niet uit zonder een leuk plantje, potje of tuinschepje. “Het leuke van Wildernis is dat we onze bezoekers willen betrekken bij het groener maken van de stad”, vertelt Mila. “We geven workshops over bijvoorbeeld het verzorgen van kamerplanten maar ook over schaduwtuinieren of een teranium maken. Deze workshops worden gegeven door professionals die alles weten over een bepaald onderwerp. Aangezien wij styling en aankleding heel belangrijk vinden, kun je ook een workshop volgen om een plantenhanger te knopen. We hebben een gevarieerd aanbod. Zowel voor de startende groenliefhebber als de meer gevorderde.”

urban jungle interieur
urban jungle interieur
wildernis Amsterdam

De juiste plant

Wanneer je twijfelt over welke plant je moet kiezen, ben je bij Wildernis aan het juiste adres. Het kiezen van een plant is heel persoonlijk. “Mensen komen bij ons binnen en kijken wat ze mooi vinden”, vertelt Mila. “Wij kiezen graag voor planten die niet al te moeilijk te onderhouden zijn. Neem bijvoorbeeld de Montesera. Op dit moment een heel populaire plant, en echt makkelijk. Ook als je hem even ‘vergeet’ dan komt het met een plens water weer goed. De blauwvaren is ook een mooie plant en wordt veel gekozen. Onder de hangplanten kan ik Epiprendum en Scindapsus aanraden: niet kapot te krijgen! Nog een fijne plant is de Sanseveria. Voor velen een beetje een jarenzeventig-plant, maar tegenwoordig zijn er zoveel leuke nieuwe vormen dat hij juist weer helemaal hip is. Natuurlijk helpen we iedereen met plezier bij het maken van de juiste keuze. Mensen komen hier ook binnen met een foto van hun woonkamer met de vraag wat mooi zou staan in dat ene lege hoekje. Daar denken we natuurlijk graag in mee. Factoren als lichtinval en luchtvochtigheid zijn ook van belang. Maar we kijken ook naar de stijl van het interieur en welke pot daarbij goed zou passen. We houden van een totaalplaatje.”

urban jungle interieur Stek Magazine

Sfeer en stijl

Wildernis onderscheidt zich door de unieke sfeer die is neergezet. Een fijne mix van groen, modern en vintage. “We bieden een uitgebreid assortiment van Scandinavische merken die we inkopen en combineren dat met vintage. We struinen zelf Kringloopwinkels af en zo maken we de sfeer die we willen.” De Urban Jungle sfeer is helemaal hot momenteel. Een groepje planten op een kek tafeltje of een paar grote planten… als je maar groen in huis hebt. “Ons motto is zeker ‘hoe meer groen in huis en buiten hoe beter het is’. Een groene stad zorgt voor een goede leefomgeving. Een Urban Jungle tip? Maak een combinatie van nieuwe potten en vintage potten. Het is leuk als je iets van jezelf laat terugkomen. Kijk eens in de Kringloopwinkel of gewoon op zolder bij ouders of opa en oma.”

Interieur urban jungle

Toekomst

Op dit moment is Wildernis alleen in Amsterdam. “Het zou geweldig zijn als elke stad een eigen Urban Jungle conceptstore zou hebben. Dat is zeker een toekomstdroom voor Emma en mij. Ons ideaal is om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om groen in huis te halen, een moestuintje op het balkon of een groen paradijsje op het dak. Als we dat in zo veel mogelijk steden kunnen doen, wordt alles een beetje groener, leefbaarder en leuker.”

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.