Stek Woon & Lifestyle Magazine
Stek Magazine - Ron Arad ontwerpt 10 LAYERS

Ron Arad ontwerpt design pingpongtafel

De prestigieuze Britse ontwerper Ron Arad, bedacht 10 LAYERS tijdens zijn recentelijke bezoek aan de fabriek van Cosentino in Almeria (Spanje). Lees mee hoe hij op het idee kwam van LAYERS en hoe hij hiermee een unieke tafel heeft ontworpen.

Ron Arad ontwerpt design pingpongtafel | Stek Magazine

Magisch materiaal

Ron Arad: “Het idee voor 10 LAYERS kwam bij me op in de unieke fabriek van Cosentino. Als je kijkt naar de state-of-the-art productie van Dekton® en Silestone®, ook al ben je daar met een hele andere reden – het bekleden van een toren – komt onwillekeurig de gedachte bij je op ‘wat zou je nog meer kunnen doen met dit magische materiaal?’ We wilden iets doen waarmee we op een andere manier kunnen genieten van het materiaal.

Ik heb een pingpongtafel ontworpen van roestvrij staal en brons, geen plat ontwerp, maar een met rondingen in de lengte. Het idee daarachter was om het spelletje langzamer te maken en de rally´s langer te laten duren. De gelaagde steen en CNC-frezen maken het mogelijk om het materiaal in alle richtingen te buigen, dat wil zeggen, om er een enorm hol oppervlak mee te maken (bol aan de onderkant) met 10 verschillende kleurlagen. Als je de oppervlakken wegschuurt veranderen de vlakke lagen in perfecte cirkels in levendige, contrasterende kleuren.”

Ron Arad ontwerpt design pingpongtafel | Stek Magazine

Ron Arad ontwerpt design pingpongtafel | Stek Magazine

Design pingpongtafel

10 Silestone® platen in vier verschillende kleuren: Iconic White (witte tint), Kensho (lichtgrijs), Cemento Spa (donkergrijs) en Negro Tebas (zwarte tint) vormen het speelveld en het net van dit originele en onvoorspelbare ontwerp van Ron Arad. De ontwerpers interpreteren het Silestone® kwartsoppervlak vanuit een heel onverwacht perspectief door een pingpongtafel te maken die op een nieuwe manier in wisselwerking staat met de spelers.

Over Ron Arad

Ron Arad, geboren in Tel Aviv in 1951, studeerde aan de Jerusalem Academy of Art en later aan de Architectural Association in Londen. In 1981 richtte hij samen met Caroline Thorman de ontwerp- en productiestudio One Off op en later, in 1989, het architectuur- en designbureau Ron Arad Associates.  In 2008 was Ron Arad Architects gevestigd naast Ron Arad Associates. Van 1994 tot 1999 vestigde hij in Como, Italië, de Ron Arad Studio, design and production unit.

Ron Arad ontwerpt design pingpongtafel | Stek Magazine

Ron Arad ontving in 2002 de Royal Designer for Industry (RDI) prijs als erkenning voor zijn ‘blijvende uitmuntendheid in esthetisch en efficiënt industrieel ontwerp’ en kreeg in 2011 de London Design Medal.

Van 1994 tot 1997 was hij docent design aan de Hochschule in Wenen  en later werd hij Professor of Design Products aan de Royal College of Art in Londen tot 2009, toen hij werd benoemd als Professor Emeritus.   In 2013 werd hij door de Royal Academy of Art in Londen. gekozen tot Royal Academician.

Doordat hij voortdurend experimenteert met de mogelijkheden van materialen als staal, aluminium of polyamide en radicale nieuwe ontwerpen van de vorm en structuur van meubels bedenkt, is Ron Arad voorloper in eigentijds design.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.