Stek Woon & Lifestyle Magazine

Tuinontwerp maken: Van schets tot tuin

Luke Bouwman is een gedreven vakman die met veel passie vertelt over zijn bedrijf in Lelystad. Het bedrijf dat ooit begon met een tuinontwerp en uitgroeide tot een waar inspiratiecentrum. Of je nu alleen een beplantingsplan nodig hebt voor een kleine tuin of balkon, of een totaalontwerp met volledige uitvoering.

constructie_vtwonentuin

Tuinontwerp: Van schets tot tuin

Veel mensen verkijken zich op het maken van een tuinontwerp. Dit kan namelijk best een lastige klus zijn. Want waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat de buitenruimte aansluit bij de woning? Luke: “Als ik ergens binnen kom, raak ik geïnspireerd door de mensen en hun interieur en zie ik al voor me hoe de tuin eruit zou kunnen zien. Ik maak een tuinontwerp wat helemaal bij de klant past. Mijn ontwerpen zijn in landelijke stijl: romantisch, met weelderig beplantingsplan en veel kleur, geschikt voor zowel een grote als kleine tuin. Of modern met een meer minimalistische uitstraling zoals minder kleur maar wel een eenheid door het gebruik van weinig materialen. Het allerbelangrijkste om tot een perfect tuinontwerp te komen, is een goed stappenplan. De onderstaande vragen kunnen daarbij helpen.”

1. Hoe gebruik je jouw tuin?

“Kook je graag buiten? En het liefst uitgebreid? Dan heb je daar voorzieningen voor nodig. Heb je vaak gasten? Dan moet er ruimte zijn voor een grote tafel. Houd je van tuinieren of juist niet? Dat bepaalt de keuze voor planten en materialen. En niet onbelangrijk: Heb je (kleine) kinderen die bijvoorbeeld een speelruimte nodig hebben? Een tuinontwerp voor een gezin is weer heel anders dan voor een stel. Maar voor allebei geldt meestal dat er een fijne loungeplek moet zijn om lekker te relaxen. Voor de ruimte van de loungemeubels moet je ook rekening houden in een ontwerp.”

2. Welke stijl past bij de tuin?

“Kijk eens goed welke stijl je interieur binnen heeft. Dat kan modern, klassiek of landelijk zijn. Ben je tevreden met deze stijl? Probeer dit dan door te trekken naar je tuin om zo een mooie eenheid te creëren. Kijk daarbij ook naar materialen en kleurgebruik.”

3. Welke ligging heeft de tuin?

“De zonstand is natuurlijk heel bepalend voor een goed tuinontwerp. Met name de plaats waar het zitgedeelte komt, zodat je zo lang mogelijk van de zon kunt genieten. Maar de ligging van de tuin is ook belangrijk om een goede keuze te maken voor een overkapping en de beplanting. Sommige planten hebben volop zon nodig, anderen doen het juist weer heel goed in de schaduw.”

4. Welke stijl heeft het huis?

“Bij een jarendertigwoning past doorgaans geen superstrakke, moderne tuin. Natuurlijk kun je er wel moderne elementen in verwerken, maar het is belangrijk dat de buitenruimte aansluit bij het binnengedeelte om het huiskamergevoel in de tuin te creëren. Bij mijn ontwerpen draait dan ook alles om de juiste balans.”

DSC06117  Tuinontwerp maken van schets tot tuin | Stek Magazine Tuinontwerp maken van schets tot tuin | Stek Magazine

Minimalistisch tuinontwerp

Het ontwerp van deze inspiratietuin is de eerste van een serie van drie showtuinen. Luke: “Voor dit ontwerp koos ik voor net even anders dan anders. Ik wilde iets doen met ronde vormen. Ik ben gaan schetsen en kwam al snel op de combinatie van ronde vormen met als contrast de grote strakke tegels. Lekker verrassend, daar hou ik van. Het maakt mijn showtuinen uniek en ik hoop dat ik daarmee zoveel mogelijk buitengenieters kan inspireren en op ideeën brengen.”

Planten in dit tuinontwerp:

 1. Meerstammige boom Krent, Magnolia of Japanse Esdoorn met eronder Asarum Europaeum, mos en Asplenium Trichomanes
 2. Miscenthus Sinensis ‘Malepartus’
 3. Miscenthus Sinensis ‘Yaliu Yima’
 4. Smalle boom, Steeneik
 5. Fargesia Robusta
 6. Geranium orion
 7. Phlomis Russeliana
 8. Perovskia atriplicifolia Blue Spire
 9. Sanguisorba tenuifolia Pink Elephant
 10. Stipa tenuifolia
 11. Deschampsia cespitosa ‘goldtau’
 12. Calamagrostis x acutiflora Karl Foerster
 13. Pennisetum alopecuroides ‘hamelen’
 14. Hydrangea petiolaris
 15. Hakonechloa macra
 16. Clematis alpina ‘blue dancer’
 17. Wisteria floribunda

Tuinontwerp maken van schets tot tuin | Stek Magazine

Ook deze planten vind je terug in dit tuinontwerp:
Allium Purple sensation, tulipa queen of the night, verbena bonariensis, allium sphaerocephalon, allium atropurpureum, aquilegia vulgaris, aquilegia nora barlow, aquilegia black barlow, iris sibirica shakers prayer, digitalis jerringinea gigentea en papaveR orientale rembrandt.

luke_bouwman

Wil jij deze tuin live bekijken? Breng dan een bezoek aan Bouwman Buitenleven in Lelystad.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.