Stek Woon & Lifestyle Magazine

Refresh je tuin!

Zodra de eerste zonnige dagen van het jaar geweest zijn, ga je ineens weer met een kritische blik kijken naar je tuin. Ben je er nog wel blij mee of valt er nog wel wat te verbeteren? Meestal zal het dat laatste zijn… Dit is hét moment om je tuin te refreshen! Wij helpen je graag op weg met een aantal tips.

Woonbeurzen en tuinbeurzen | Stek Magazine

Begin bij het begin

Er zijn verschillende tuinstijlen waar je uit kunt kiezen. Of je nu van een uitbundige inrichting houdt of je wilt het graag zo strak mogelijk houden, het kan allemaal. Maar je moet wel beginnen bij het begin.

Het startpunt voor je tuinopknapbeurt is natuurlijk het budget dat je ervoor beschikbaar hebt. Aan de hand daarvan kun je bepalen of het een grote tuinverbouwing wordt of dat je met kleine accenten dingen gaat aanpassen. Beide kunnen een groot verschil laten zien, dus het is niet per se nodig om er veel geld aan te besteden.

Heb je een beetje spaargeld over om aan de slag te gaan? Dan geeft dat richting voor je aankopen. Maar niet iedereen heeft dit geld beschikbaar. Je kunt daarom overwegen om een bedrag te lenen voor het refreshen van je tuin. Zo zorg je ervoor dat je niet alles in één keer uitgeeft, maar de kosten spreidt over een langere periode. Een nadeel van geld lenen is natuurlijk wel dat je rente over het geleende bedrag betaalt. 

Bepaal wat het doel is van de opknapbeurt

Wil je vooral dat je tuin mooier wordt of ga je ook functionele veranderingen aanbrengen, zodat je op een andere manier gebruikmaakt van de ruimte? Dat maakt behoorlijk veel verschil voor de herinrichting. 

Wil je bijvoorbeeld een vijver aanleggen omdat koikarpers kweken je nieuwe hobby is? Dat zorgt voor een heel andere sfeer dan wanneer je met tuinverlichting en een overkapping een fijne plek wil creëren om lekker lang buiten te zitten. 

Houd rekening met de ligging

Als je tuin op het zuiden ligt, heb je veel zon en kun je hier dus ook rekening mee houden in de beplanting die je kiest. Mocht je tuin op het noorden liggen, dan doe je er verstandig aan om planten en bomen te kiezen die ook prima gedijen in de schaduw. 

En wat te denken van een zitplek in de tuin of een hangmat? Hiervoor is het enorm belangrijk om te weten hoe de zon gedurende de dag draait in je tuin. Zo kun je er optimaal rekening mee houden tijdens het refreshen ervan.

Heb je weinig ruimte of juist veel? Een stadstuin, balkon of juist een diepe landelijke tuin? Maak een tuinontwerp, hoe simpel ook, en bedenk of dit goed aansluit op jouw wensen en eisen. Zo refresh je jouw tuin op een manier die bij je past.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.