Stek Woon & Lifestyle Magazine
Kleur bekennen

Kleur bekennen

Het is tijd dat ik kleur beken aan jullie. Ik ben gek op geel in huis. Zeker nu het voorjaar is aangebroken en het zonnetje vaker schijnt, komt het geel weer overal in huis tevoorschijn. Geel zorgt bij mij voor instant happiness in huis.

Hoe mijn liefde voor geel begon

Tot een jaar of 4 geleden had ik nog helemaal geen geel in huis. Sterker nog, ik vond het helemaal geen mooie kleur. Totdat ik een gele stoel op marktplaats zag staan. Ik kocht in die tijd bijna nooit wat op marktplaats en was dan ook super trots op mijn nieuwe stoel voor slechts een paar tientjes.

 Gele stoel van Marktplaats

En met deze gele stoel begon mijn verzameling geel in huis. Want het bleef niet bij deze gele stoel. Inmiddels ben ik twee gele stoelen, een (gedeeltelijk) gele prullenbak, gele kussens en een heleboel gele accessoires rijker! Ik heb zelfs een tijdje een gele muur gehad, maar dat heeft niet lang geduurd. Die gele muur was uiteindelijk toch net iets too much voor mij.

Geel heftig? Niet als je het doseert. Daar ging het bij mij dus een beetje mis toen de muur in de woonkamer de kleur geel kreeg. Het was opeens wel heel geel in huis. En daar heb ik van geleerd. In de woonkamer is nu echt wel genoeg geel met twee gele eetkamerstoelen en een gele prullenbak. Heb ik een vrolijke bui dan willen er ook nog weleens wat gele kussens op de bank belanden, maar dan is het echt genoeg.

Geel in de rest van het huis

Ook in andere kamers in huis is een toefje geel terug te vinden. Doordat ik in de overige kamers gekozen heb om de kleur geel terug te laten komen in de accessoires is het makkelijk om af te wisselen. In de winter heb ik soms niet zoveel zin in geel en wil ik meer rust in huis. Dan zijn de kussens, vazen en overige accessoires zo weggehaald en opgeborgen tot het winterseizoen voorbij is. Laat het eerste zonnetje zich weer zien dan begint het weer te kriebelen en komt het geel weer tevoorschijn. En als interieurjunkie blijf ik toch constant afwisselen, de ene week staat een vaas op de studeerkamer, de volgende week kan hij zo weer op de slaapkamer staan. Ik hou ervan om af te wisselen, maar de liefde voor geel blijft.

Geel combineren met andere kleuren

Het leuke aan geel is dat het makkelijk te combineren is met andere kleuren. Zo combineer ik het in de slaapkamer met blauwtinten. In de studeerkamer combineer ik het met groen.

Wat wel belangrijk is bij het combineren van geel is dat je de basis rustig houdt. Geel is al heftig van zichzelf, dus heeft het niet veel nodig om een effect te bereiken. De basis bij mij in huis bestaat uit wit, grijs, zwart en hout. Dat maakt het makkelijk om in de details wat kleur toe te voegen. De kleurtinten blauw en groen zwakken bij mij in huis het geel wat af. Maar je kan het geel natuurlijk ook versterken met bijvoorbeeld oranje. De ene kleur geel is de andere niet, dus afhankelijk van de geelsoort zou je kunnen kijken welke kleurtinten er mooi bij passen.

Wat doet geel met je?

Wisten jullie dat elke kleur weer een ander effect op je heeft? Ik begon deze blogpost er al mee dat geel bij mij voor instant happiness zorgt. En dat ik niet de enige ben die er zo over denkt blijkt wel, want geel zorgt bij veel mensen voor een gevoel van geluk en vrolijkheid. De kleur doet denken aan de zon en de lente en zomer. Ook zorgt geel voor meer focus, door de stimulatie van het brein zorgt de kleur namelijk voor kennis en wijsheid, maar draagt hij ook bij aan creativiteit en fantasie.

kleur in huis

Bij het kiezen van een kleur voor op de muur of als accessoire in huis speelt dus niet alleen het visuele deel een rol. Natuurlijk is het belangrijk of je een kleur mooi vindt of niet. Maar vergeet ook niet na te gaan wat de betekenis van een kleur is. Geel is ideaal om wat vrolijkheid in huis te halen, maar wil je liever meer rust in huis dan is geel misschien niet de meest logische keuze.

Zijn jullie ook zo gek op geel? Of hebben jullie een andere favoriete kleur die overal in huis opduikt?

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.