Stek Woon & Lifestyle Magazine

Je huis verduurzamen met behulp van je hypotheek

Met de hoge energieprijzen van het laatste jaar is verduurzaming een veelbesproken onderwerp. Zo schieten zonnepanelen als paddestoelen uit de grond. Maar zonnepanelen zijn een investering, dus je moet eerst een redelijk bedrag neertellen om ze op je huis te laten monteren. Waar haal je dat bedrag zo snel vandaan? Gelukkig biedt je hypotheek hulp.

je huis verduurzamen door je hypotheek op te hogen | Independer

Nieuwe woning

Als je een nieuwe woning koopt, sluit je daar (waarschijnlijk) ook een nieuwe hypotheek voor af. Er zijn veel hypotheekverstrekkers in Nederland, dus het is verstandig om te kijken welke het beste bij jou en jouw situatie past. Maar één ding hebben alle hypotheekverstrekkers gemeen: ze houden van verduurzamen.

je huis verduurzamen door je hypotheek op te hogen | Independer

Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek kun je best wel wat extra lenen: een maximum van 9.000 euro. Het is wel belangrijk dat je dan een energiezuinige woning koopt, of er een energiezuinige woning van maakt. Hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen, ligt aan de verduurzaming die je gaat ondernemen. Maar of dat nou betere isolering is, of zonnepanelen, of een warmtepomp, dat maakt voor de hypotheek niet enorm veel uit.

Ga je verbouwen?

Heb je al een woning? Ook dan kan je hypotheek bijspringen voor het verduurzamen van je huis. Je kunt je hypotheek verhogen tot maximaal 106% van de waarde van je huis. Dus heb je nu een hypotheek van 200.000 euro? Dan kun je deze verhogen tot 212.000 euro. Dit betekent wel dat je maandelijkse lasten omhoog gaan, want de aflossing van je hypotheek wordt wel duurder. De hypotheekverstrekker moet ook akkoord gaan met de verhoging, want die wil wel zeker weten dat je de hogere maandlasten kunt blijven betalen. 

je huis verduurzamen door je hypotheek op te hogen | Independer

De kans is gelukkig wel groot dat de verstrekker een dergelijke verhoging geen probleem vindt. Je ziet een verduurzaming namelijk op een korte termijn terug op in je energiekosten. Die gaan omlaag, dus de verhoogde hypotheek kun je waarschijnlijk met dat verschil  betalen.

je huis verduurzamen door je hypotheek op te hogen | Independer

Of weet je het misschien nog niet?

Je huis aanpassen is geen makkelijke keuze. Er zijn een hoop dingen die je kunt doen, honderden aannemers die je kunt inhuren (en waar je misschien lang op moet wachten!), en misschien nog wel meer keuzes om te maken. Logisch dus dat je misschien nog niet weet wat je wil gaan doen. Weet je al wel dat je wil gaan verduurzamen, maar nog niet hoe? Dan kun je bij veel hypotheken een energiebespaarbudget aanvragen. Dan zet de verstrekker een bedrag opzij in een bouwdepot en hoef je nog niet meteen de keuze te maken.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.